Záhada Blair Witch 3: Dočkáme se?

Záhada Blair Witch 3: Dočkáme se? | Fandíme filmu
První Záhada byla revoluční, druhá udělala značce tak akorát ostudu. Míří k nám důstojné pokračování?

Les, tma, neznámo, divné zvuky, strašidelná legenda a také obrovská mystifikační kampaň - to je Záhada Blair Witch, film o skupince tří studentů, kteří se záhadně ztratí v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu při pátrání po čarodějnici z Blair. Nezávislý projekt se stal v roce 1999 obrovským hitem,  s rozpočtem 22 tisíc dolarů celosvětově vydělal něco přes 240 milionů. V čem tkví úspěch Záhady Blair Witch? Rozhodně v revolučním způsobu natáčení, kterým se později nechali inspirovat tvůrci filmů Paranormal Activity nebo REC.

Celý film je totiž pojatý jako dokument vytvořený z amatérských záběrů zmizelých studentů. Tím pádem snímek vyvolává pocit autentičnosti a divák při jeho sledování věří, že "se to skutečně stalo". Aby režiséři Daniel Myrick a Eduardo Sanchéz na svůj horror upozornili, začali s kampaní, která zmátla celý svět. Kromě neustálého utvrzování, že jde o skutečné záběry, tiskli "missing" letáky s obličeji "pohřešovaných studentů", natáčeli rozhovory s jejich rodinami, přáteli nebo učiteli a ukazovali světu nalezené kamery (samozřejmě šlo jen o makety). Díky celé této mystifikaci (či dokonalém reklamní tahu) značná část diváků Myrickovi a Sanchézovi uvěřila a byla přesvědčena, že se dívá na autentické  záběry již mrtvých studentů.

O rok později byla natočena Záhada Blair Witch 2. Režisér Joe Berlinger spíše vsadil na osvědčenou značku, jelikož s původním filmem nemá dvojka téměř nic společného (vyjma názvu) a v žádném případě nejde o pokračování. Není překvapením, že kritika film roznesla. Již nějakou dobu se ale proslýchá, že by měla být natočena "regulérní dvojka" od autorů původní Záhady Blair Witch. Co o třetím filmu zatím víme?

Podle slov Eduarda Sanchéze, který by spolu s Myrickem opět usedl na režisérské křeslo, "jsou k třetímu dílu blíž než kdykoliv předtím a vše je teď čistě na studiu Lionsgate, ale oba jsou připraveni se pustit do natáčení". Co se týče děje, tak Berlingerova dvojka by byla zcela ignorována. Sanchéz s Myrickem by vycházeli ze svého filmu z roku 1999 a chtěli by natočit přímé pokračování, které by mapovalo události po prvním filmu. Objevili by se zde i původní herci - Heather Donahue, Joshua Leonard a Michael Williams, ale jen v malých rolích.
Osud třetí Záhady Blair Witch ještě není úplně jasný. Ale doufejme, že projekt dostane zelenou a my se opět vydáme do tajemných lesů  v Burkitsville.

Zdroj: Bloody Disgusting

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest