Macbeth a další festivalové hity na Be2Can

Macbeth a další festivalové hity na Be2Can | Fandíme filmu
Už dnes začíná skoro ve 40 městech ČR a SR přehlídka toho nejlepšího z festivalů v Cannes, Benátkách a Berlíně. Další filmy jsou k dispozici online a v televizi.

Loňská přehlídka toho nejlepšího z festivalů v Berlíně, Benátkách a Cannes se povedla, a tak je sakra dobře, že Be2Can pokračuje i v druhém ročníku. Letošní úroda je opět více než lákavá. Assassin od Hsiao-hsien Houa je nádherně natočený historický epos, který vedle poetického vyprávění nabízí i nějakou tu bojovou scénu a v Cannes si vysloužil cenu za režii. V Berlíně vzbudilo rozruch vítězné Taxi Teherán íránského režiséra Jafara Panahiho. Ten má oficiálně zakázáno natáčet, podléhá určité míře domácího vězení a nesmí cestovat ze země. Přesto se mu uvnitř kabiny jediného auta podařilo natočit celovečerní film, který německá porota ocenila Zlatým medvědem.

Maďarský Saulův syn zaujal klaustrofobickou syrovostí, kterou zobrazuje život v koncentračním táboře a vymezuje se tak proti hollywoodským spektáklům, které v utrpení milionů lidí často hledají především nějaké pozitivní poselství. Byla z toho velká cena poroty v Cannes. V předpremiéře bude alespoň v Brně k vidění také Macbeth Justina Kurzela, ve kterém si Shakespearovu slavnou postavu podmanil Michael Fassbender. Ten byl spoluprácí s vizuálně nápaditým režisérem spokojený natolik, že si jej dokonce prosadil jako režiséra adaptace videohry Assassin's Creed.

Mám-li doporučovat za sebe, pak určitě musím vyzdvihnout snímky Dheepan a Victoria. Dheepan je velice aktuální svým tématem, když pojednává o trojici uprchlíků, která unikne z pekla občanské války na Srí Lance a snaží se nějakým způsobem nalézt nový život na předměstí Paříže. Navzdory jazykové a kulturní bariéře, navzdory kriminálním živlům, které ušmudlanou čtvrť ovládají. Victoria je už na první pohled unikátní tím, že je točená celá v jediném záběru. Bez použití triků, po celých 140 minut. Technická kuriozita ale rozhodně není jediným lákadlem, které film nabízí. Přirození herci vás za pomoci intimní kamery vtáhnou mezi sebe na flám do ulic nočního Berlína, který postupně dospěje až ke spáchání trestného činu, jež nezůstane bez následků. Určitě jde o jednu z nejbezprostřednějších záležitostí, která byla v posledních měsících v našich kinech k vidění.

Přehlídka trvá ode dneška, 7.10., až do příští středy, 14.10.. Že Be2Can navštíví Prahu, Brno a Bratislavu, to asi nikoho nepřekvapí, nicméně dohromady budou jednotlivé filmy k vidění v celkem zhruba čtyřiceti městech v Česku a na Slovensku! Jejich kompletní výčet včetně podrobného seznamu všech filmů a přesného programu najdete na stránkách Be2Can. A pokud byste se do žádného z kin přeci jen nedostali, nemusíte ani tak zoufat. Další asi dvacítka starších věcí bude uvedena online a v televizi. Touhle cestou jsou k vidění třeba Dva dny, jedna noc, Kmen, Leviatan, Život Adele nebo Vyšší moc.

Takže máte chuť si na chvíli odpočinout od plodů hollywoodské filmové zábavy a chcete je proložit několika autorskými projekty, určitě si na Be2Can vyberete.

Taxi Teherán

04.09.2015 | Írán
Komedie, Drama, Dokumentární
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest