V tichu: Celý film vypráví pouze voiceovery

V tichu: Celý film vypráví pouze voiceovery | Fandíme filmu
Právě dnes vstupuje do slovenských kin skutečně netradičně vyprávěný příběh z koncentračního tábora.

Druhá světová válka se všemi jejími aspekty je už řádku let zdrojem silných příběhů. Jedním chce být i film V tichu, od režiséra Zdeňka Jiráského. Ten si tyká hlavně s točením dokumentů, na pole hraného filmu vstoupil před třemi lety snímkem Poupata.

V tichu není film tichý ani němý, ale postavy v něm přesto mezi sebou nepromluví. V příběhu o reálních židovských hudebnících, kteří skončili v koncentračních táborech, se postavy vyjadřují čistě skrze voiceovery, tedy své vnitřní hlasy. Obsazení herci v hlavních rolích jsou ze Slovenska, jmenovitě stojí za zmínku mladá Judit Bárdos, která měla roli například v loňském filmu Kandidát, nebo produktivní televizní herec Ján Gallovič.

Obrazová stránka filmu se zdá být na vysoké úrovni a odráží výborné vizuální cítění lidí za kamerou. Zvláštní pocit z voiceoverů se při sledování traileru vytrácí v důsledku zdařilé atmosféry, avšak je pravda, že vypravěč v trailerech není věc nijak neobvyklá. Kdyby podobně poeticky dokázal neobvyklý výrazový prostředek působit po celou stopáž filmu, mohlo by jít o netradiční zážitek. Na druhou stranu si stejně tak svým pojetím a určitou snovostí může film klást pasti sobě sobě samému.

Což bohužel potvrzují i první diváci. Snímek byl uveden na karlovarském filmovém festivalu a dostupné reakce publika jsou přinejlepším rozporuplné. Do slovenských kin vstupuje film dnes, 18.9., s českou premiérou se prozatím nepočítá.

Trailer: V Tichu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest