Lincoln: Oscarová pecka, nebo natahovaná nuda?

Lincoln: Oscarová pecka, nebo natahovaná nuda? | Fandíme filmu
První ohlasy na životopisní historické drama Lincoln z dílny Stevena Spielberga jsou tu. Máme se na co těšit?

Spielberg v poslední době zřejmě není v takové formě, v jaké býval ještě v polovině minulého desetiletí, ale jeho Lincoln si pozornost filmových fandů určitě zaslouží. Vyjma chytlavého historického tématu a legendy na režisérském postu zaujme hvězdným hereckým obsazením, jemuž vévodí kritiky neustále vychvalovaný Daniel Day-Lewis v roli 16. prezidenta Spojených států, jenž musel během svého úřadování řešit nejednu horkou chvilku v době turbulentních událostí uvnitř Unie. A jak se zdá, rodák z Londýna opět boduje, jelikož z prvních reakcí je patrné, že znovu odvádí vysoký standard. Sice se setkáme i s méně nadšenými názory na jeho výkon, ale ty většinou cílí spíše k celkovému zpracování snímku, k čemuž se ještě dostanu. Šuškanda o oscarové nominaci je tudíž zcela logickým vyústěním, leč netýká se pouze Day-Lewise. Pozitivně kritici hodnotí i účinkování Tommy Lee Jonese coby republikánského kongresmana Thaddeuse Stevense a chválena je rovněž Sally Field za ztvárnění Mary Todd Lincoln, manželky "poctivého" Abea. Vcelku pochvalně se hovoří též o práci Spielbergova dvorního kameramana Janusze Kaminskiho. Výjimkou nejsou hodnocení typu "mistrovské dílo", "dokonalost sama" či "mimořádný zážitek".

Na druhou stranu Lincoln jako celek byl počastován i několika nelichotivými označeními. Někteří šťastlivci, jež měli tu možnost zhlédnout očekávaný historický opus na filmovém festivalu v New Yorku, například uvedli, že "to sice není tak špatné jako trailery, avšak druhá projekce nehrozí". Jedná se prý o povedenou lekci z dějin Spojených států, ale nic víc snímek nenabízí. Scházejí emoce, nápaditost a Spielberg se opětovně utápí ve stereotypně odvyprávěném a zdlouhavém příběhu. V obecné rovině je nutné zdůraznit, že negativní odezvy jsou méně časté, nicméně většina z nich se dotýká sterilního přístupu režisérské legendy.

Osobně mám z ohlasů velmi dobrý pocit, protože skutečně většina pozorovatelů hodnotí Lincolna vesměs pozitivně. Hodně záporných reakcí přichází od lidí, kteří snímek odsoudili apriori a očividně nemají žádný vztah k historii jako takové, což lze lehce odvodit z jejich komentářů na Twitteru. Je logické, že biografické historické drama neosloví člověka, jehož alespoň trošku nezajímají dějiny Spojených států, americká občanská válka, osoba prezidenta Lincolna či alespoň historické filmy. Zarážející v tomto případě je spíše fakt, že tito jedinci očividně nedokážou docenit ani řemeslné a herecké kvality, jež film pravděpodobně má. Jako bonus se můžete podívat na dlouhý TV Spot a obsáhlé interview nejen se Spielbergem.

Lincoln: TV Spot + Interview


Zdroje: Collider, THR, TotalFilm

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest