Marvel si vydobyl větší svobodu

Marvel si vydobyl větší svobodu | Fandíme filmu
Uvnitř Disneyho probíhá restrukturalizace. Jak to ovlivní filmy a seriály od Marvelu?

V roce 2009 koupil Disney za čtyři miliardy dolarů Marvel Entertainment, společnost, pod kterou spadají Marvel Comics a Marvel Studios. Filmová divize se po celou dobu zodpovídala svému marvelovskému vedení, potažmo velice přísnému šéfovi Isaacovi „Ikeovi“ Perlmutterovi.

O něm léta kolují zkazky jako o tom největším možném škrtovi. Na jednu stranu to byl on, kdo před lety vyvedl Marvel Entertainment z bankrotu a dodnes je zodpovědný za to, že je společnost extrémně výdělečná. Zřejmě je ale také hlavním důvodem toho, že studio nemá problém libovolného herce přeobsadit, a že po nějaký čas většina režisérů točila pro Marvel vždy jen jeden film a pak je nahrazovali tvůrci méně známí a levnější. Málem kvůli němu nevznikl Captain America: Civil War, protože nechtěl Robertovi Downeymu Jr. zaplatit požadovaný honorář, a podle těch největších drbů nechal na premiéře Iron Mana jako jediné občerstvení podávat chipsy a svým podřízeným zakazuje kupovat nové tužky, dokud stále mají sebemenší špaček té předchozí.

Kreativní šéf Marvel Studios Kevin Feige byl Perlmutterovi vždy loajální a podle všeho se mu jej dařilo v řadě případů naklonit na svoji stranu. Přesto z něj byl podle aktuálních informací Hollywood Reporteru frustrovanější a frustrovanější. Nakonec se se svojí nespokojeností svěřil šéfům z Disneyho. A protože je jeho divize extrémně úspěšná (k dnešnímu dni utržila už téměř 9 miliard dolarů), vedení mu vyhovělo a zahájilo restrukturalizaci.

Nově tak Marvel Studios nebudou spadat pod Marvel Entertainment, ale přímo pod Disneyho. Místo Perlmuttterovi se Feige bude zodpovídat Alanovi Hornovi, současnému předsedovi Walt Disney Studios, pod které vedle Marvel Studios spadají Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios, Pixar a Lucasfilm. Horn je na rozdíl od byznysmana Perlmuttera znám jako člověk s větším pochopením pro tvůrčí stránku filmového průmyslu. Před Disneym šéfoval ve Warneru a pod jeho vedením vznikla trilogie Temného rytíře či sága o Harrym Potterovi. Televizní a animovaná divize Marvelu i nadále bude spadat pod Marvel Entertainment a Ikea Perlmuttera. Disney zprávu Hollyood Reporteru potvrdil v oficiálním prohlášení.

Co to znamená pro diváky? Možná vůbec nic. Možná se jen bude Feigemu a jeho lidem volněji dýchat, snáze pracovat, ale navenek žádnou změnu nepocítíme. Nebo samozřejmě může přijít změna k horšímu. Tvrdé mantinely filmaře stimulují k nápaditosti, volnost může naopak vést k neopodstatněné rozežranosti. Vzpomeňte na filmy, které Disney v posledních letech připravil – Tron: Legacy, poslední Piráti z Karibiku, John Carter, Lone Ranger, Země zítřka. To jsou všechno projekty, které kohoutky rozpočtů měly roztočené naplno a výsledným filmům to v kinech nepomohlo ani v pokladnách ani u kritiky.

Přijít samozřejmě mohou i pozitiva. Marvel může víc věcí podřídit vyprávění příběhů a nemusí se přitom tolik ohlížet na každý dolar. Stejně tak je možné, že studio delší dobu udrží své herecké hvězdy, kterým bude moct teoreticky připlatit. Dále není vyloučeno, že se studiem zůstane delší dobu i jeho šéf, Kevin Feige, který navenek působí jako jeden z hlavních strůjců jeho úspěchu. Současná smlouva mu končí v roce 2018, ale třeba bude mít větší motivaci ve funkci setrvat, když dostane možnost dělat věci víc po svém.

Jako možný zádrhel pak působí zmínka o tom, že televizní divize i nadále zůstává pod patronátem Marvel Entertainemnt. Opět to nemusí znamenat vůbec nic, ale stejně tak se můžeme dočkat toho, že seriály a filmy budou ještě méně propojené, než doposud. Což jedni mohou vnímat jako plus, druzí jako mínus. Seriály od Marvelu jsou podle mnohých tím lepší, čím míň se musejí ohlížet na to, co se děje v kinech. Na druhou stranu je propojení filmového a seriálového světa zcela unikátní a jeho umenšení by mohlo některým fanouškům chybět.

Co všechno nakonec interní restrukturalizace způsobí nebo nezpůsobí, to ukáže až čas.

Zdroje: THR, THR II, CBM

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest