Sebevražedný oddíl: Nejdrsnější film pro děti

Sebevražedný oddíl: Nejdrsnější film pro děti | Fandíme filmu
Americký systém přístupnosti filmů je postavený na hlavu a zásadně ovlivňuje způsob, jakým se filmy točí. A kdy uvidíme další trailer?

Sebevražedný oddíl (Suicide Squad) je film, jehož protagonisty jsou kriminálníci. Často duševně nemocní kriminálníci, kteří se vyžívají v násilí a vraždění. Trailer napovídá, že film bude mít hodně pochmurnou atmosféru, ke slovu se dostanou palné zbraně, psychický teror, horor a fyzické mučení. Točí jej režisér David Ayer, který dosud točil pouze drsné filmy pro dospělé. Přesto film dostane v USA rating PG13, který dělá pouze to, že říká: „rodiče pozor, v tom filmu je něco, co by nemuselo být tak docela vhodné pro děti mladší 13 let“. Jak je možné, že stejný rating dostane rozpustilý Ant-Man a drsný Sebevražedný oddíl? Protože americký ratingový systém je postavený na hlavu. V podstatě stačí neukazovat krev, nemluvit příliš sprostě, nemluvit o sexu a neukazovat nahé lidi v sexualních situacích. Násilí přece dětem nijak uškodit nemůže.

Psychika mladých diváků tedy uchráněna nebude a dospělí diváci přijdou o kus autenticity filmu, když při násilných zvěrstvech neukápne ani kapka krve a padouši nebudou používat slovník, jaký by jim byl vlastní. Ochuzeni jsou vlastně všichni. Tedy až na studio, které se prostřednictvím producenta Charlese Rovena chlubí tím, že rating PG13 ždímá opravdu naplno. Takové (v zásadě reklamní) prohlášení má dospělé diváky uklidnit, že film bude nejautentičtější v nejvyšší možné míře a ti mladší se mohou těšit, že je u vstupu do kina naprosto bez potíží pustí na něco opravdu „hustýho“.

Proč studio nezvolí přirozenější rating R a nezpřístupní film pouze dospělým, tak jak si to látka a režisér ze své podstaty zdánlivě žádají? Roven tvrdí (a v zásadě proti tomu nejde nic namítat), že film je součástí širšího sdíleného světa a není tedy možné, aby část diváků mohla vidět všechny ostatní filmy a přitom se nedozvěděla, co se stalo v Suicide Squad. Nevyslovená nicméně zůstává holá skutečnost, že na mládeži přístupné filmy přijde podstatně víc diváků a prodáte k nim podstatně víc hraček.

Jak americký systém přístupnosti vnímáte vy? Myslíte, že by zasloužil nějakou revizi? Nebo okleštěné filmy „pro dospělé“ a příliš drsné filmy „pro děti“ nijak neřešíte?

Sebevědomý Ayer, metodický Leto, trailer

Roven dále v rozhovoru prozradil, že režisér David Ayer producenty svou vizí tak oslnil, že ji schválili hned na prvním společném jednání a prakticky se shoduje s tím, jak nakonec film bude v kinech vypadat. Byl to také sebevědomý Ayer, kdo je velkou měrou zodpovědný za to, že se podařilo podepsat smlouvy s herci formátu Jareda Leta či Willa Smithe. Upsat se roli na mnoho let dopředu není nic příjemného, ale Ayer postavy vykreslil tak šťavnatým způsobem, že se herci na opakované návraty k roli mohli už dopředu těšit.

A když je řeč o Jaredu Letovi, tak i Roven potvrdil historky o tom, jak se herec od zbytku štábu stranil. Jared se celou dobu držel v ústraní, štáb ho musel oslovovat „pane J“ a ze zbytku Suicide Squad se opravdu pořádně setkal jen s Harley Quinn (Margot Robbie). Jeho naprosté ponoření do role a následná odtažitost prý nečekaně zbytek herců ještě víc semknul a ze Sebevražedného oddílu se během natáčení stala opravdu soudržná parta přátel.

A kdy uvidíme další upoutávku? Letos už to nebude, ale máme ji čekat v prvním čtvrtletí příštího roku. Snad tedy společně s premiérou Batman v Superman?

Suicide Squad je vládou kontrolovaný tým superpadouchů, kteří vykonávají nebezpečné nezákonné úkoly, výměnou za zkrácení trestu. Amanda Waller je drsná šéfka celého projektu, pod palcem bude mít padouchy, jako jsou Deadshot, Harley Quinn nebo Captain Boomerang. V její věznici sedí také Joker. Film píše a režíruje David Ayer (Železná srdce, Training Day), hrají Jared Leto, Margot Robbie, Jai Courtney, Cara Delevingne, Will Smith, Joel Kinnaman nebo Viola Davis. Česká premiéra je naplánována na 4.8. 2016.

Zdroj: Collider

Sebevražedný oddíl

05.08.2016 | USA
Akční, Komedie, Sci-Fi, Dobrodružný, Krimi, Fantasy, Thriller
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest