Hra peněz: George Clooney to odskáče za celý kapitalismus

Hra peněz: George Clooney to odskáče za celý kapitalismus | Fandíme filmu
George Clooney a Julia Roberts jsou momentálně vidění v našich kinech v thrilleru, ve kterém osobní bankrot dožene jednoho nešťastníka až do televizního studia s bombou v ruce.

Poplatnost aktuálním tématům je rozhodně faktorem, který publika po celém světě může přimět k plamenné diskuzi nejen při návratu z kina. Stejně žhavé může být zachycení nebezpečné (leč uvěřitelné) situace, která hrozí katastrofou. Autentičnost dnes zkrátka jde na dračku. Nový thriller Hra peněz (Money Monster) se může pyšnit oběma kvalitami.

Tik tak, čas běží. Doslova můžete slyšet, jak se frajírkovskému moderátorovi Leemu Gatesovi (George Clooney) a jeho producentce Patty (Julia Roberts) zavařují v hlavách ozubená kolečka ve snaze vymyslet, jak docílit toho, aby ze studia populárního finančního pořadu Hra peněz nezbyly jen ohořelé sutiny. Přihodila se totiž nečekaná změna ve scénáři: na place se objevil zhrzený občan, který na základě moderátorových “zaručených” tipů na zbohatnutí přišel o veškeré úspory. Stal se tak obětí globálních tržních mechanismů, kterým běžný člověk nemá často šanci porozumět. Teď se zlobí a požaduje vysvětlení. Tak proč se nejít napít rovnou od pramene a nevzít si k tomu zbraň? A pro jistotu ještě bombu? A nepřidělat ji na George Clooneyho?

Tvůrčí otěže drží Jodie Foster, která má na svém režijním kontě epizody tří televizních seriálů, z nichž dva se stejně jako Hra peněz z určitého úhlu zabývají systémem. U Orange Is the New Black je to vězení, v Domku z karet zase vláda USA. Mezi celovečerními filmy je to pro Foster druhý zářez. Tentokrát ve snímku nehraje a jak sama v rozhovoru podotkla, je to vlastně její první celovečerní žánrovka. Filmovým matadorům Clooneymu a Roberts tu dělají více než obstojnou společnost původně seriálové, nyní už i filmové tváře Jack O’Connell (Skins, Nezlomný) v roli útočníka Kylea Budwella a Caitriona Balfe (Outlander, Podfukáři) jako mluvčí firmy, která může za jeho újmu.

Clooney si pochvaluje, že jako režisérka je Jodie Foster pro své herce výhrou, protože díky její herecké kariéře je středobodem její práce na snímku právě práce s postavami a jejich představiteli. Bude se tedy hrát především na psychologii a pohnutky jednotlivých postav. Dokázali je tvůrci uvěřitelně zkombinovat s akční linií příběhu? Odpověď najdete ve ztemnělých sálech po ČR už od čtvrtka a na Slovensku dokonce už od začátku června, takže jestli jste film viděli, určitě dejte vědět, jak na vás zapůsobil.

Zdroj: Collider

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest