Star Wars: Síla se probouzí: Nový trailer v dabingu

Star Wars: Síla se probouzí: Nový trailer v dabingu | Fandíme filmu
Poslechněte si, jestli počeštěné Hvězdné války znějí tak, jak jste na ně léta zvyklí. Lakmusovým papírkem budiž Han Solo.

Hvězdné války nabídly včera parádní trailer na Epizodu VII, který následně byl uveřejněn i v českém dabingu. Naši pravidelní čtenáři nejspíš už vědí, že se k dabingu stavím odmítavě, nicméně u téhle upoutávky jsem se pokusil určit, co konkrétně mi na počeštěné verzi vlastně vadí.

A když se tak zaposlouchám, tím úplně největším problém není to, že herci najednou mají jiný hlas než doposud. Daleko horší je, co říkají a jak to říkají. Fráze vytržené z kontextu zní v naší mateřštině často podivně nečesky, jsou pronášené s nepřirozenou intonací a ještě tou podivnou spisovnou češtinou, kterou nemluví nikdo jiný, než právě dabované postavy ve filmech. Takže nejen, že je pryč původní výkon herců, pryč jsou také práce režiséra, který herce vedl a práce scenáristy, který slova napsal. Zůstává holá informace o tom, o čem se ve scéně zhruba mluví a nepřirozené ohýbání našeho jazyka do polohy, ve které mu to vůbec nesluší.

Pokud Star Wars sledujete s dabingem nějak dlouhodobě, můžete dát v komentářích vědět, jestli se aktuální upoutávka na první poslech nějak liší od standardu, na kterého jste u ságy zvyklí. Na závěr nezbývá než všem popřát, aby jejich oblíbené kino promítalo film v té jazykové mutaci, v jaké jej chtějí vidět. 

Star Wars: Síla se probouzí

14.12.2015 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest