Valerian 2: Projekt může zachránit nižší rozpočet

Valerian 2: Projekt může zachránit nižší rozpočet | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 7 obrázků
Bessonův sen o dalších vesmírných dobrodružstvích dále žije.

Pokračování sci-fi Valerian a město tisíce planet. To je pro režiséra Luca Bessona věčné téma. Režisér komiksovou předlohu miloval už jako malý kluk a dlouhá léta se snažil film realizovat. Když se mu konečně podařilo vytouženému cíli přiblížit, pustil se francouzský režisér do díla se vší parádou. Natočil nejdražší evropský film všech dob a udělal si v něm všechno naprosto po svém. Bohužel, sny se tak trochu rozplynuly.

Propagační kampaň byla dost nevýrazná. Mezi filmovými nadšenci jistě vládla zvědavost, ale chyběl jakýkoliv element překvapení, cokoliv, kvůli čemu byste si řekli, že si snímek prostě nemůžete nechat ujít. Navíc byl film uvedený v nabitém létě a ještě ve stejný den s Dunkirkem, se kterým se krom pozornosti pral také o prémiové sály, jako je IMAX. Vlastní hodnocení filmu pak byla spíše průměrná. Vychvalovaný byl vizuál, budování světa a extrémně nápadité akční scény. Děj a ústřední postavy naopak mnoho pozitivních reakcí nesklidily.

Tržby nakonec dosáhly výše 225 milionů, při rozpočtu 177 milionů, což je žalostný výsledek. Luc Besson za neúspěchem vidí celkově upadající zájem publika o kino a o nové, dosud nevyzkoušené značky. Také se mu nelíbila reklamní kampaň a je přesvědčený o tom, že snímku uškodily negativní články z několika prestižních amerických periodik, které se podle něj následně lavinově šířily po celém světě a udělaly filmu špatný obrázek. Lidi pak nechtěli dát Valerianovi šanci a udělat si názor vlastní.

O magickém vlivu několika článků můžeme polemizovat, nicméně skutečnost je taková, že zájem zkrátka byl malý, a tak je Bessonovo vytoužené pokračování reálně ohrožené. Režisér mluví o tom, že na některých trzích snímek bodoval (třeba i víc než nesmírně úspěšná Lucy), globálně ale vše dopadlo, jak dopadlo, a tak osud případného pokračování leží stále v rukou případnému úspěchu na domácím videu.

Krom toho ale svítá pro fanoušky Valeriana ještě jedna jiskřička naděje. Luc Besson tvrdí, že druhý díl série by mohl být zásadně levnější. Jednak už nebude potřeba znovu platit část nákladů, které se daly do vývoje při přípravě prvního filmu. Ale také je druhý příběh určitým způsobem komornější, nebo zkrátka koncipovaný tak, že by stačil menší rozpočet (detaily samozřejmě zatím režisér neodhalí). Nižší budget by pak ve finále teoreticky mohl být přesně tím, co přípravy dvojky může spasit.

(Trojka je pak údajně koncipovaná tak, že by finančně vyšla plus mínus stejně jako jednička).

Co myslíte vy? Je reálná šance, že Besson dvojku skutečně natočí? Je to jen jeho zbožné přání? Nebo se zkrátka jako dobrý obchodník snaží vytvářet pozitivní atmosféru, aby alespoň trochu posílil prodeje na domácím videu?

Zdroj: Collider

Valerian a město tisíce planet

17.07.2017 | USA, Velká Británie, Francie, Kanada, Německo, Belgie, Čína, Spojené arabské emiráty
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný
Info o filmu

Galerie: 8

Valerian 2: Projekt může zachránit nižší rozpočet | Fandíme filmu Valerian 2: Projekt může zachránit nižší rozpočet | Fandíme filmu Valerian 2: Projekt může zachránit nižší rozpočet | Fandíme filmu Valerian 2: Projekt může zachránit nižší rozpočet | Fandíme filmu Valerian 2: Projekt může zachránit nižší rozpočet | Fandíme filmu Valerian 2: Projekt může zachránit nižší rozpočet | Fandíme filmu Valerian 2: Projekt může zachránit nižší rozpočet | Fandíme filmu Valerian 2: Projekt může zachránit nižší rozpočet | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest