Netflix dorazil do Česka a na Slovensko

Netflix dorazil do Česka a na Slovensko | Fandíme filmu
Nejslavnější online videopůjčovna světa je tady, pořídíte ji už od dvou stovek měsíčně.

Nejznámější online videopůjčovna na světě byla donedávna doménou vyvolených, ale od včerejška je dostupná prakticky po celém světě, včetně České republiky a Slovenska! Co Netflix uživatelům nabízí? Legální streamování filmů a seriálů z pohodlí vašeho domova, prostřednictvím webového prohlížeče, herních konzolí, moderních televizorů, tabletů nebo chytrých televizorů. Zatím jsme zkoušeli v dopoledních hodinách přehrávat video prostřednictvím staršího notebooku na ADSL lince (a lokální wi-fi router) a všechno běželo bez potíží, v naprosto uspokojivé obrazové a zvukové kvalitě. Službu budeme nadále testovat a dáme vám vědět, jaké jsou naše dojmy z dlouhodobějšího provozu.

Netflix u nás nabízí tři rozličné cenové nabídky. Za 8 Euro (cca 216 Kč), 10 Euro (cca 270 Kč) a 12 Euro (cca 324 Kč). Nejlevější varianta umožňuje sledování Netflixu na jednom zařízení a to pouze v SD kvalitě. Prostřední nabídka umožňuje spuštění služby na dvou zařízeních naráz a sledování pořadů v HD. Nejdražší nabídka je v UHD a lze ji spustit až na čtyřech různých zařízeních současně. Kvalita přenosu je závislá na přenosové rychlosti vaší internetové linky a všechny pořady nejsou k dispozici ve vyšších rozlišeních. Co se nabídky týče, podle počtů serveru Filmtoro je momentálně pro našince k dispozici cca 450 filmů a téměř 150 seriálů.

To není špatné číslo, ale oproti USA, kde má společnost svoje hlavní pole působnosti, pořád máme hodně co dohánět. V Americe mají zákazníci k dispozici zhruba 6000 filmů, navíc v „prostřední“ cenové nabídce pouze za cenu 10 dolarů, tedy jen asi 250 korun (o rozdílu ve výplatách nemluvě). Rozdíl je pravděpodobně způsobený tím, že distribuční práva v jednotlivých zemích drží různé společnosti. Můžeme jen doufat, že do budoucna bude množství obsahu narůstat. V tuhle chvíli je Netflix k dispozici bez lokální podpory. Menu je v angličtině a stejně tak u filmů nenajdete české titulky nebo dabing (slovenská situace bude pravděpodobně stejná, jestli jste testovali, dejte vědět v komentářích).

A co vlastně Netflix nabízí? Především je to katalog starších filmů a seriálů, namátkou na hlavní obrazovce vidím třeba Temného rytíře nebo Dextera. Seriály, které momentálně stále ještě běží v TV, jsou většinou dostupné do konce předchozí sezony. Hlavním lákadlem Netflixu se ale postupně začíná stávat jeho původní tvorba. Ceny, pochvaly kritiky i diváků sklízejí seriály jako Orange is the New Black, Bloodline, Unbreakable Kimmy Schmidt nebo Narcos. K vidění je Sense8 od sourozenců Wachowských nebo marvelovské seriály Daredevil a Jessica Jones. Paradoxně u nás společnost nebude nabízet svůj vlajkový seriál House of Cards, na který má pro lokální trh exkluzivní práva Česká televize. Z filmové produkce se služba může pochlubit především chváleným dramatem z prostředí dětských vojáků, Beasts of No Nation, s Idrisem Elbou v jedné z hlavních rolí. V nejbližší době bude mít premiéru třeba Tygr a drak 2 a společnost má na několik let také exkluzivní smlouvu s Adamem Sandlerem.

Jestli u nás může Netflix uspět, je otázkou. Cenová hladina je nastavená docela rozumně, nicméně místní diváci za streamování (stahování) obsahu příliš zvyklí platit nejsou. Samozřejmě, dokud nenabídne Netlifx českou podporu, je u nás naprosto bez šance. I potom to ale nebude mít jednoduché. Nejedna VOD služba u nás už zrušila své působení a ostatní také nehlásají do světa o nějakých výrazných úspěších. V komentářích dejte vědět, jestli Netflixu dáte šanci vy. První měsíc je zdarma, takže minimálně za tu zkoušku to podle nás stojí.

Související články

Tagy

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest