KVIFF 2016: Ohlédnutí za letošním ročníkem

KVIFF 2016: Ohlédnutí za letošním ročníkem | Fandíme filmu
Statistiky, ocenění. A doplňte si to nejlepší z festivalu v Praze a v Brně.

Tak a uvidíme se zase za rok ... Již tradiční proslov Jiřího Bartošky napsal poslední kapitolu z právě ukončeného 51. ročníku nejvýznamnější filmové akce u nás. Stejně jako ty předešlé, tak i ten letošní byl plný emotivních příběhů, kvalitních filmů a zajímavých osobností. Již od své obrody přitahuje karlovarský festival tisíce nadšených filmových fanoušků. Patří mezi ně fajnšmekři, kteří jsou klidně schopni zhlédnout i pět filmů za den, či běžní fanoušci, kterým stačí ke štěstí pohled na hollywoodské a tuzemské celebrity, jež si každoročně dávají sraz na červeném koberci u hotelu Thermal.

I letos se podařilo organizátorům dosáhnout impozantních čísel. Podle oficiálních údajů bylo uvedeno 200 filmů, z toho 166 hranných a 34 dokumentárních. Z toho mělo 21 světovou a 9 evropskou premiéru. Do hledišť, téměř vždy vyprodaných kinosálů, si našlo cestu 13 224 akreditovaných návštěvníků, 415 filmových tvůrců a 588 novinářů. Celkový počet filmových představení se zastavil na cifře 507, které navštívilo 135 105 platících diváků. Celkem bylo prodáno 138 341 vstupenek.

Již tradičně byla součástí filmového maratonu ve Varech divácká cena deníku Právo. Letos se do ní zapojilo rekordních 79 000 tisíc hlasujících. Diváckou jedničkou se stal snímek Tohle je náš svět, ve kterém září Viggo Mortensen v roli otce šestičlenné rodiny žijící mimo civilizaci, který vstupuje do českých kinosálů tento čtvrtek, tj. 14. července. Stříbrné vavříny si tento rok odnesla netradiční tragikomedie o třech handicapovaných přátelích Hasta La Vista!. A konečně bronz připadl dnes už legendárnímu krimi thrilleru Luca Bessona, Leon z roku 1994, který osobně přivezl do Varů Jean Reno, který převzal z rukou Jiřího Bartošky cenu prezidenta festivalu. Podobné pocty se dostalo také slavnému americkému scénáristovi Charliemu Kaufmanovi (Věčný svit neposkvrněné mysli). Cenu za přínos světovému filmu obdržel Williem Dafoe (Spiderman, Grandhotel Budapešť). A aby byl výčet konečný, tak soška za přínos českému filmu, se dostala do rukou Jiřiny Bohdalové.

Ještě jsme vám dlužni oficiální výsledky soutěžní sekce, která letos upřednostnila evropské filmaře. Křišťálový glóbus za nejlepší film získalo maďarské drama Rodinné štěstí. Cenu za nejlepší ženský herecký výkon si odnesla Zuzana Mauréry (Učitelka). Na mužské straně to byl Szabolcs Hajdu, z již zmíněného snímku Rodinné Štěstí. Režisérské ostruhy si vysloužil Damjan Kozole za slovinské drama Noční život, odehrávající se celé během jedné noci.

Ty z vás, kteří si nechtějí nechat ujít šanci vidět to nejlepší z letošního festivalu, upozorňujeme, že v pražských kinech Aero a Světozor a brněnské Scale, začíná přehlídka festivalových ozvěn, tj. toho nejlepšího co bylo na festivalu k vidění. Celkem bude představeno 25 filmů, včetně sedmi filmů z hlavního programu v Cannes. Akce potrvá do 17. července.

Zdroj fotky: KVIFF

Rodinné štěstí

06.10.2016 | Maďarsko
Drama
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest