10 nejlépe placených herců roku 2015

10 nejlépe placených herců roku 2015 | Fandíme filmu
Robert Downey Jr. vydělává tolik, že by dokázal financovat menší stát. To už nikoho nepřekvapuje. Kteří další herci ale patří mezi největší milionáře společně s ním?

Před pár dny jsme vám přinesli článek, ve kterém jsme se podívali na to, kolik vydělávají jednotliví členové komiksového týmu Avengers. Robert Downey Jr. si opět přišel na naprosto neuvěřitelné prachy, což jej znovu katapultuje do čela žebříčku nejlépe placených herců posledního roku. Kdo se umístil na dalších příčkách? To, stejně jako každý rok, vypátral populárně-ekonomický magazín Forbes. Letošní žebříček je tak trochu unikátní, protože poprvé v historii do něj Forbes zahrnul herce napříč všemi kontinenty a nikoliv pouze hollywoodskou smetánku. A jak si za chvilku přečtete, žebříček tím doznal značných změn. Pojďme se tedy společně podívat, kterým hercům přistály za uplynulý rok na bankovních účtech největší objemy peněz. Žebříček sleduje data v období od června 2014 do června 2015 a udává hrubé příjmy, předtím, než herci odečtou všechny daně a náklady na manažerský tým, který jim královské výplaty dojednal.

1. Robert Downey Jr. ($80 milionů) Možná by nebylo na škodu vyhlásit pro charizmatického představitele Iron Mana vlastní kategorii. Čelo prestižního žebříčku totiž letos opanoval potřetí za sebou. Za svou prozatím rekordní výplatu může poděkovat své roli v druhých Avengers, kde si krom štědré výplaty přišel na ještě štědřejší procenta ze zisku.

2. Jackie Chan ($50 milionů) Někomu může stříbrná pozice hvězdy akčních filmů vyčarovat na tváři nefalšovaný výraz údivu, ale při bližším pohledu už to tak překvapivé není. Největší čínská filmová hvězda zazářila po boku Johna Cusacka v akční pecce Dragon Blade, která utržila na čím dál lukrativnějším čínském trhu více než 120 miliónů dolarů. A Jackie samozřejmě měl ve smlouvě procenta ze zisku. Když k tomu přičtete Jackieho čím dále úspěšnější podnikatelské aktivity jako jsou provozování řetězce kin nebo prodej Segwayů, dostanete muže, se kterým se musí v příštích letech rozhodně počítat.

3. Vin Diesel ($47 milionů) Nejlepší životní výsledek si letos „vyjezdila“ i ikona adrenalinových filmů. Poslední přírůstek do vysokooktanové série prosáklé benzínem, si v kinosálech připsal více než 1,5 mld. dolarů a představiteli zásadového Dominica Torreta přinesl bronzovou pozici, protože jakožto producent má garantovaná co? Správně – procenta ze zisku!

4. Bradley Cooper ($41,5 milionů) Rodák z Philadelphie se v posledních letech úspěšně vyhřívá na výsluní úspěchu a prestiže. Jeho znamenitá kombinace žánrů je proslulá a díky oscarovému hitu American Sniper, relax komedii Aloha nebo namluvení Rocket Raccoona ve Strážcích Galaxie, se může pyšnit místem v elitní pětici. Nejvíc peněz mu přinesl Americký Sniper, kde díky půlmiliardovým tržbám procenta ze zisku obzvláště vypečené.

5. Adam Sandler ($41 milionů) Populární komediální herec je i přes dlouhodobou absenci pořádného hitu stále na roztrhání a může se spolehnout, že jeho cílová skupina se v kině vždycky ukáže. Naposledy se ukázal v animáku Pixely, ale především podepsal dohodu o dlouhodobé spolupráci s Netflixem, která odstřihne zprostředkovatele (kinosály) a nabídne oblíbeného herce přímo domácnostem, kde se jeho filmy protáčejí zdaleka nejvíc.

6. Tom Cruise ($40 milionů) Ikona Hollywoodu a bez nejmenších pochyb jeden z nejvýraznějších herců filmové historie, se drží na vrcholu po více než tři dekády. Letos oprášil svoji špiónskou výbavu a dobyl kinosály v novém pokračování své „Impossible“ série. Procenta ze zisku teprve přijdou, avšak výplata na ruku už je na kontě a stejně tak příjmy z loňské sci-fi Na hraně zítřka.

7. Amitabh Bachchan ($33,5 milionů) Vzpomínáte, jak jsme na začátku článku psali, že letošní žebříček dostal globální rozměr? Tady máte první důkaz a to v podobě bollywoodské ikony. Zkušený matador, který se během své kariéry objevil ve více než 150 filmech, je pravděpodobně, pro kohokoliv vyjma Indů, neznámou tváří. Jenže v Indii možná filmy nevydělávají tolik, jako v Hollywoodu, avšak procenta ze zisku nejsou výsadou vyvolených, ale běžnou praxí, protože rozpočet filmu se zaplatí především z prodeje satelitních práv. Bachchan si na dobré peníze přijde také uváděním indické verze soutěže Chcete být milionářem?.

8. Salman Khan ($33,5 milionů) Každá země má svého „zlobivého hocha“. Tento rebel má na svém kontě od své přelomové role v roce 1989 více než 80 filmů a je nesmírně aktivní také v reklamním byznysu, kde je mimo jiné tváří značky Suzuki či indické verze Coca-Coly. Moderuje indického Big Brothera a kromě hraní filmy také produkuje.

9. Akshay Kumar ($32,5 milionů) Třetí Indický herec, kterému se podařilo probít do elitní desítky, potvrzuje, že bollywoodským hercům pracovitost rozhodně nechybí. Za svou více než dvacetiletou kariéru se objevil ve více než 150 filmech, ročně zvládne asi čtyři kousky a svůj status akční superstar podpořil i v řadě reklamních kampaní, například smlouvou s Hondou. Moderuje taneční show.  

10. Mark Wahlberg ($32 milionů) vděčí za svou výplatu především pokračování trhlé komediální ságy Ted, které letos v kinech utržilo přes 160 miliónů dolarů. Oproti prvnímu dílu z roku 2012, který utržil více než půl miliardy, se sice jedná o výrazný sešup dolů, Mark se ale naštěstí mohl spolehnout na podporu posledního dílu akční série Transformers, který si vedl i díky významnému příspěvku z čínského trhu o poznání lépe.

Pokud jste zvědaví, jak se vedlo dalším hercům, koukněte se přímo na Forbes, kde žebříček pokračuje až do 35. místa.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest