Duna: Adaptace zásadního sci-fi románu se skutečně chystá

Duna: Adaptace zásadního sci-fi románu se skutečně chystá | Fandíme filmu
Henrik Sahlström
Zobrazit další 4 obrázky
Při správném zacházení bychom se mohli dočkat další epické sci-fi ságy, která se může rozevírat na celé řadě mediálních platforem.

V září jsme pro vás jako takovou malou zajímavost připravili novinku o tom, že by režisér Denis Villeneuve moc rád dostal příležitost natočit filmovou verzi Duny. Možná jej vesmír vyslyšel, možná režisér už tenkrát věděl, že se něco nenápadně chystá a chtěl na sebe upozornit. Podstatné je, že společnost Legendary Pictures tento týden oficiálně oznámila, že od správců pozůstalosti Frank Herberta získala práva k filmové a televizní adaptaci spisovatelova zásadního románu.

Tisková zpráva nespecifikuje, zda Legendary (v partnerství s distribuční společností Universal) získal licenci pouze na první román nebo na celou sérii, ale když je řeč o filmových a televizních právech, tak snad hovoříme o kompletní sáze. Sám Frank Herbert napsal z Duny šest románů a povídku, jeho syn Brian ve spolupráci s Kevinem J. Andersonem pak navázal další skoro dvacítkou knih.

Duna se odehrává ve vzdálené budoucnosti a vypráví příběh Paula Atreida, jehož rodina přijme kontrolu nad pouštní planetou Arrakis. Na té žijí obří červi, kteří vylučují vzácné koření, které prodlužuje život a dává lidem psychické schopnosti, díky kterým je možné bezpečně pilotovat rychlé mezihvězdné lety. O kontrolu nad planetou je tak mezi šlechtickými rody enormní zájem. Paulova rodina je zrazena, a tak mladému šlechtici nezbývá než vést povstání původních obyvatel pouštní planety a získat nadvládu nad Arrakis zpět. Tématy románu jsou politika, náboženství a vztah člověka k přírodě.

Z prvního románu se odvinul bohatý svět, který lze rozsahem přirovnat k Hvězdným válkám, Star Treku či Pánovi prstenů. Krom knih vyšly také komiksy, populární videohry, celovečerní film a televizní série. Na nové projekty budou jako producenti dohlížet šéf Legendary Thomas Tull, Mary Parent (Revenant, Pacific Rim, Godzilla, Kong: Ostrov lebek) a Cale Boyter (Nesvatbovi, Osudový dotek). Z výkonných producentů zmiňme především Briana Herberta, který by mohl být zárukou toho, že duch otcova románu bude respektován.

Nic bližšího o tom, kdy, co a jak se podle licence začne chystat zatím nevíme, nicméně kdyby se po vynikajících Příchozích dostal k projektu skutečně Villeneuve, vůbec bych se nezlobil. Co vy?

Přikládáme trailer na starší seriál:

Zdroj: Slashfilm

Galerie: 5

Duna: Adaptace zásadního sci-fi románu se skutečně chystá | Fandíme filmu Duna: Adaptace zásadního sci-fi románu se skutečně chystá | Fandíme filmu Duna: Adaptace zásadního sci-fi románu se skutečně chystá | Fandíme filmu Duna: Adaptace zásadního sci-fi románu se skutečně chystá | Fandíme filmu Duna: Adaptace zásadního sci-fi románu se skutečně chystá | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest