Box Office: První podzimní propadáky

Box Office: První podzimní propadáky | Fandíme filmu
Všichni chtějí vědět, jestli se Matt Damon vrátí z Marsu, a ostatní filmy tak nevyhnutelně trpí. S výjimkou Steva Jobse, tomu by diváci nejraději stavěli další kina.

Jak víte z týden starého článku, nové sci-fi Marťan se kasovně pohybuje těsně pod Gravitací, která šla před dvěma lety do kin zhruba touhle dobou a měla obdobné téma přežití ve vesmíru. Na svého předchůdce nedosahuje novinka Ridleyho Scotta ani během druhého víkendu, kdy utržila 37 milionů. Zatímco Gravitace měla ve druhém týdnu 43 mega při 22% propadu, Marťana opustila rovná třetina diváků. To ale neznamená, že film není obrovským hitem pro Ridleyho Scotta a studio Fox. Z Ameriky už padlo celkem 108 milionů dolarů, celosvětově 227 milionů. I druhé místo žebříčku je stejné jako minule a také překonává v Americe hranici 100 milionů. Hotel Transylvánie 2 utržil čerstvě 20 milionů v USA a celosvětově se vydrápal na celkových 207 milionů.

Hodně velký průšvih se usadil na třetí příčce. S 15,5 miliony začíná Pan, nejdražší film, jaký kdy byl nasazen v měsíci říjnu. Třetí příčka nezní špatně, že? Obrovský omyl. Film totiž při 150milionovém rozpočtu začíná hůř než proslulé vysokorozpočtové kasovní propadáky, jako John Carter (30 mil. za první víkend), Země zítřka (33 mil.), Osamělý jezdec (29 mil.) nebo Bitevní loď (25 mil.). Kdyby film Warneři nasadili v létě, jak bylo zamýšleno, zařadili bychom Pana po bok dalších neúspěšných kousků studia a všechnu hromadu spláchli naráz. Kvůli "nedokončeným speciálním efektům" ale film přelétl do října a očekával, že bude velkou rybou v malém jezírku. Nestalo se. Celosvětově film nastřádal 19 milionů.

Prequel k tuně známých filmů od Hooka až po sérii Zvonilek nikdo nechtěl a kvalitativně si na něm tvůrci podle většiny recenzentů také nedali nijak záležet (naše recenze je výrazně spokojenější). Na film se ale především naprosto vykašlaly děti a do kina přišly především starší ženy. Problémů je celá řada: Silná konkurence, domněnka, že Garrett Hedlund a Rooney Mara jsou hvězdná jména hodná plakátu a že Hugh Jackman utáhne velkofilm, který nepatří do vesmíru X-Menů. Nepomohla ani kontroverze okolo spodobnění domorodé válečnice Tiger Lily bělošskou herečkou. Katastrofu nezachrání ani zbytek světa, i kdyby se zbláznily Čína s Japonskem dohromady. Takový Terminátor Genisys dokázal utržit ve Státech alespoň 90 milionů, než si odešel spravovat pověst do zámoří. Jenže Pan se v součtu nejspíš nezmůže ani na 35 milionů, tedy ještě míň než zvládne takový Stážista s Anne Hathaway a Robertem De Nirem, kteří aktuálně sedí už na 50 milionech v USA a 85 milionech celosvětově. Tenhle týden k tomuhle číslu přispěli osmi miliony, což stačilo na čtvrtou příčku aktuálního žebříčku návštěvnosti. 

V druhém týdnu se potvrdil i nezájem o Muže na laně. Film se propagoval jako povinný zážitek pro IMAX kina, takže "obyčejné" projekce zůstaly na truc prázdné? Ve výsledku se nezaprášilo ani po lístcích do IMAXů, zřejmě po nepříjemných informacích o zvracejících divácích. Z 2500 kin padlo 3,5 milionů dolarů k šestimilionovému souhrnu všech dosavadních tržeb. Tady na rozdíl od Pana mohly pomoct alespoň pozitvní recenze, které ale nevytvořily žádný divácký zájem. A znovu, v hlavní roli Joseph Gordon-Levitt, tedy skvělý herec, ale nevýrazné herecké jméno na plakát pro takhle ambiciózní film. Naštěstí se pohybujeme jen v rámci 30milionového rozpočtu, takže tady se zachraňovat ve zbytku světa dá. Z mezinárodních trhů prozatím přiteklo dalších 7 milionů. 

Poslední novinkou víkendu je Steve Jobs. Zatím údajně nejlepší film o kontroverzním zakladateli značky Apple málem zbořil ty čtyři kina v New Yorku a Los Angeles, kde se zatím promítal. Film utržil 521 000 dolarů a má tak nejlepší výsledek na jedno kino tohoto roku a šestý nejlepší výsledek z jednoho kina všech dob. Taková tržba ukazuje, že se Universal může v USA těšit na nějakých 45-50 milionů dolarů, až všechno šílenství skončí, protože o takhle velké jméno můžeme očekávat rozhodně větší zájem, než o snímky Woodyho Allena či Bratří Coenů, které při předpremiérách mívají také vynikající poměr tržeb na jedno kino, a pak během širšího nasazení utrží často spíš menší částky.

Příští víkend bude znovu plno. Purporový vrch sebere dosavadním filmům všechny IMAX projekce, zatímco Spielbergův Most špiónů a komediální horor Husí kůže to budou zkoušet ve zbytku kin.

Zdroj: Forbes

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest