Avengers: Infinity War masivní vyvrcholení jedné éry

Avengers: Infinity War masivní vyvrcholení jedné éry | Fandíme filmu
Infinity War bude obří ve všech ohledech. Rozdělená na dva filmy, natáčená devět měsíců, plná postav a prezentovaná v obřím obrazovém formátu IMAX.

Před dvěma lety šéf Marvelu Kevin Feige uvedl, že studio má plány do roku 2021 a je možné, že od té doby přibyly další. Ostatně, komiksovky konglomerátu Disney ročně přinášejí stamiliony, takže hned tak někam nezmizí. Přesto se zdá, že v roce 2019 skončí důležitá kapitola v historii Marvel Studios. Feigemu skončí kontrakt, většině kmenových herců taktéž a obecně se zdá, že všechny dosavadní příběhy směřují k masivnímu vyvrcholení v dvoudílné sérii Avengers: Infinity War.

Nové kamery IMAX

Je tedy více než příznačné, že se obří projekt bude natáčet v obřím obrazovém formátu. Režiséři Joe a Anthony Russo celou Infinity War natočí na zbrusu nové digitální 2D kamery, které vyvinuly ve spolupráci společnosti IMAX a ARRI. S obřím formátem IMAX už někteří filmaři experimentovali, jmenovitě především Christopher Nolan, který nás dokázal v Temném rytíři či Interstellaru okouzlit desítkami minut filmu, které byly roztažené na plnou výšku obřího IMAX plátna. Scény natočené v megalomanském formátu jsou nesmírně pohlcující nejen díky velikosti, ale i díky daleko vyšší obrazové kvalitě. Nicméně žádný celovečerní film dosud v daném formátu nebyl prezentován ve své plné délce, protože kamery IMAX jsou velké, hlučné, drahé a obecně ve všech ohledech nepraktické.

Tyhle potíže má vyřešit nástup daleko kompaktnějších digitálních IMAX kamer. První vlaštovkou byly Transformers: Zánik, kteří využili digitálních IMAX 3D kamer. Tehdy pořád ještě v obřím formátu nebyl natočený celý film, protože kamery vyprodukovaly ke zpracování ohromné množství dat a v obřím rozlišení bylo velice nákladné renderovat digitální triky. Nejsem si jistý, zda u Infinity War srazí cenu skutečnost, že se natáčí na nativní 2D kameru (3D Marvel jako vždycky vytvoří uměle až v postprodukci) nebo zkrátka doba pokročila, nicméně pro fanoušky obřího formátu jde jednoduše o vynikající zprávu. Teď už jen aby pražský sál do té doby pořídil novou promítačku, která vysokého rozlišení dovede plně využít. Co se bratislavského IMAXu týče, ředitel společnosti Cinemax v nedávném rozhovoru naznačil, že by kino mohlo mít nový typ projektoru nainstalovaný již při otevření. Bratři Russoovi si obří formát vyzkouší už během produkce Captain America: Civil War, kde se kamery použijí při natáčení několika vrcholných scén.

Thanos a kameny nekonečna

Co od Infinity War můžeme čekat po stránce děje? Konečně by se měl v plné síle předvést arcilotr Thanos (Josh Brolin), fialový skřet, kterého jsme poprvé viděli na konci Avengers, poprvé promluvil ve Strážcích galaxie a naposledy se ukázal v potitulkové scéně Avengers: Age of Ultron. Jeho plán je velice jednoduchý: Získat všechny tzv. kameny nekonečna, jejich prostřednictvím si odemknout nezměrnou moc a následně nejspíš zničit vše živé nebo minimálně ovládnout celý známý vesmír. Jak Thanos říká v závěru Age of Ultron, dosud se pokoušel tahat z povzdálí za nitky a kýžený výsledek to nepřineslo. Je tedy čas se do běhu věcí zapojit osobně. V Captain America: Civil War budou mít Avengers ještě dost starostí sami se sebou, ve Strážích galaxie 2 či Thorovi 3 už by však mohl fialový nadčlověk hrdinům řádně zatápět.

Film napěchovaný hrdiny

Jedním z nejvýraznějších elementů Infinity War bude množství hrdinů, které se ve filmu sejde. Možná dokonce ještě víc, než se čekalo. Dlouho se předpokládalo, že řada z kmenových hrdinů by mohla jeden ze dvou filmů (pravděpodobně tedy ten první) vynechat. Některým hercům (Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth) měla dle dosavadních informací v době natáčení končit smlouva, která by je zavazovala už jenom k jednomu dalšímu filmu, nikoliv ke dvěma. Dle nepotvrzených spoilerů měli být navíc mnozí hrdinové v době první části Infinity War mimo hru i z hlediska děje. V posledních týdnech se ale zdá, jako by nic z toho už neplatilo.

U Hulka (Mark Ruffalo) se dlouho mluvilo o tom, že na konci Avengers: Age of Ultron odletí ze Země a vrátí se bůhví kdy. Nakonec je ale závěr filmu daleko ambivalentnější a tvůrci tak mohou Bruce Bannera v nejbližší době zařadit prakticky kamkoliv. Stejně tak je v posledních týdnech daleko méně jasná situace kolem kontraktů některých herců. Chris Hemsworth (Thor) i Chris Evans (Captain America) podepsali oba smlouvu na šest filmů, což nebylo žádné tajemství, oba o tom v minulosti veřejně mluvili. Oba se tedy mohli v závěru svého působení v Marvel Universe objevit přesně v jednom díle Infinity War. Najednou ale Hemsworth v rozhovoru tvrdí, že si zahraje „ještě v Thorovi 3 a dvou dílech Infinity War“ a o Evansovi v tom samém rozhovoru řekl, že to má stejné. Evans v jiném rozhovoru uvedl, že natáčení Avengers 3 a 4 začne na podzim nebo v zimě 2016, oba dva filmy se budou točit naráz a produkce potrvá devět měsíců. A i když to herec nikdy neřekne doslova, lze jeho odpověď interpretovat tak, že má být k dispozici pro natáčení obou filmů.

Samozřejmě může jít o určitá nedorozumění nebo záměrné šíření dezinformací, ale co když se opravdu kmenoví hrdinové objeví v obou filmech? Osobně si myslím, že by to byla docela škoda. Do té doby bude mít Marvel připravené už značné množství hrdinů, kteří by jistě na větším prostoru dokázali lépe vyniknout. Druhá část by pak byla o to triumfálnější, když by se postrádaní zakládající členové Avengers konečně slavnostně vrátili. Nicméně natáčení hollywoodských filmů je především byznys, a pokud mají v Marvelu pocit, že se zapojením všech hrdinů vydělají více peněz, určitě se s jednotlivými herci minimálně pokoušejí jejich kontrakty rozšířit. V případě Roberta Downeyho Jr. či Scarlett Johansson už se to v minulosti podařilo, tak proč ne s ostatními. Dostat za jedno delší natáčení hned dva platy, to může být docela slušné lákadlo.

Kdo mimo Avengers by se ve filmech mohl objevit?

Už v minulosti se šuškalo o tom, že přinejmenším v druhé části Infinity War by se měli sejít prakticky všichni hrdinové, které doposud Marvel představil. Naposledy Chris Pratt (Star-Lord) v rozhovoru připustil, že jej jeho smlouva zavazuje k tomu, aby se v případě zájmu studia objevil vedle Strážců galaxie i v jiných filmech a server Bleeding Cool přinesl ničím nepotvrzenou zvěst, že se v Avengers: Infinity War II objeví mimo jiných také Defenders (hrdinové televizních seriálů Daredevil, Jessica Jones, Iron Fist a Luke Cage).

Scénář Avengers: Infinity War I a II píší Christopher Markus a Stephen McFeely (Captain America 1 a 2), první část má datum premiéry v českých kinech stanovenou na 3.5. 2018, druhá na 2.5. 2019.

Zdroje: Collider, Collider II, Collider III, Bleeding Cool, GQ, Chris Evans Fan, Birth Movies Death, Wired

Avengers: Infinity War

27.04.2018 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest