Box Office: Padesát odstínů premiérového rekordu

Box Office: Padesát odstínů premiérového rekordu | Fandíme filmu
Ano, sado maso romance vytřískala ze světových kin rekordní sumu.

Ženská dominance tohoto víkendu dosáhla monstrózních rozměrů, když Padesát odstínů šedi ovládlo americká kina s 81,7 miliony dolarů. Film s hlavní ženskou postavou, adaptovaný ženskou scenáristkou a režisérkou podle ženou napsané knihy, je při takovém otvíráku nevídaná kombinace. Samozřejmě premiéra Stmívání, které bylo výchozím materiálem pro Padesát odstínů, je překonaná o 20 milionů. Stejně tak i premiéry jiných ženou režírovaných snímků jako Ledové království (67 mega) nebo Rebelka (66 mega). Třásly se i jiné eRkové filmy, protože Fifty shades se usadilo na pátou příčku za takovými nepřístupnými hity jako byly Umučení Krista, Pařba ve Vegas II, čerstvý Americký sniper nebo Matrix Reloaded.

Samozřejmě všechna zásluha patří Universalu, který tuctovou a nudnou romanci (naše recenze zde) prodal jako žhavou událost letošního roku, když sypal klipy a trailery téměř každý den. Film zřejmě letos naprosto promění filmový trh, protože jde naprosto proti očekáváním, když dokáže vyprodat i silně bohabojný americký jih. Jde o nefalšovaný blockbuster konkurující největším marvelovským hitům, který přesně vystihl svoji cílovku znuděných mamin a dokázal k sobě přihodit i některé zvědavé teenagerky a 30 procent čerstvě litujících partnerů. Padesát odstínů odpálilo i obří mezinárodní otvírák nepřístupného Matrixu Reloaded (117 mega), když ve zbytku světa padlo necelých 160 milionů dolarů! Ano, třetí kniha se jistě bude půlit na dva filmy, s takovými tržbami je to nejspíš nevyhnutelné.

Své diváky si naštěstí našel i Kingsman: Tajná služba, který končí na dvojce s 35,6 miliony. Tady se žádné překvapení nekoná, protože na filmu si především smlsli cinefilští fajnšmekři v čele s recenzenty, kterým se špionážní komedie přesně trefila do noty. Pro Colina Firtha je to největší premiérový otvírák, pro režiséra Matthewa Vaughna druhý největší po X-Menech: První třídě. A pro Samuela Jacksona je to už sedmnáctý otvírák nad 30 milionů. V Anglii film běží už nějaký týden a má odsud zatím 20 mega. Celosvětově má zatím necelých 80 milionů, při shodném rozpočtu.

Udržel se i SpongeBob ve filmu, který má v druhém týdnu 30 milionů dolarů a čerstvě překračuje 93 mega z Ameriky, čímž se dostává nad konečných 85 milionů prvního dílu. Celosvětově to dělá zhruba 140 milionů. Trojka zaručeně přijde do pár let. Kulatou sumu překračuje Americký sniper, kterému k 304 milionům z Ameriky pomohlo čertsvých 16 milionů. Lepší valentýnský film, než ten, ve kterém Bradley Cooper coby profesionální amorek prostřeluje láskyplně srdce svým nepřátelům, tu dlouho nebyl. Celosvětově už snímek utržil téměř 390 milionů a na řadu trhů se pořád čeká. Jupiter vychází se z kin taky úplně neztratila, každopádně 9,4 milionů a aktuálních 32,5 mega z Ameriky a 59 mega ze zbytku světa nestačí na to, aby Wachovským zajistilo další velkorozpočtový projekt. (Ale to je asi moc netrápí, už dostali vlastní seriál na Netflixu).

Nové malé filmy byly opravdu malé. Muzikál The Last Five Years s Annou Kendrick, který není Ladíme! 2, utržil ve třech kinech 45 000 dolarů. Stejného počtu projekcí se dočkala i upírská komedie Co děláme v temnotách, která se zmohla na 65 000 dolarů.

Příští týden nás čeká znovu Kevin Costner, tentokrát v dalším sportovním dramatu McFarland, které bude cílit především na hispánské publikum. Do kin se dostane i pokračování filmu To byl zítra flám.

Zdroje: BOM, Forbes

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest