Teroristé vyhráli, The Interview nepůjde do kin

Teroristé vyhráli, The Interview nepůjde do kin | Fandíme filmu
Stručný souhrn klíčových momentů hackerského útoku na studio Sony.

24. listopadu začaly ze studia Sony unikat interní informace. Hackerská skupina GOP (Guardions of Peace - Strážci míru) zcizila až 100 Terabytů dat a začala je postupně zpřístupňovat médiím. Na veřejnost se tak dostaly nejen informace o budoucích plánech studia, ale i dosud nevydané filmy, osobní údaje současných i bývalých zaměstnanců a korespondence ryze osobního charakteru. Soukromá společnost přišla o obchodní tajemství, dobrá pověst několika čelních představitelů byla výrazně pošramocena, zaměstnanci ztratili své soukromí a ani do budoucna se situace hned tak nezlepší. Současní zaměstnanci pracují v dusivé atmosféře, ti bývalí společnost žalují kvůli nedostatečným bezpečnostním opatřením, jejichž vinou se soukromá data stovek osob dostala na veřejnost.

Už od počátku se mluvilo o tom, že důvodem k útoku byl studiem vydávaný snímek The Interview, ve kterém Seth Rogen a James Franco hrají dva novináře, kteří mají v Severní Koreji zavraždit Kim Čong-una. 16. prosince skupina GOP začala vyhrožovat teroristickým útokem slavnostní premiéře snímku The Interview a také dalším americkým kinům, která by chtěla film promítat. Americké bezpečnostní složky možné riziko nepotvrdily, přesto studio Sony postupně rušilo veškeré propagační akce s filmem spojené i slavnostní premiéru a provozovatele kin ujistilo, že je naprosto pochopí, když se film rozhodnou nepromítat. Když The Interview ze svých programů stáhlo pět největších amerických řetězců, rozhodlo se Sony premiéru definitivně zrušit. Film by se neměl promítat ani na žádném z mezinárodních trhů. Není vyloučeno, že až se situace za pár měsíců uklidní, mohl by snímek zamířit rovnou na video. Pokud tedy mezitím hackeři neuvolní film na internet. V držení jej zřejmě mají, protože z něj už stačili nasdílet závěrečnou scénu.

Často se mluví o tom, že útok byl veden na objednávku samotné Severní Koreje, která veřejně snímek The Interview zatracuje, avšak oficiálně východoasijská republika jakoukoliv vinu popírá. New York Times včera uvedly, že podle jejich zdrojů v Sony, bylo studio informováno státními orgány, že stopy skutečně vedou k Severní Koreji. Hollywoodský zpravodaj Deadline dokonce přinesl zprávu, podle které by měla FBI v nejbližší době Severní Koreu jakožto viníka označit veřejně.

Krok studia vyvolal silnou debatu vedenou novináři i americkými osobnostmi veřejného života (převážně filmovými). Mezi ohlasy se objevují obavy z cenzury (autocenzury), zklamání i pohoršení nad ustupováním teroristům. Někteří komentátoři mají obavy, že takovýto ústupek může být precedentem pro další obdobnou nátlakovou akci v budoucnosti. Že bude mít celá situace vliv na další vývoj Hollywoodu, je vidět už teď. Studio Paramount zakázalo promítání snímku Team America (taktéž protikorejsky zaměřený, některá kina jej chtěla nasadit místo zrušeného The Interview) a studio New Regency úplně zrušilo natáčení snímku Pyongyang (rež. Gore Verbinski, hraje Steve Carell), chystané adaptace biografického komiksu Pchjongjang - Výlet do Severní Koreje, ve kterém kanadský kreslíř Guy Delisle popisuje svou pracovní cestu do totalitní země, kde je obviněn ze špionáže.

Už prakticky od prvního úniku byl diskutován vztah médií a zvědavé části veřejnosti k celé události. Část uniklých dat lze označit za zásadní informace, na které má veřejnost jistě nárok. Díky uniklým mailům jsme se kupříkladu dozvěděli, že hollywoodská studia společně s MPAA (Americká filmová asociace) chystali tzv. Project Goliath, který by mohl ve svém důsledku narušit svobodu internetu, jen aby studia získala větší kontrolu nad piráty. Pak ale unikly i obchodní nebo osobní informace, u kterých je diskutabilní zda mají média legální, či morální, nárok je zveřejnit. Za daleko nejhorší však někteří komentátoři považují skutečnost, že šířením a vyhledáváním informací z uniklých mailů, jsou podle nich média a jejich konzumenti spoluodpovědní za to, že vyděračská taktika hackerů funguje.

Jisté je, že tohle všechno ještě bude mít další dohru. Zatím můžeme říct snad jediné: Zabezpečte si pořádně svoji elektroniku a buďte opatrní na citlivá data. Nikdy nevíte, kdy bude chtít někdo vydírat nebo trestat právě vás.

Zdroje: Deadline, NY Times, THR, Variety

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest