Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy

Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu
MGM
Zobrazit dalších 18 obrázků
Kolik za svoje poslední pecky dostali Robert Downey Jr., Dwayne Johnson nebo Tom Hardy? A šéfové filmových studií berou ještě daleko víc.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Doba, kdy Hollywoodu vévodily hvězdy, je ta tam. Na přelomu milénia bylo zcela běžné, že osobnosti jako Julia Roberts nebo Jim Carrey inkasovaly 20 milionů dolarů za film a ještě si přilepšovaly podílem ze zisku. Následně začaly diváky daleko víc táhnout značky, osobnosti začaly být postradatelné a časy monstrózních platových žní byly ty tam. Nebo ne? I v dnešní době se pořád najdou herci, kteří si dovedou vyjednat za své služby královskou kompenzaci.

Hollywoodský zpravodaj Variety zapátral přímo u zdroje a odhalil celou řadu zajímavých částek. Když se spojí atraktivní série se skutečností, že natáčíte už x-té pokračování, tak si obvykle čelní osobnosti dovedou přijít na své, zvlášť když film v kinech přinese patřičné výsledky. Schválně si zkuste tipnout, kolik času stráví ve Spider-Manovi: Homecoming na plátně Tony Stark/Iron Man. Je to osm minut. Výplata pro Roberta Downeyho Jr.? 10 milionů dolarů! Pokud Downey točí marvelovku, kde se jeho postava ohřeje o něco víc, je výplata vždy více než dvojnásobná. Ale studiu se to zřejmě vyplatí. Iron Man byl v trailerech skoro stejně jako Spider-Man a celkově se jednalo po letech neúspěchů o druhého nejvýdělečnějšího Spider-Mana vůbec. Spojitost nelze stoprocentně potvrdit, ale určitě ji nejde vyvrátit.

Leonardo DiCaprio za trháky jako Inception dodnes bere dvacetimilionové částky, ale když točí náročnější snímky, tak je ochotný se uskromnit. Za Tarantinovo Once Upon a Time in Hollywood si řekl „jenom“ 10 milionů. Tady je výplata opodstatněná jednoznačně. Zatímco herci jako Downey jsou úspěšní jen v rámci populárních sérií, Leonardo dokáže přinést stamilionové tržby i s „oscarovými“ projekty, které obvykle tolik nevydělávají.

Jsou samozřejmě i případy, kdy herci dopředu nedostanou skoro nic, ale na oplátku mají přislíbená opravdu tučná procenta ze zisku. Když Ethan Hawke točil v roce 2013 první Očistu, dostával během produkce malé „kapesné“ na každodenní náklady, ale na oplátku si ukousl z tržeb úspěšného hitu 2 miliony. Díky bonusům se dokáže vysoko dostat také Vin Diesel, kterému pomáhá také to, že je v sérii Rychle a zběsile nejen hvězdou, ale také producentem, což je pro přední herecké osobnosti stále častější strategie. Na kolik si Vin přišel za Rychle a zběsile 8? Nakonec to bylo se vším všudy 20 milionů dolarů.

Hodně z blízka dohlíží na vývoj „svých“ filmů také Dwayne Johnson, Dieselův rival, který kolegu veřejně peskuje za jeho slabší pracovní morálku. Nasazení Johnsona se studiím líbí, a tak si může patřičně diktovat. Kolik dostane za chystaný akční thriller Red Notice? Parádních 22 milionů dolarů. Když Rockovi přihodíte milion, tak se vám zaváže, že z vašeho filmu na svých silných sociálních sítích udělá událost roku.

22 milionů ale pořád není ta nejvyšší částka. Tou se může chlubit Daniel Craig. V minulosti se mnohokrát nechal slyšet, že pozornost spojená s Bondem mu není až tak příjemná, a že natáčení celosvětových dobrodružství je extrémně náročné. Po dokončení Spectre dramaticky hlásal, že si radši podřízne zápěstí, než aby se k roli ještě vrátil. Ale stačilo několik let oddechu, šek na kulatých 25 milionů dolarů a Daniel se ještě jednou vrátí. Tak moc si jej producenti považují.

Na závěr ještě několik čísel z poslední doby. Jurský svět byl hit, a tak si za dvojku mohli herci poručit patřičně hezké částky. Chris Pratt dostal 10 milionů, Bryce Dallas Howard milionů 8. Režisérka Patty Jenkins si pak za Wonder Woman 2 naúčtovala 9 milionů, trojnásobek částky, kterou dostala za jedničku.

A to pořád není všechno. Dále najdete tabulku s dalšími platy, dozvědět se můžete třeba to, kolik dostane Harrison Ford za Indiana Jonese 5 nebo kolik kasíruje Tom Hardy za Venoma. A jestli vám přijdou herecké platy vysoké, tak se na závěr můžete podívat, kolik berou šéfové hollywoodských studií.

Další kapitola »

Galerie: 19

Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu Šílené miliony pro Iron Mana či Bonda, aneb hollywoodské platy | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest