Padesát odstínů šedi: Pokračování je bez režiséra

Padesát odstínů šedi: Pokračování je bez režiséra | Fandíme filmu
Vnitřní spory rozbily tvůrčí tým, pokračování s názvem Padesát odstínů temnoty dorazí možná až v roce 2017. Co zatím víme?

Padesát odstínů šedi kritizují nejen recenze, ale často také fanoušci předlohy, kteří byli nespokojení s tím, jak ji film vykresluje. To je ale samozřejmě úplně fuk, protože do dnešního dne snímek celosvětově utržil 559 milionů dolarů a to je na mládeži nepřístupný film neskutečná suma. Proto je trochu zarážející, že pokračování vstoupí do kin možná až v roce 2017. Zvlášť když je zřejmé, že do kina přišli kromě fanoušků předlohy hlavně zvědavci, kteří mohou mít za dva roky v hledáčku nějaký úplně jiný fenomén. Proč se s dalším dílem tak otálí?

Odpověď je jednoduchá - tvůrčí tým je v rozkladu. Už při natáčení prvního filmu z ateliérů prosakovaly zprávy o tom, že mezi režisérkou Sam Taylor-Johnson a autorkou předlohy E.L. James panují těžké tvůrčí neshody. A rozhodně se nejedná jen o buvlární klepy, protože obě dámy neshody v pozdějších rozhovorech více či méně otevřeně potvrdily. Z toho co víme, nebyla James ochotná přistoupit na skutečnost, že film není kniha, a že určité věci na papíře a na plátně fungují zkrátka jinak. Neustále trvala na doslovném dodržování předlohy, i v rámci maličkostí, a údajně také zdržovala celou produkci vlastními návrhy, které nebyly v souladu s předem stanovenou filmařskou vizí.

Nakonec bylo definitivně potvrzeno to, o čem jsme slýchali už delší dobu, tedy že režisérka Taylor-Johnson pokračování točit nebude. Nevrátí se ani původní scenáristka Kelly Marcel se kterou měla James dle dostupných informací neshody také. Podrobnosti známy nejsou, ale minimálně v případě Taylor-Johnson to vypadá, že rozhodnutí nepokračovat přišlo z jejího vlastního popudu. K pokračování, nazvanému Padesát odstínů temnoty (Fifty Shades Darker), by chtěla spisovatelka napsat scénář sama, nicméně jednání zatím probíhají a studio Universal se snaží ponechat otevřené i jiné varianty. Probíhající interní debaty mohou být jedním z důvodů, proč se se začátkem natáčení „dvojky“ počítá až na první čtvrtletí roku 2016. Premiéru tak může mít snímek nejdříve závěrem téhož roku, spíš ale až v roce následujícím.

Podobný vliv spisovatele na filmovou adaptaci není běžný. Obvykle celý proces funguje tak, že studio zakoupí práva a následně může s materiálem nakládat dle svého uvážení. Spisovatel pak obvykle má maximálně poradní roli nebo se na filmové verzi nepodílí vůbec. E.L. James si bezpredecentní kontrolu vydobyla díky tomu, že práva na zfilmování Odstínů prodala poměrně pozdě, v době, kdy už byla kniha úspěšná a filmové studio muselo při vyjednávání autorce vyjít vstříc.

Navzdory nejrůznějším drbům se počítá s návratem představitelů obou hlavních rolí. Jamie Dornan i Dakota Johnson mají v současnosti platné smlouvy a Jamie Dornan dokonce veřejně popřel bulvární zkazky o jeho odchodu. Podle hollywoodských zpravodajů se nicméně obě hvězdy pokusí vyjednat pro další pokračování výhodnější smlouvy. Podle neoficiálních informací si jak Dornan, tak Johnson přišli za první Odstíny na „pouhých“ 250 tisíc dolarů a nějaké bonusy za dobrý výkon filmu v kinech. Teď se obě hvězdy chtějí inspirovat kolegy z jiných populárních sérií a zvednout svůj plat do milionových výšin. Kupříkladu Jennifer Lawrence měla za Hunger Games půl milionu, za Vražednou pomstu už jich bylo deset. Producenti by neradi kvůli výplatám násobili rozpočet (první film stál pouhých 40 milionů) a snaží se argumentovat tím, že Odstíny hercům přinesly popularitu, kterou zúročí v jiných projektech. To ale zatím není tak docela pravda. Protože není úplně jisté, kdy přesně se bude natáčet Padesát odstínů temnoty, je nabídka projektů ke kterým se herci mohou momentálně zavázat, poměrně omezená.  

Než se příští díl populární série skutečně dopracuje do kin, má Universal pro fanoušky připravený alespoň necenzurovaný sestřih Padesáti odstínů šedi s alternativním koncem, který vyjde na Blu-ray začátkem května. Pusťte si první trailer:

Padesát odstínů šedi na Blu-ray - Trailer

Zdroje: Collider, Deadline, THR, Variety, Variety II, Deadline

Padesát odstínů temnoty

10.02.2017 | USA
Drama, Romantický
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest