Star Wars: Co všechno odhalil Comic Con

Star Wars: Co všechno odhalil Comic Con | Fandíme filmu
Filmaři a herci hovořili o tom, jak ideálně navázat na původní trilogii, jak se při natáčení pracovalo s praktickými efekty či jak sami sebe vnímají noví záporáci.

Z comic-conového panelu ke Star Wars: Síla se probouzí jsme vám zatím přinesli video o natáčení filmu, které se na prezentaci promítalo. Teď si pojďme shrnout zajímavosti, které přítomní filmaři o snímku prozradili.

Samotný panel byl velkolepý. Trval přes hodinu, což je jeden z nejdelších časů, jaký si filmové prezentace na letošním Comic-Conu vysloužily. Na pódiu byli vedle režiséra J.J. Abramse také producentka Kathleen Kennedy, scenárista Lawrence Kasdan i většina z představitelů hlavních rolí. Kromě vlastního představování filmu o odpovídání na divácké dotazy měli tvůrci připravené pro fanoušky také velké překvapení. Na konci panelu všechny přítomné (6500 lidí) jednotka Stormtrooperů eskortovala k venkovnímu pódiu, kde všichni dostali světelné meče a vyslechli si koncert symfonického orchestru, který zahrál vybrané kusy z celé ságy. Pro fanoušky na místě samozřejmě neopakovatelný zážitek. Horší už to bylo pro Kevina Smithe, který měl svoji prezentaci hned po Star Wars a měl tak dost prázdno ;-).

Co se vlastního filmu týče, funkční sestřih je hotový a díky tomu, kolik Abrams dostal od Disneyho času, si může se sestřihem hrát a dovést jej k dokonalosti. Abrams hodně opěvoval spolupráci s Lawrencem Kasdanem, který je jakožto spoluautor Epizod V a VI chodící encyklopedií Star Wars. Přesně věděl, jak by se v konkrétních situacích zachoval Luke Skywalker, jak by se zachoval Han Solo.

Epizody IV-VI brali filmaři jako kanonické a vycházeli z nich. Nechtěli napsat nic, co by na ně působilo dojmem, že nepasuje přirozeně do ságy Star Wars. Dávali si přitom ale pozor, aby z Epizody VII neudělali muzeum a neustálý kolotoč různých odkazů a nostalgického sebeukájení. Natočit scénu na palubě Millennium Falcon je skvělé, ale není to samospásné. Ta scéna pořád musí být nějak zajímavá a nečekaná, pořád se musí diváků dotýkat, tak jako scény z původní trilogie. Abrams se zapřísahal, že si dali skutečně záležet. A důležité je i to, že film nebrali primárně jako jeden ze stavebních kamenů chystaného rozsáhlého světa, ale prostě jako jeden příběh, do jehož vyprávění musí dát všechno, nepřistupovali k němu z pohledu marketingového oddělení. Naopak se marketing přizpůsoboval tomu, aby co nejlépe pasoval k povaze filmu.

Na odkaz Star Wars se navazuje i důrazem na maximální autenticitu. Stejně jako v původních Hvězdných válkách dbali filmaři na využití praktických efektů. Samozřejmostí tak nebylo jen natáčení na lokacích (v padesáti stupňových vedrech sprintovali herci v kompletním kostýmu pouští), používaly se skutečné exploze, rozsáhlé dekorace a také řada dálkově ovládaných loutek. Pro potřeby filmu byly vyrobeny stovky mimozemšťanů a jeden z nich, Baba Joe, se dokonce procházel po pódiu na Comic-Conu. Jako živý! Prohlédnout si jej můžete v záznamu celé prezentace, na konci článku. Herci díky skutečným loutkám mají na co reagovat, čeho se dotknout, světlo se na scéně chová přirozeně.

Co se herců týče, jednotlivé role nebyly psány s jasnou představou o tom, jakou mají mít barvu kůže, nicméně produkce se i v dalších dílech bude snažit udržet velkou míru etnické diverzity. Star Wars jsou celosvětovým fenoménem a každý chce ve filmu nějakým způsobem vidět zastoupeného sebe sama. Představitelé nových hrdinů, Daisy Ridley, John Boyega a Oscar Isaac především pěli chválu na příležitost kterou dostali a Harrison Ford, Carrie Fisher a Mark Hamill zase dost vzpomínali. Snad jen k Fordovi dodám, že vypadal skutečně spokojeně! Obvyklý bručoun působí dojmem, že pro něj není návrat do světa Star Wars otravnou povinností, ale příjemným ohlédnutím za klíčovou částí kariéry. Nové Star Wars jsou podle něj přirozenou progresí původní trilogie, pro původní herce určitým emocionálním zakončením.

To nejzajímavější o filmu prozradili představitelé záporáků, Adam Driver a Domhnall Gleeson. Podle Drivera rozdělení sil ve filmu není černobílé. Záporáci si nemyslí, že jsou zlí, jsou přesvědčeni o tom, že mají pravdu, což z nich dělá možná ještě horší lidské bytosti, když si dovedou najít ospravedlnění pro hrůzy, které páchají. Prostě jen chtějí za každou cenu dosáhnout svého. Gleesonovi pak zdánlivě uklouzlo, že se základna Prvního řádu (pokračovatel Impérie z první trilogie) se bude jmenovat Starkiller, na počest původnímu jménu, které měl mít v sáze Luke Skywallker.

O budoucích filmech nepadlo prakticky ani slovo, jen o Star Wars Anthology: Rogue One jsme se dozvěděli, že natáčení začne na přelomu července a srpna.

Zdroje: Collider, Collider II, Slashfilm, Joblo

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest