Star Wars: Síla se probouzí: Velký průvodce postavami

Star Wars: Síla se probouzí: Velký průvodce postavami | Fandíme filmu
Seznamte se se starými hrdiny, novými hrdiny i temnou stranou síly.
  1. Kapitola č.1
  2. Noví hrdinové
  3. Původní hrdinové
  4. Temná strana síly

Noví hrdinové

Rey

Rey žije na pouštní planetě Jakku, která se před mnoha a mnoha lety po obrovské bitvě proměnila ve smetiště plné kovového šrotu. Rey ten šrot sbírá a živí se jeho prodejem. Žije úplně sama, v pěti letech ji na planetě zanechali její rodiče, takže je stejně jako druhý hlavní hrdina (Finn) sirotek. Neví, proč ji rodiče opustili a do dnešního dne pořád tajně doufá, že se pro ni jednou vrátí. Nikdy ji pořádně nikdo nevychoval, nikdy se nemusela nikomu zodpovídat. Celé dny jen pracuje, jí a spí. Vede smutný, osamělý život. Přesto není zahořklá ani rozčilená, netíhne k temné straně.

Doufá v lepší budoucnost s otevřenou myslí. Ta se možná objeví ve chvíli, kdy její cestu zkříží Finn, člověk tak jiný, ale zároveň s tak podobnou životní zkušeností. Oba hledají své místo pod sluncem. Oba život odhodil jako kus odpadu a oba v sobě vzájemně něco probudí. Když začíná jejich společné dobrodružství, ani neznají svá jména, ale stanou se z nich velcí přátelé. Napříč filmem samozřejmě Rey zažije spoustu protivenství, se kterými se vypořádá stejně, jako by to udělal každý druhý. Je chytrá a pohotová, ale nemá žádné nadpřirozené schopnosti. Je to obyčejná holka v neobyčejné situaci.

Rey zřejmě vzešla z obrazu mladé ženy, kterou si režisér J.J. Abrams a producentka Kathleen Kennedy představovali, když se při jedné z prvních společných schůzek bavili o základní otázce celého filmu. Jak už víte z našeho staršího článku, ta otázka zní: „Kdo je Luke Skywalker“. Tehdy postava neměla žádnou konkrétní barvu pleti, bylo jasné pouze to, že je to žena. Z takového prohlášení se zdá, že Rey snad ani nemůže být příbuzenským poutem spojená s některou ze starších postav, nicméně scénář se vyvíjel a u Rey existuje přeci jen asi největší pravděpodobnost, že je skutečně potomkem někoho z původní trojky hrdinů. Postavu hraje málo známá Daisy Ridley, která do té doby hrála jen v divadle a několik TV epizodách.

Finn

Finn je stejně jako Rey sirotek. Byl vychovaný jako dětský voják, jako Stormtrooper. Odmalička mu říkali, že je dobrý jen pro jednu jedinou věc – aby zabíjel na pokyn Prvního řádu, nebo aby v případě potřeby za něj položil vlastní život. Ve Finnovi se nicméně ozývá svědomí. Je rozpolcený, chce změnu, dát svému životu smysl a získat uprostřed probíhající války alespoň trochu důstojnosti. Jeho minulost zůstane pravděpodobně zahalena tajemstvím a na rozdíl od postavy Rey bylo až do posledního kola castingů jedno, jakou barvu pleti bude mít představitel role. U Finna tedy nejspíš můžeme vyloučit, že by byl příbuzný s kýmkoliv z původních hrdinů.

Jisté je to, že mu v Prvním řádu celý život cpali do hlavy, že Luke Skywalker byl nepřítel státu, a že Síla je mýtus. Je tedy paradox, že právě jemu se do rukou dostane modrý světelný meč, který předtím užívali postupně Anakin a Luke Skywalkerovi. Meč je podle všeho důležitý dílek skládačky, který má odhalit, kam se poděl Luke a co se s ním přihodilo. Většinu času ale Finn stráví po boku Hana Sola, který si jej vzal pod své křídlo, když v tom mladém frackovi zahlédl kus ze sebe sama. Není tedy divu, že vystupování postavy inspirovali plukovník Hiller (Will Smith) ze Dne Nezávislosti a Star-Lord (Chris Pratt) ze Strážců galaxie. Roli ztvárnil John Boyega, který na sebe upozornil v Útoku na věžák.

Poe Dameron

O Poovi toho z trojlístku nových hrdinů víme asi nejméně a zdá se, že také dostal nejméně výraznou úlohu. Víme, že je to člen Rezistence, a že je pilot. Konkrétně „nejlepší zatracenej pilot v galaxii“. Je vůdcem ostatních pilotů letounů X-Wing a generálka Leia Organa jej ve filmu posílá na důležitou misi, na které se setká s Finnem. Jejich osudy se poté „nerozdělitelně propojí“ (a asi to nebude jen proto, že Finn v trailerech nosí Poovu bundu ;-) ). Poe je velice rychlý, energetický, narodil se na Yavinu IV a jeho rodiče bojovali za Rebely ve válce s Impériem. Poovu minulost vymyslel sám představitel role, načež Lucasfilm jeho nápad skutečně využil v jednom z oficiálních prequelových komiksů. Postavu hraje Oscar Isaac, asi nejúspěšnější herec z tria nováčků. Za snímek V nitru Llewyan Davise a za minisérii Show Me a Hero byl nominován na Zlatý glóbus, zahrál si ve snímcích jako Drive nebo Ex Machina, příští rok jej uvidíme v X-Men: Apocalypse, v roli hlavního padoucha.

Maz Kanata

Maz možná nepatří vysloveně mezi hrdiny, ale v žádném případě to není reprezentant temné strany síly. Maličká Kanata je jedna ze dvou digitálních postav filmu. Abrams zvažoval, že by ji nechal vytvořit za pomoci loutky, ale z praktických důvodů nakonec štáb sáhl k CGI a performance capturingu. Je to bývalá pirátka a pašeračka, teď jí patří hrad, ve kterém provozuje nálevnu pro nejrůznější vyvrhele. Je více než tisíc let stará a jedná se o postavu, která hrdiny spojí s mystickou stranou galaxie. Její podoba stále ještě pořádně nebyla odhalena, takže je klidně možné, že pochází ze stejné rasy, jako Yoda. Nebo se s ním mohla alespoň znát. Pohyby a hlas maličké Maz propůjčila Lupita Nyong'o, držitelka Oscara za 12 let v řetězech.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »

Star Wars: Síla se probouzí

14.12.2015 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu
Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest