Operation Avalanche: Jak se mohlo natáčet falešné přistání na Měsíci

Operation Avalanche: Jak se mohlo natáčet falešné přistání na Měsíci | Fandíme filmu
Zobrazit další 2 obrázky
Ať už v přistání na Měsíci roku 1969 věříte nebo ne, tahle indie found footage záležitost by vás mohla zaujmout.

Přistání na Měsíci posádkou Apolla 11 bylo významným zlomem ve světové kosmonautice. Ve své době to ale především znamenalo vítězství Spojených států nad Sovětským svazem v tzv. vesmírných závodech, což byl obrovský úspěch v probíhající studené válce. Netrvalo však příliš dlouho a začalo se objevovat mnoho lidí, kteří zpochybňovali, zda Američané na Měsíci skutečně byli. O nejrůznějších konspiračních teoriích, které celou událost obklopují, dodnes vzniká celá řádka dokumentů, některé z nich teorie podporují, jiné se je snaží vyvracet. Režisér Matt Johnson (u nás nepříliš známé drama z prostředí americké střední The Dirties) nyní natočil snímek Operation Avalanche, natočený v pseudo-dokumentárním stylu.

V 60. letech je do Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku poslán v utajení pár mladých agentů CIA, aby odhalil sovětského špióna. V přestrojení za dokumentaristy však brzy zjišťují, že NASA nedokáže dostat člověka do vesmíru, natož na Měsíc. Rozhodnou se tak celé přistání fingovat a natočit ho. Celý film je natočený ve stylu found footage, což je umocněné jeho kompletní konverzí na 16mm film. Scénář s režisérem napsal Josh Boles, který hrál v již zmíněných The Dirties.

Film se snaží být co nejvíce autentický, zároveň působí z traileru tak trochu indie dojmem. Oboje je podtrhnuté malým hereckým obsazením. Hlavní dvojici agentů ztvárnili režisér Johnson se scenáristou Bolesem. Figurovat má ve filmu poměrně dost neherců. Aby snímku maximálně přidali na autentičnosti, dostali se tvůrci dokonce do opravdového sídla NASA, když předstírali, že pracují na opravdovém dokumentu, a povedlo se jim zde natočit několik záběrů, na kterých figurují někteří skuteční zaměstnanci úřadu.

Vypadá to, že tento „dokument“ bude originální záležitostí. V zahraničí je režisér Matt Johnson známý svým neobvyklým kombinováním komedie a dramatu a něco podobného se dá očekávat i u Operation Avalanche. Film má z různých festivalů po celém světě opravdu dobré ohlasy. Pokud vám tedy nevadí „dobové“ zpracování (s úmyslně zhoršenou kvalitou obrazu), tak by film mohl být dost nevšední zážitek. V zahraničí bude promítán od půlky září. U nás ani na Slovensku zatím bohužel není v kinech oznámen a těžko ho tam můžeme očekávat. Snad se ho tedy oficiálně dočkáme alespoň na DVD.

Galerie: 3

Operation Avalanche: Jak se mohlo natáčet falešné přistání na Měsíci | Fandíme filmu Operation Avalanche: Jak se mohlo natáčet falešné přistání na Měsíci | Fandíme filmu Operation Avalanche: Jak se mohlo natáčet falešné přistání na Měsíci | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest