Zemřel Christopher Lee (1922-2015)

Zemřel Christopher Lee (1922-2015) | Fandíme filmu
Hrabě Drákula, Saruman nebo Sherlock Holmes. Představitel řady legendárních charakterů už není mezi námi.

Ve věku 93 let zemřel skutečně zasloužilý herec, Christopher Lee. Ikonický představitel padouchů podle deníku The Guardian byl v neděli ráno hospitalizován po respiračních potížích a selhání srdce. V nemocnici zemřel. Christopherova manželka Birgit Kroencke, se kterou byl Lee ženatý přes padesát let, se rozhodla veřejné prohlášení pozdržet, dokud o smutné zprávě nebyla v klidu informována rodina.

Dětství Londýnský rodák prožil v Británii a ve Švýcarsku a už od útlého věku hrál ve školních představeních. Za druhé světové války sloužil v armádě, letectvu a výzvědných složkách, po ní už se dal definitivně na hereckou dráhu. Postupně střídal různé vedlejší role, až nakonec v roce 1957 ztvárnil Frankensteinovo monstrum ve snímku The Curse of Frankenstein. Spolupráce s hororovým studiem Hammer jej proslavila. Celkem osmkrát ztvárnil hraběte Draculu, ale hrál také třeba Mumii nebo Rasputina.

Jeho kolekce záporáků je ale ještě podstatně širší. Zahrál si Rocheforta ve Třech mušketýrech z roku 1973, bondovského padoucha v Muži se zlatou zbraní nebo Lorda Summerislea v původním Proutěném muži. Další generaci se pak Christopher představil, když ztvárnil hraběte Dooku v druhé trilogii Hvězdných válek, řadu vedlejších rolí ve filmech Tima Burtona a především pak Sarumana ve filmech ze Středozemě. Jeho nejznámější kladnou rolí je asi Sherlock Holmes, kterého ztvárnil hned třikrát.

V roce 2011 dostal na předávání prestižních britských cen BAFTA cenu za celoživotní přínos, podobně jako v roce 2008 na festivalu v Karlových Varech. Na IMDb má Lee více než 280 zápisů, takže je prakticky jisté, že jste v životě některých z jeho filmů v životě viděli. Určitě se v komentářích podělte, na které jeho role budete nejvíc vzpomínat. Budiž ti země lehká Christophere a díky. Pozůstalým upřímnou soustrast.

Zdroj: The Guardian

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest