Box Office: Přejedené Hunger Games

Box Office: Přejedené Hunger Games | Fandíme filmu
Katniss končí stamilionově, ale možná si to přeci jen producenti představovali lepší. Spectre se vyšplhalo na druhou příčku žebříčku bondovek.

Jedničkou tohoto víkendu jsou samozřejmě Hunger Games: Síla vzdoru 2. část a se 101 miliony dolarů to bylo opravdu o fous, aby se série stala unikátem světové kinematografie se všemi víkendovými debuty nad 100 milionů. Ze zbytku světa ještě přišlo dodatečných 146 milionů a film tak finančně zakončuje Katnissinu revoluci úspěšně, ALE...

Celkově série bohužel nekončí úplně tak pozitivně, jak by si její producenti přáli. Pokud porovnáme všechny premiéry, vidíme jasnou sestupnou tendenci, největší mezi druhým a třetím dílem. Jednička otevírala se 152 miliony, dvojka už se 158 mega, trojka poté spadla na 121 milionů. A to je něco, co si Harry Potterové ani jednotlivé díly Stmívání v závěru rozhodně nedovolili. Potter od pětky až do konce během úvodních víkendů stále jen stoupal. Twilight možná kolísal, ale kolísal mírně a kolísal kolem částky 140 milionů! Sešup Hunger Games o 50 mega ukazuje zřejmě jediné: Širší divácká základna milovala samotné Hladové hry a jasnou roli Katniss coby spasitelky arény. Jak se ale filmy začínaly nořit do ponuré a cynické reality a proměnily se částečně v politické drama, diváci ztratili zájem. Jinak ale samozřejmě všechna čest Lionsgate, že dokázala udržet i finálovou premiéru nad sto miliony. Nakolik tržby posledního dílu ovlivní případný zájem o další potenciální pokračování, to ukáže až čas.

Z ostatních novinek si nejlépe vedla The Night Before, sváteční komedie se Sethem Rogenem a Josephem Gordonem-Levittem znovu pod taktovkou Jonathana Levina (50/50). Když naposledy v Sony pouštěli do kin film se Sethem Rogenem, tak jim hrozil teroristický útok ze Severní Koreje, byli tedy tentokrát opatrnější a celkem povedená komedie bohužel končí se slabou propagací a průměrnými 10 miliony. Na druhou stranu, málo vánočních hitů vyšlo přímo v prosinci, takže The Night Before vlastně dodržuje kinařskou tradici a má čas budovat nějakou šuškandu, aby byla během Vánoc už jasnou volbou.

Jasnou volbou nebude v následujících týdnech a ani na Vánoce thriller Tajemství jejich očí. Remake Oscarového argentinského snímku, tentokrát s Nicole Kidman a Julií Roberts, odstartoval s 6,6 miliony. STX Entertainment je nový distributor, který se dobře uvedl pár měsíců nazpátek Dárkem s Joelem Edgertonem. Film to nakoenc dotáhl na 43 milionů s pětimilionovým rozpočtem. Kidman s Roberts si ale řekly o víc než Edgerton a film stál 20 mega, ačkoli žádná z hereček neměla pořádných hit téměř pět let. Když tomu připočtete, že se podle recenzí jedná o nejtuctovější z tuctových adaptací, to už pak můžete rovnou zavřít krám.

Z menších filmů se zadařilo Carol. Lesbické drama s Cate Blanchett a Rooney Mara je údajně jinou kávou než nedávný Freeheld s Julianne Moore a Ellen Page a mohlo by se objevit i na Oscarech. Ze čtyř kin 250 000 dolarů, to je velká startovní paráda. Malé starosti si dělají Legendy zločinu s Tomem Hardym a Tomem Hardym, které sice ze čtyř kin daly jen 83 000 dolarů, dalších 35 mega ale dávno nastřádaly ve zbytku světa, kde se už nějaký pátek hrají.

Bondovka Spectre utržila o víkendu 14,6 milionů a mermomocí nám chce dokázat, že jsme byli v jejím odhadování naprosto mimo. V Číně z ní kdovíjak nadšení nejsou (propad 75 %), ale i tak tam utržila zatím víc než Skyfall, a to 78 milionů. Krásných 50 milionů má potom z Německa, 130 milionů z Velké Británie a 153 milionů z USA. Sečteno podtrženo jsme na 678 milionech celosvětově, dávno za tržbami Casina Royale (599 mil.) a Quantum of Solace (586 mil.).

Prostor dostali i Peanuts ve filmu a jelikož příští týden startuje Hodný dinosaur, jejich animovaný několikatýdenní monopol končí. Propady byly bohužel silnější než by si Foxové přáli a tak se zatím stihlo jen necelých 100 milionů z Ameriky, 108 celosvětově. Na každém kroku se doporučuje i drama Brooklyn, které konečně míří až do 111 kin a odnáší si 1,1 milion. Celkově má miliony dva. Další kina dostalo i U moře, ale všichni zúčastnění asi ví, že film prostě velké tržby dělat nebude. Však porovnejte 185 000 dolarů ze 126 kinosálů s výše zmíněným Brooklynem.

Příští týden nás čeká Rockyho spin-off Creed, Hodný dinosaurus, Victor Frankenstein a v malém počtu kin poté Dánská dívka.

Zdroj: Forbes

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest