Propadák John Carter: U Disneyho padají hlavy

Propadák John Carter: U Disneyho padají hlavy | Fandíme filmu
Šéf Disneyho neustál tlak a odešel. Jak si vedou další blockbustery posledních týdnů?

Neúspěch filmu John Carter: Mezi dvěma světy nepřestává růst. Jako by nestačilo, že se o filmu mluvilo jako o propadáku dříve, než do kin vůbec došel, zůstaly nakonec tržby více než za očekáváním. V Americe na něj totiž skoro nikdo nechodil, a i když ve zbytku světa utržil přes 200 milionů, nepřesáhne celková suma ani milionů 270. V porovnání s rozpočtem, který oficiálně činil 250 milionů, ale v praxi tuto částku určitě přesáhl, musel jít důležitým lidem od Disneyho v posledních týdnech mráz po zádech. A taky že ano.

Sympaticky staromilská akční sci-fi / fantasy (která se nám poměrně líbila) totiž pravděpodobně zlomila vaz předsedovi studia Disney, Richi Rossovi. Ten na této pozici působil jen dva a půl roku a svým problematickým chováním si nenadělal zrovna moc přátel. Napjaté vztahy měl například s šéfem Pixaru Johnem Lasseterem nebo samotným Stevenem Spielbergem. Navíc úspěchy, kterých v posledních letech společnost Disney dosáhla, nepřipadají úplně na jeho vrub. Čtvrtí Piráti z Karibiku nebo Alenka v říši divů šli do produkce ještě předtím, než Ross nastoupil do funkce. Uvidíme, co tato skutečnost pro Disneyho znamená a jak se to projeví na blížících se velkých projektech. Účetní si sice už brzy budou v poklidu počítat výdělky Avengers, ale pomalu se blíží i Lone Ranger, u kterého vůbec není jisté, jestli ho star power Johnnyho Deppa sama o sobě utáhne.

 

Jak si vedou další blockbustery?

Když ale mluvíme o tržbách, je potřeba zmínit čerstvá čísla fenoménu posledních týdnů a měsíců – Hunger Games. Z původně nenápadné adaptace se vyklubal jednoznačný hit jara, který má v tuto chvíli na kontě 357 milionů dolarů a ze zbytku světa pak dalších 217. Při přetrvávající výdrži by tak Katniss měla brzy doběhnout na těžko uvěřitelnou metu 600 milionů celosvětově. Nečekaný, ale zasloužený úspěch všech zúčastněných.

Za zmínku stojí taky návštěvnost trojrozměrného Titanicu. Třetí rozměr legendárního Cameronova trháku má na kontě 52 milionů doma a 225 ze zahraničí. A tomu už se dá říkat efektní návrat do kin. Když se tyhle sumy přičtou k těm, které nepotopitelná loď vydělala při svém prvním tažení, je z prvního miliardového hitu všech dob najednou dvoumiliardový. Ano, celková čísla už činí více než 2,1 miliardy.

A konečně trocha neúspěšné nostalgie. Poslední díl série Prci, prci, prcičky s podtitulem Školní sraz sice posbíral spoustu pozitivních ohlasů (viz 84% na čsfd nebo 7.6 na imdb, v obou případech nejlepší čísla v sérii; u nás 8), ale v kině paradoxně zklamal. Nakonec se film asi horko těžko zaplatí, ale celosvětové souhrnné tržby asi chtěly mířit výše než na dýchavičných 104 milionů, které má Školní sraz zatím na kontě. Pokračování Prci, prci, prcičky: Rodičovské sdružení bychom tak čekat neměli.

Zdroje: BOM, Deadline, iHned, Slashfilm, Inde Wire

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest