Hobit: Bitva pěti armád - 3D můžete klidně vynechat

Hobit: Bitva pěti armád - 3D můžete klidně vynechat | Fandíme filmu
Viděli jsme Bitvu pěti armád podruhé. Jak se film při druhém zhlédnutí drží?

Včera jsem se vydal na Hobita: Bitvu pěti armád podruhé, tentokrát na 3D verzi. Co k ní dodat? Pokud navštěvujete FandímeFilmu.cz pravidelně, pravděpodobně víte, že mě třetí rozměr dokáže v kině oslovit jen málokdy. A Třetí Hobit rozhodně z průměru nijak nevyčnívá. Tu a tam se v podzemních jeskyních Ereboru či v křivolakých uličkách Jezerního města či Dolu objevil poměrně slušný plastický efekt, kdy postavy (objekty z popředí) postupně přecházely do hlubin pozadí. Obecně jsem ale obrazovou změnu příliš nevnímal a nemohu říct, že by mne prostorový efekt napodruhé nějak více vtahoval do děje. Pozitivní je, že rychlé (akční) sekvence nebyly ve 3D oproti 2D nijak výrazně hůře vstřebatelné, jak se občas u stereoskopické projekce stává. Jako obvykle ale platí, že se divák musí vyrovnat s nižším jasem a barevností obrazu a ještě je k tomu obtěžován fórovými brýlemi. Takže zkrátka a dobře, pokud se vám 3D v předchozích částech Hobita líbilo, asi budete spokojeni i tentokrát, vy ostatní se mu ale s klidným srdcem vyhněte. Ušetříte a dle mého názoru budete mít o chlup příjemnější zážitek.

Daleko důležitější však je, že druhá projekce ukázala, jak moc je Bitva pěti armád filmem na jedno použití. Při prvním promítání jsem si film poměrně dost užil (ostatně viz recenze), napodruhé už několik pomalejších pasáží lze daleko víc cítit a dříve se tak dostaví nuda, kterou spolehlivě zaplaší povětšinou až akční sekvence (kterých je ale hodně a jsou zábavné i napodruhé) a všchny scény s vynikajícím Martinem Freemanem. Škoda, že se mu film nevěnuje mnohem víc. Stejně tak se ještě víc potvrzuje, jak nešťastné je dělení řídkého příběhu na tři části. Každá maličkost natahovaná až skoro k prasknutí je napodruhé znát, Gandalfova odbočka je vážně samostatný nesouvisející příběh a u některých zjednodušujících motivů z knihy by naopak stálo za to, aby filmaři předlohu trošku rozvinuli (závěrečné rozuzlení válečné vřavy je opravdu udělané v hodně ráz na ráz). Co je však nejdůležitější, Bitva pěti armád dokáže navnadit na Pána prstenů! A ten své kouzlo neztrácí ani po desítkách zhlédnutí a nepříjemné chuti na jazyku, kterou zanechává hobití trilogie.

Ode dneška se Hobit: Bitva pěti armád promítá běžně v kinech, tak dejte v komentářích tady nebo pod recenzí vědět, jak jste si film užili nebo neužili vy.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest