První dojmy: Agent Carter

První dojmy: Agent Carter | Fandíme filmu
Marvel Universe se dál rozšiřuje na televizní obrazovky - Agenti S.H.I.E.L.D.u dostali sestřičku. Jak se povedla?

Agenti S.H.I.E.L.D.u našli pevnou půdu pod nohama, jak se ostatně můžete dočíst v nedávno vydané recenzi první poloviny druhé sezony, a tak je příhodné, že právě teď vstoupil na televizní obrazovky druhý marvelovský seriál. Je jím Agentka Carter, další špionážní dobrodružství, tentokrát zasazené do minulosti, v hlavní roli se stejnojmennou agentkou, dobře známou z Captaina Ameriky: Prvního Avengera.

Seriál se odehrává krátce po událostech filmu a nějakou dobu před událostmi stejnojmenného kraťasu, kterým si studio testovalo, jestli by byl o další dobrodružství agentky zájem. Příběh je zasazen do roku 1946, kdy Peggy Carter (Hayley Atwell) pracuje jako agentka SSR (Strategic Scientific Reserve), předchůdce dnešního S.H.I.E.L.D.u.. Peggy stále vzpomíná na Stevea Rogerse (Captain Amerika) a evidentně se bojí sbližovat s lidmi, aby nezakusila další krutou ztrátu. Šovinističtí kolegové a nadřízení (jsou čtyřicátá léta) ji přes zjevné schopnosti neberou vážně, a tak se Peggy ubitá osobním i pracovním životem prokousává ze dne na den.

Vše se změní ve chvíli, kdy je její spolubojovník z druhé světové války, Howard Stark (Dominic Cooper) obviněn z prodeje vyspělých zbraní nepřátelům USA. SSR Starka vyšetřuje, ten však tajně vyhledá Peggy a jako starou kamarádku ji požádá, aby vyšetřila krádež zbraní z trezoru, dokázala jeho nevinu a hlavně zabránila tomu, aby se nebezpečná technologie dostala do nepovolaných rukou.

Agentka Carter je klasický špionážní seriál, postavený především na pozvolném skládání stop a dialozích, které tu a tam zpestří nějaká (na televizní poměry slušná) akce. Sama o sobě není premisa nijak výjimečná, ozvláštňovat ji mají propojení se světem Marvelu, smysl pro humor, zasazení do čtyřicátých let minulého století a postavy.

Přímé odkazování na ostatní marvelovky se při zběžném pohledu smrskává na odkazování na zesnulého Captaina Ameriku, kterého vtipným způsobem zveličují rozhlasové hry, jež Peggy musí na každém kroku poslouchat. Daleko důležitější než vzpomínání na Kapitána je, že ve světě Marvelu existují komiksové (sci-fi) elementy, které poměrně banální detektivní vyšetřování ozvláštňují. Honíme se za moderními zbraněmi hromadného ničení (ty v prvních dílech způsobovaly imploze masivního měřítka), bojuje se proti nadlidským němým padouchům s hlasem Stephena Hawkinga a Peggy využívá řadu špionážních udělátek, jaká by James Bond záviděl.

Zasazení do čtyřicátých let je zajímavé audiovizuálně, i když se stále bavíme o hodně televizním looku s nepříliš výraznými barvami a měkkým svícením. Nejedná se o žádnou katastrofu, Agenti S.H.I.E.LD.u vypadají hodně podobně, ale při vzpomínce na Captaina Ameriku je kontrast patrný. Ve čtyřicátých letech minulého století samozřejmě svět jinak pouze nevypadal, on také jinak fungoval. Neexistují žádné špionážní satelity, počítače nebo mobily a s ženami se často ještě jedná jako s vzpurnými služkami. S tím si Peggy naštěstí příliš neláme hlavu a s grácií mužům ukazuje, že jim stačí a často je i předčí.

Už odtud pramení spousta humoru, zdaleka nejlepší jsou však scény s Jamesem D'Arcym, který hraje Edwina Jarvise, britského komorníka Howarda Starka, jehož Stark Peggy přidělil jako pomocnou ruku. Jarvis je mírně roztržitý, typicky upjatý Brit, navíc notně přiskřípnutý pod pantoflem přísné manželky. V kombinaci s horkokrevnou Peggy tvoří perfektní komickou dvojici, která se neustále pošťuchuje a přesto vzájemně respektuje a doplňuje. Jednotlivé dílčí úkoly jsou pak zrežírované s humorným nadhledem, kdy různé kostýmy a skotačivá hudba dávají jinak standardnímu pátrání hravého ducha.

Na zajímavosti přidává seriálu také skutečnost, že Peggy musí svá vyšetřování vést v tajnosti. Kdyby se kolegové dozvěděli, že pomáhá hledanému zrádci státu, samotnou by ji čekalo přinejmenším vězení. Proto musí neustále zametat stopy a vymýšlet si nejrůznější výmluvy. Svým způsobem tak je agentka Carter prvním hrdinou Marvel Universe, který žije dvojím životem a musí uchovávat svoje hrdinské činy v tajnosti.

Celkově se Peggy neuvedla špatně a díky postavám a úsměvnému pátrání může být seriál zajímavý i pro ty, kterým je Marvel šumák. Na druhou stranu zatím nepřevedla Agentka nic vyloženě výjimečného, všechno je to „jen“ poctivě odvedená práce. A to premiéra byla dvouhodinová a seriál má zatím jistých jen osm epizod, takže není důvod, proč cokoliv držet zpátky. Žijeme v době, kdy je televizní produkce na svém absolutním vrcholu a výjimečných seriálů je takové množství, že přijít toliko s dobrým nemusí stačit. Každopádně se zatím Agentka Carter vyvíjí lépe, než loni na podzim počáteční epizody Agentů S.H.I.E.L.D.u a další rozšíření marvelovského vesmíru udělá skalním příznivcům radost.

V samostatném článku shrneme spojnice seriálu se zbytkem Marvel Universe.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest