Sony, Lionsgate a další studia mohou být na prodej

Sony, Lionsgate a další studia mohou být na prodej | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 11 obrázků
V Hollywoodu pokračuje série zásadních změn, při kterých se prodává a nakupuje za stovky milionů nebo i za miliardy dolarů.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Škatulata v Hollywoodu pokračují. Už jsme rozebírali, jak na trh s videoobsahem stále důrazněji dotírají technologičtí hráči, jako jsou Apple, Amazon či Netflix a tradiční studia vidí cestu k udržení pozice hlavně skrz navyšování dosahu na globálním trhu, potenciálně skrz slučování. V minulosti se slučovaly firmy Comcast a NBC Universal nebo Time Warner a AT&T. Disney postupně koupil Pixar, Marvel, Lucasfilm a Fox. V posledních týdnech to vypadá, že konsolidace bude i nadále pokračovat.

První v řadě je společnost The Weinstein Company, která na tom už delší dobu nebyla ekonomicky dobře a skandál zakladatelů a dvou čelních osobností, bratří Weinsteinových, jí zlomil vaz. Společnost má asi 350milionový dluh, mluví se o tom, že bude odprodána za zhruba 500 milionů. Hlavním zájemcem se zdá být společnost Maria Contreras-Sweet. Studio by mělo změnit název, do vedení mají být dosazeny ženy a počítá se s přesídlením z uzavřených kanceláří do nějakého otevřeného prostoru. Nový majitel získá The Weinstein Company (filmy Quentina Tarantina, Paddington, oscarovky jako Silver Linings Playbook, Iron Lady, The Fighter, Králova řeč...) i dceřinné společnosti, jako jsou Dimension Films (Vřískot, Piraňa, Spy Kids, Scary Movie, Sin City, Hellraiser, Halloween) nebo Radius-TWC (It Follows, Snowpiercer, Blue Ruin).

Následně se v polovině ledna obnovily diskuse o obnoveném spojení Viacomu (kabelová společnost) s CBS. Insideři se opět shodují na tom, že na trhu, kde všichni posilují, může CBS ze spojení s kabelovým operátorem jen těžit. Mezi hlavní aktiva CBS Corporation patří stanice CBS a CW, VOD služba CBS All Access a filmové studio CBS Films (Hell or High Water, Inside Llewyn Davis, The Woman in Black). Pod Viacom spadá především studio Paramount, dále MTV, Comedy Central nebo Nickelodeon. Spojením obě společnosti mohou začít posilovat především na poli streamingu.

Jen krok za zprávou o snaze obou společností o spojení se objevily také spekulace o odprodeji Lionsgate. O relativně mladé studio (1997), které vždy balancovalo na hraně toho, jestli se stane nebo nestane jedním z hlavních hráčů, mají údajně zájem Amazon, Verizon (komunikační gigant, loni projevil zájem o studio Fox, spadají pod něj AOL a Yahoo) a právě spojení CBS-Viacom. Lionsgate má ve svojí knihovně série jako Twilight, Hunger Games, Divergent, John Wick, Saw, Hostel, The Expendables, Sinister, Blair Witch, Now You See Me, Step Up, Power Rangers nebo Rambo. Z prestižních filmů se může pochlubit snímky jako La La Land, American Psycho, Lolita, Bohové a monstra, Fahrenheit 9/11 nebo Crash. Postupným skupováním menších společností má Lionsgate druhou největší DVD knihovnu v Hollywoodu (Total Recall, Reservoir Dogs, Mladé pušky, Hříšný tanec) a před pár lety koupilo studio za 4,4 miliardy dolarů televizní stanici Starz (American Gods, Power, Ash vs Evil Dead, Outlander, Spartacus, Black Sails, Pilíře země…).

Prakticky ve stejné době se začalo mluvit o odprodeji EuropaCorpu. Společnost Luca Bessona je po loňském neúspěchu Valeriana ve velkých dluzích. Ztráta je podle posledních údajů na hodnotě 146 milionů, firma má dluhy ve výši 281 milionů a její hodnota spadla na 70 milionů. Společnost preferuje před rozprodejem nebo kompletním odprodejem finanční injekci a následnou snahu o zeštíhlení a změnu strategie (Už dříve se společnost zařekla, že se přestane snažit dobýt americký trh, zmenší množství vydávaných filmů a omezí svoje ambice. Už došlo na propouštění zaměstnanců a prodej francouzské televizní produkce za 11 milionů Euro).

Mezi potenciálními zájemci jsou Ben Ammar, který už má podíl v Bessonových ateliérech u Paříže. Dále francouzská společnost TF1, která by ráda zakoupila část filmového katalogu. Zájem má údajně také již několikrát zmiňovaná Lionsgate, která by zvažovala i odkup celé společnosti. Do vyjednávání s EuropaCorpem se pustil i Netflix, který chce, aby pro něj Besson exkluzivně natočil v příštích několika letech pár filmů. Součástí dohody by mohl být odkup filmového katalogu, jehož hodnota je odhadována na 184 milionů dolarů. Netflix by obecně mohl zvážit o odkoupení podílu studia. Připomínáme, že Europacorp má v knihovně značky jako 96 hodin, Kurýr, Taxi nebo Lucy.

Další kapitola »

Galerie: 12

Sony, Lionsgate a další studia mohou být na prodej | Fandíme filmu Sony, Lionsgate a další studia mohou být na prodej | Fandíme filmu Sony, Lionsgate a další studia mohou být na prodej | Fandíme filmu Sony, Lionsgate a další studia mohou být na prodej | Fandíme filmu Sony, Lionsgate a další studia mohou být na prodej | Fandíme filmu Sony, Lionsgate a další studia mohou být na prodej | Fandíme filmu Sony, Lionsgate a další studia mohou být na prodej | Fandíme filmu Sony, Lionsgate a další studia mohou být na prodej | Fandíme filmu Sony, Lionsgate a další studia mohou být na prodej | Fandíme filmu Sony, Lionsgate a další studia mohou být na prodej | Fandíme filmu Sony, Lionsgate a další studia mohou být na prodej | Fandíme filmu Sony, Lionsgate a další studia mohou být na prodej | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest