Box Office: Americký sniper láme rekordy

Box Office: Americký sniper láme rekordy | Fandíme filmu
Tohle nikdo od Clinta Eastwooda na stará kolena nečekal.

Ne, opravdu nám předpovědi nejdou. Minulý víkend jsme tipovali Americkému sniperovi otvírák ve výši 50 milionů a byla to jedna z těch nejradikálnějších tržeb. Eastwoodovo válečné drama s Bradleym Cooperem ale končí víkend s neuvěřitelnými 90,2 miliony dolarů! To je nejlepší lednový otvírák, který dvojnásobně předčil tržby Ride Along z minulého roku (41 milionů). Je to nejlepší otvírák mládeži nepřístupného filmu všech dob a nejlepší otvírák filmu nominovaného na Oscara v kategorii nejlepší film. Filmu vlastně můžete aktuálně přilepit nálepku "jeden z nejlepších otvíráků čehokoliv". Dramatu? Ano. Akčního nekomiksového filmu? Ano. Neprequelu/nerebootu? Ano.

Úspěšnost v podstatě byla dána přístupností celého projektu. Americký sniper je film pro americké patrioty, ale také film pro lidi, kteří chtějí vidět velkorozpočtový válečný film bez všech politických, morálních a etických otázek. Recenze veskrze pozitivní, velká osvědčená jména Eastwooda a Coopera, nominace od Akademie, obrovská šuškanda táhnoucí se napříč obřími tržbami z předchozích limitovaných týdnů. Nedokážu si představit, jaké by byly tržby pod vedením Stevena Spielberga, jenž měl film původně režírovat. Celosvětově Sniper zatím utržil 109,9 milionů.

Když jsme u Ride Along (u nás jako Jízda švárů), rok se s rokem sešel a do kin doráží další protežovaný film s Kevinem Hartem. Tentokrát se jedná o další z jeho zkoušek výnosnosti, protože je poprvé obklopen výhradně bílými herci. A znovu to funguje. The Wedding Ringer (u nás jako Dokonalý svědek s.r.o.) končí víkend s 21 miliony, což je sice Hartův nejslabší kasovní výsledek, ale pořád výdělečný, protože komedie stála jenom 23 milionů dolarů a zaplatí se tak během následujícího týdnu.

Na trojce končí Paddington, u kterého Weinsteinové nečekali nic velkého. Film byl přesunut z vánoční sezóny, aby "nerušil" velké hity jako Annie, Noc v muzeu 3 a Čarovný les, a mezitím vydělával slušné peníze v zahraničí. K mezinárodním 122 milionům se teď připočítává hezkých 19 milionů z USA. Cílovka si méďu oblíbila a určitě bude do kina přicházet v hojných počtech i další týdny.

Na čtyřce je 96 hodin: Zúčtování, které stíhají v porovnání s předchozími díly silnější propady. Tento víkend je to 14 milionů, z USA aktuálně 66 mega a ze zahraničí 97 milionů dolarů. Pomoc od Akademie určitě čekala Selma, ale jak jste u nás už četli, nevyšlo to. Na svátek Martina Luthera Kinga Jr. dostává film o Martinovi Lutherovi Kingovi Jr. jenom 8 milionů a končí v druhém týdnu s necelými 26 miliony. Film zřejmě potká stejný osud jako Malcolma X v roce 1992 a v následujících týdnech se na americkém kasovním žebříčku hluboce propadne. Černošské publikum má návštěvu splněnou a už se určitě nemůže dočkat, co zase vyvedl Kevin Hart v té své nové komedii.

K velkému hitu samozřejmě nesmí chybět velký propadák, kterým je Hacker s Chrisem Hemsworthem. Legendary Pictures si určitě mnuli ruce, jaký skvělý mládeži nepřístupný akční thriller se jim to podařilo zabookovat na leden, ale plán odstřelil Americký sniper jednou ranou. Michael Mann miluje digitální médium, ale teoreticky o něm moc neví, protože kritici se naivní báchorce o "týpcích od počítačů" vysmáli a diváci o ni asi vůbec nevěděli, protože 70 milionová produkce končí premiérový víkend s (uf!) 4 miliony dolarů. Bratři Hemsworthové jsou oblíbení skoro ve všem, akorát ne ve špionážních thrillerech, vzpomeňte na jeden z největších propadáků minulého roku Paranoia s Liamem Hemsworthem. Z Ameriky film stěží dostane 15 mega, ale pozor, částečně se totiž odehrává v Hong Kongu a hrají v něm čínští herci, takže možná se Michael Mann dočká nějakých těch "transformeřích peněz". Prozatím z mezinárodních trhů připluly 2 miliony.

Poslední důležitou novinkou je Still Alice, snímek, za kterých byla Julianne Moore nominována na Oscara. Zatím byl ale nasazen jen ve 12 kinech takže je z toho pro tuto chvíli 282 tisíc. Příští týden nás čeká Mortdecai s Johnnym Deppem. Mohl by z toho být další pěkný propadák ve stylu Transcendence. Uvidíme. Milovníci napětí si nesmí nechat ujít drásavé psychologické drama s Jeniffer Lopez The Boy Next Door, které je opravdu psychologickým drásavým dramatem, nikoli další laškovní komedií. A nakonec se budeme moct přesvědčit, jaké nápady má George Lucas, protože dorazí animák Strange Magic od studia Lucasfilm s námětem právě od George.

Zdroj: Forbes

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest