Akta Pentagon: Skrytá válka: Spielberg exceluje v traileru

Akta Pentagon: Skrytá válka: Spielberg exceluje v traileru | Fandíme filmu
Zobrazit další 2 obrázky
Steven Spielberg, Tom Hanks a Meryl Streep jsou až bolestivě relevantní.

Konečně jsme se dočkali traileru na Spielbergovu novinku The Post, která v Česku bude uvedena pod názvem Akta Pentagon: Skrytá válka. Snímek v traileru svým minimalismem připomíná dva roky starý Spotlight, taktéž drama z novinářského prostředí. Hrdiny jsou i tentokrát žurnalisté, kteří se potýkají s nelehkou otázkou, zda se bít za správnou věc a pravdu a zároveň se tak vystavit extrémnímu tlaku, případně život měnícím následkům. Tom Hanks a Meryl Streep v hlavních rolích jsou patřičně civilní, Nixon je jen tichá hrozba v pozadí, která se (zatím?) neukazuje. Steven Spielberg není ve své režii nikterak okázalý a nechává promlouvat silnou látku, která je v kontextu současných událostí o to mrazivější. Za mořem vládne Trump, u nás Babiš se Zemanem, aktuálně se i samotný Hollywood otřásá v základech, když vychází najevo, v jakém měřítku vlivní a mocní zneužívají svého postavení, jen aby ukryli a udrželi svůj bezohledný životní styl. Tenhle film má zkrátka šanci opravdu silně rezonovat, takže bychom se v roce bez jasných favoritů mohli jen zhruba týden před Silvestrem dočkat černého koně v oscarovém závodu.

V roce 1971 analytik Pentagonu Daniel Ellsberg vynesl na veřejnost takzvané Pentagon Papers, studii, kterou si nechala zpracovat americká vláda o vztazích USA a Vietnamu od roku 1945 do roku 1967. Odtajněná studie prozrazovala, že administrativa Lyndona Johnsona soustavně lhala veřejnosti i v Kongresu o podrobnostech války ve Vietnamu. Ellsberg nejprve předal materiály NY Times, ty ale musely seriál článků zastavit po soudním příkazu. Ellsberg tedy materiály přinesl do Washington Post a následně se oba deníky soudily o to, zda podobné informace mohou veřejnosti sdělovat. 

Hlavní roli editora Washington Postu hraje Tom Hanks, vydavatelku listu pak Meryl Streep. Dále hrají Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Matthew Rhys, Bradley Whitford, Carrie Coon, Jesse Plemons, David Cross, Alison Brie, Bruce Greenwood, Tracy Letts a Michael Stuhlbarg. Režíruje Steven Spielberg podle scénáře Joshe Singera. V Česku je premiéra naplánována na 25. 1. 2018, na Slovensku na 18. 1. 2018.

Galerie: 3

Akta Pentagon: Skrytá válka: Spielberg exceluje v traileru | Fandíme filmu Akta Pentagon: Skrytá válka: Spielberg exceluje v traileru | Fandíme filmu Akta Pentagon: Skrytá válka: Spielberg exceluje v traileru | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest