Hunger Games vydělávají jako divé, John Carter a Fincher prodělávají

Hunger Games vydělávají jako divé, John Carter a Fincher prodělávají | Fandíme filmu
Jak si zatím vedou letošní blockbustery? AKTUALIZACE: Hunger Games o víkendu trhaly rekordy

AKTUALIZACE: Tak Hunger Games si ještě lépe vedly v průběhu celého víkendu. Během volna utržily ve Spojených státech 155 milionů dolarů, což je třetí největší otvírák v dějinách! Lépe si vedli už jen Temný rytíř (158 milionů) a poslední Harry Potter (169 milionů). Výsledek je to o to famóznější, že jsou Hladové hry teprve prvním dílem série a nenavazují na žádného úspěšného předchůdce. Celosvětově Hunger Games utržily přes 214 milionů, stihly se tak spolehlivě zaplatit (rozpočet 78 milionů) a zároveň se staly nejvýdělečnějším filmem studia Lionsgate na americkém trhu. Gratulujeme. 

Hunger Games rychle nabírají fanoušky po celém světě (v danou chvíli se prodalo přes 24 milionů kusů knižní předlohy), studiu je nasadilo v ohromném množství kin, zhruba dvě třetiny mezinárodních trhů film uvedly ve stejný den jako Amerika, zámořské recenze jsou pozitivní, hodně se sází na současnou popularitu fantastiky pro mládež a na fanynky Twilightu. Nakonec se filmu o půlnoční premiéře povedlo ve Spojených státech utržit krásných 19,4 milionů dolarů! Což je sedmý nejlepší výsledek v dějinách a úplně nejlepší výsledek mezi prvními díly (Tzn., že lepší tržby měly vždy jen pokračování již zaběhnutých sérií). O půlnoční premiéry v kinech IMAX byl dokonce takový zájem, že řada sálů přidávala další projekce ještě na třetí hodinu v noci!

Vzhledem k dosavadním výsledkům a zkušenostem s jinými fantastickými sériemi analytici odhadují, že by Hunger Games mohly za celý víkend ve Spojených státech utržit zhruba 130 milionů dolarů, celosvětově dohromady možná i 200 milionů! Takové výsledky by Hladové hry rázem katapultovaly mezi filmy s nejlepším nástupem do kin v dějinách. Což je moc dobře, protože mou největší výtkou vůči filmu byl dost viditelný malý rozpočet (viz. naše recenze). A velké tržby příštím dílům mohly lepší rozpočet zajistit. Režisér Gary Ross v nedávném interview pro Collider potvrdil, že jedničku dokončil pár dní před premiérou, takže na dvojce zatím pracovat nezačal (pouze si je téměř jistý, že dvojka bude mít trošku odlišnou vizuální estetiku), ale jeho spolupracovníci už na Vražedné pomstě intenzivně pracují – viz naše starší články, kde se dozvíte všechny podrobnosti

 

John Carter

Ne všechny velkofilmy si ale vedou tak dobře. Kupříkladu předražený John Carter (odhady rozpočtu se pohybují od dvou set padesáti milionů dolarů až po půl miliardu) zatím celosvětově zatím utržil teprve nějakých 180 milionů, a i když se stále promítá, tak Disney už teď počítá s tím, že mu film v prvním kvartálu způsobí ztrátu zhruba 200 milionů dolarů! Na pokračování tak s největší pravděpodobností můžeme zapomenout. Studio už před nějakým časem uvádělo, že by snímek musel v kinech utržit cca 700 milionů dolarů, aby měl pokračování jisté. A to opravdu nehrozí.

 

Muži, kteří nenávidí ženy

První díl Larsonovy slavné trilogie dopadl v rukou Davida Finchera sice lépe, než švédská verze, ale i přesto nebyli na temný thriller diváci v období vánočních svátků nijak zvlášť zvědaví. Nakonec však utržil celosvětově více než 230 milionů dolarů (a to ho ještě čeká televize, DVD atd.) a mohlo by se zdát, že se jen tak tak zaplatil. Omyl. Studio MGM, které film spolufinancovalo, se nechalo slyšet, že aby bylo spokojené, musel by film utržit zhruba o deset procent víc! Pokud tedy má ve spolufinancování dalších dílů pokračovat, musí být natáčení sequelů ekonomičtější.

Což prakticky vylučuje přímou účast režiséra Davida Finchera, který si do práce nenechá kecat bandou účetních. Ani dřív nebylo zrovna stoprocentní, že by se k sérii jako režisér vrátil, tohle byl dost možná poslední hřebíček do rakve. Dál už o případném pokračování víme pouze tolik, že scenárista jedničky Steven Zaillian začal v lednu zpracovávat druhou knihu, kterou se snaží upravit tak, aby Mikael Blomkvist a Lisbeth Salander strávili víc času spolu, protože předloha je opět většinou žene po dvou samostatných kolejích. S případným natáčením se prozatím počítá na přelom roku 2012 a 2013.

 

A co ostatní?

Jestliže zatím největší letošní blockbuster (John Carter) zklamal, musí káru táhnout další borci. Sherlock Holmes 2 se sice podobně jako Muži, kteří nenávidí ženy začal promítat už loni, ale zkraje letošního roku to dotáhnul na krásných 529 milionů. Stejně tak značné procento svých tržeb nahrabala letos Mission Impossible 4, která to dotáhla dokonce na 691 milionů! Z letošních filmů na tyhle dva přebytky z loňska zatím nemá nikdo.

Nejlepší výsledky má zatím překvapivě pitomá, leč nakažlivě zábavná Cesta na tajuplný ostrov 2, která už stihla utržit 303 milionů. Na druhé příčce je francouzské drama The Untouchables, které se zatím ani nepromítalo ve státech a nejspíš jste o něm nikdy neslyšeli. Kupodivu jde ale momentálně o 6. nejlépe hodnocený film na ČSFD, který doposud mezinárodně utržil 280 milionů dolarů! Slušně si vede také animovaný Lorax, který už stačil sedmdesátimilionový rozpočet rozmnožit na 170 milionů dolarů.

Povedená komedie Navždy spolu (recenzi přineseme během nejbližších dnů) to vytáhla dokonce z třiceti na 166! Underwolrd Awakening je sice ze série nejhorší, ale utržil nejvíc (157 milionů), naproti tomu Ghost Rider 2 si zatím vede podstatně hůř, než jednička (122 milionů), ale přesto se zatím zdá, že se univerzálně odsuzovaný snímek zaplatí! První desítku uzavírá pohodovka Tohle je válka (120 tržby vs. 65 rozpočet).

Z dalších příček vybíráme už jen to nejzajímavější: Hvězdné války při obnovené premiéře shrábly zhruba 100 milionů, podobně jako vydařené žánrovky Kronika nebo Žena v černém, které však nespoléhaly na 3D a hordy oddaných fanoušků a natočily se zhruba za cenu, kterou Hvězdné války stála trojrozměrná konverze! Z nízkorozpočtových filmů si zatím vedou dobře i Act of Valor, Project X nebo Mezi vlky. Všechno jsou to ale samozřejmě taková legrační plivnutí, ve srovnání s tím, jaké tržby se čekají od Hobita nebo třetího Batmana. Věštím studiím rok hojnosti.

Temný rytíř povstal

20.07.2012 | USA, Velká Británie
Akční, Krimi, Drama, Thriller
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest