Kdy přesně dojde ke sloučení Foxu s Disneym a jak se dál spojuje Hollywood

Kdy přesně dojde ke sloučení Foxu s Disneym a jak se dál spojuje Hollywood | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 6 obrázků
Amazon chce i do vašeho mobilu, Netflix má zálusk na Luca Bessona, Sony si to udělá po svém a všichni zšednou, až do toho nalije miliardy Apple.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Připomínáme, že konsolidace hollywoodského prostoru je způsob, kterým se starší hráči snaží vzdorovat nástupu dravých online společností. Netflix i Hulu rok od roku navyšují procento vlastního obsahu, oproti tomu licencovanému, aby nebyly závislý na svých de facto konkurentech. Stále se objevují nepotvrzené zprávy o tom, že by Netflix mohl koupit celé studio Europacorp (96 Hodin, Taxi, Valerian…). A všechny VOD služby hledají další cesty do domácností. Netflix začíná být běžně dostupný v settopboxexh dalších a dalších kabelových operátorů v USA. Amazon zase hodlá investovat do evropského obsahu a plánuje spojení s řadou evropských mobilních operátorů, takže je docela dobře možné, že už brzy za hubičku dostane k datovému paušálu také Amazon Video (V Indii dával operátor svým zákazníkům Amazon Prime za zhruba 160 korun ročně!). A příští rok na jaře hodlá svou videoslužbu spustit Apple, který za nápady předních tvůrců platí jako divý.

Disneyho snahu o odkoupení Foxu jsme popsali snad už dodatečně, doplňme snad jen skutečnost, že ve hře je stále také varianta, že se Disney skrze Fox stane kompletním vlastníkem společnosti Sky, která je v Evropě obrovským satelitním operátorem s přístupem k desítkám milionů domácností. Jak se spojují pro nováčkům na trhu další tradiční hráči? CBS se snaží urychlit spojení s kabelovou společností Viacom. Spojení brzdí jednání o ceně a manažerských pozicích v nově vzniklé sloučené firmě. A pak je tu především obrovský soud, který se točí kolem spojení gigantického kabelového operátora AT&T a Time Warneru (společnost nadřazené studiu Warner Bros., DC komiksu, stanici HBO a dalším). Jádro sporu s antimonopolním úřadem stále vychází z obavy, že by vertikálně sloučená společnost měla na trhu příliš velkou sílu, když by se tak velký tvůrce obsahu spojil s tak velkým poskytovatelem připojení. Vzniká obava, že by AT&T upřednostňoval obsah Time Warneru a cíleně poškozoval konkurenty (třeba snížením rychlosti internetu pro uživatele Netflixu apod.) a co hůř, že by tu vznikal nebezpečný precedent a podhoubí pro kartelové dohody (dvojka na trhu poskytování připojení, Comcast, už je podobným způsobem vertikálně spojená se společností NBC-Universal a o spojení CBS-Viacom už také byla řeč).

Vlastní cestou chce jít snad jedině studio Sony. Nebo alespoň to tvrdilo svým lidem na poslední interní schůzi. Sony se momentálně nechce s nikým spojovat, ale chce využít svoji menší velikost k tomu, aby bylo pružné a mohlo věnovat patřičnou péči menším projektům, které jsou pod rozlišovací schopnosti konkurenčních gigantů. Tímhle stylem je podle Sony provádět inteligentní investice, jako byl třeba loňský Baby Driver – rozpočet 34 milionů, celosvětové tržby 226 a tři nominace na Oscary, to je prostě dobrý deal.

Hollywoodský trh samozřejmě zásadně rozhoduje o tom, jaké filmy a seriály uvidíme, kdy je uvidíme a v jaké podobě, takže vás o dalším vývoji na kolbišti velkých hráčů budeme nadále informovat.

Zdroje: THR, Variet I, II, III, IV, V, VI, VII, NY Times, Deadline I, II, III, IV,

« Předchozí kapitola

Galerie: 7

Kdy přesně dojde ke sloučení Foxu s Disneym a jak se dál spojuje Hollywood | Fandíme filmu Kdy přesně dojde ke sloučení Foxu s Disneym a jak se dál spojuje Hollywood | Fandíme filmu Kdy přesně dojde ke sloučení Foxu s Disneym a jak se dál spojuje Hollywood | Fandíme filmu Kdy přesně dojde ke sloučení Foxu s Disneym a jak se dál spojuje Hollywood | Fandíme filmu Kdy přesně dojde ke sloučení Foxu s Disneym a jak se dál spojuje Hollywood | Fandíme filmu Kdy přesně dojde ke sloučení Foxu s Disneym a jak se dál spojuje Hollywood | Fandíme filmu Kdy přesně dojde ke sloučení Foxu s Disneym a jak se dál spojuje Hollywood | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest