James Horner (1953 - 2015) zahynul při letecké havárii

James Horner (1953 - 2015) zahynul při letecké havárii | Fandíme filmu
Skladatel hudby k filmům jako Vetřelci, Apollo 13 nebo Titanic  havaroval s malým letadlem.

Není to tak dávno, co jsme vás informovali o smrti Christophera Lee a dnes pro vás máme další neveselou zprávu. O to smutnější, že Lee žil plným životem a zemřel v 93 letech, zatímco James Horner bohužel opustil svět předčasně. Horner zahynul včera při letecké havárii malého letadla, které sám pilotoval a byl jeho jediným pasažérem. Letadlo havarovalo ve volné přírodě severně od Los Angeles, nikdo další nebyl zraněn, ačkoliv hořící trosky letadla způsobily menší požár. Horner byl zkušený pilot, příčina havárie se vyšetřuje.

V historii hollywoodského filmu byl skladatel výraznou figurou. Filmovou hudbu skládal od roku 1978, širší veřejnosti se dostal do povědomí v roce 1982, když složil doprovod ke Star Treku II: Khanově hněvu. Od té doby jeho filmografii plnily snímky, které vstoupily do historie. Jen z osmdesátých let minulého století zmiňme Zámotek, Komando, Jméno růže nebo Hřiště snů. V devadesátých letech impozantní výčet titulů pokračuje. Horner skládal Vysokou hru patriotů, Legendu o vášni, Statečné srdce, Apollo 13, Caspera nebo Zorra. Nové tisíciletí možná už nebylo pro Hornera tak zářivé, jako to předchozí, ale i tak můžeme jmenovat řadu velkých projektů, namátkou Troju, Apocalypto nebo Amazing Spider-Mana.

Asi nejznámější je však Horner pro svou spolupráci s Jamesem Cameronem. Skládal jeho Vetřelce a Avatara (měl se ujmout i chystaných pokračování), ale nejširší veřejnost samozřejmě oslovila jeho práce na Titanicu. Jednotlivé motivy si vybaví prakticky každý, jen samostatného soundtracku se celosvětově prodalo dle některých zdrojů až 30 milionů kusů, přičemž více jednotlivých nosičů prodaly už jen Hříšný tanec, Horečka sobotní noci a Osobní strážce. Horner dostal Oscara jak za celý hudební doprovod filmu, tak za ústřední píseň My Heart Will Go On, jež nazpívala Céline Dion.

Zvlášť v pozdějších letech bylo Hornerovi občas vyčítáno, že se opakuje, přičemž je na každém posluchači, aby si rozhodl, zda skladatel začal vykrádat sám sebe nebo jej prostě bavilo rozvíjet své jednotlivé nápady napříč časem a dál na nich stavět. Budiž Jamesovi země lehká, díky za všechny silné filmové zážitky a upřímnou soustrast pozůstalým.

V budoucnu jeho hudbu uslyšíme ještě ve snímcích Bojovník, Talisman vlků a The 33.

James Horner: Apollo 13

Zdroje: Sylvia Patrycja, THR, Reuters Foto: IMDb

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest