Dáma ve zlatém: Helen Mirren bojuje s Rakouskem

Dáma ve zlatém: Helen Mirren bojuje s Rakouskem | Fandíme filmu
Za druhé světové války musela před státním aparátem prchnout, teď proti němu bojuje za pomoci Ryana Reynolds o svůj majetek - obraz Gustava Klimta.

O tom, že dobrat se spravedlnosti není jednoduchá věc, i když je pravda zcela zjevně na vaší straně, se přesvědčí Helen Mirren (Královna) ve snímku Dáma ve zlatém (Woman in Gold), který vstoupil do českých a slovenských kinosálů ve čtvrtek. Historické ohlédnutí podle skutečné události vypraví impozantní příběh o tom, čeho všeho může člověk, vyzbrojený odvahou a vytrvalostí, dosáhnout.

Jako malá byla Marie Altmanová (Helen Mirren) nucena uprchnout před nacisty z rodné Vídně. Nyní se po více než 60 letech rozhodla vrátit zpět a uplatnit svůj nárok na majetek, který byl její rodině zabaven nacisty a následně se stal vlastnictvím rakouské vlády. Středem jejího zájmu je slavný obraz Adele Bloch-Bauerové od Gustava Klimta, který je v bývalé habsburské monarchii považován za národní poklad. Je tak zcela logické, že se proti jejímu oprávněnému nároku zvedne bouře nevole ze strany úřadů i politiků, kteří jsou odhodláni udělat všechno proto, aby slavný portrét zůstal v Rakousku. Když se ukáže, že Marii čeká zdlouhavá a náročná právní bitva, rozhodne se přizvat na pomoc mladého a ambiciózního právníka v podání Ryana Reynoldse (Green Lantern). Společně se tak pustí do jednoho z nejzajímavějších restitučních sporů ve 20. století. 

Dole si můžete pustit trailer a několik klipů přímo z filmu. Recenze jsou zatím průměrné, nicméně všichni se shodnou na tom, že největším kladem celého filmu je vynikající Helen Mirren. Už podle traileru je jasné, že to bude právě elegantní Britka, kdo potáhne celý snímek na svých bedrech. Dáma ve zlatém má typické oscarové parametry – silný příběh podle skutečné události a hrdinku odhodlanou postavit se nejen nespravedlnosti, ale i démonům vlastní minulosti. Nicméně i když to loňský rok zdánlivě vyvrací, o Oscary obvykle bojují především snímky uvedené do kin na podzim. Je tedy možné, že z Dámy zůstane taková nenápadná jednohubka, o které se nebude nikdy moc mluvit, ale především usedlejší diváci ji v kinech ocení.

Dáma ve zlatém - trailer a klipy

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest