Expendables 3 unikli na internet

Expendables 3 unikli na internet | Fandíme filmu
Postradatelní se stahují ve velkém. Prohrály staré páky definitivně boj s moderní dobou?

Expendables 3 nemají na růžích ustláno. Hollywoodští analytici film pasovali už před několika měsíci do role propadáku, následně se do něj pustili ještě skalní fanoušci, když zjistili, že film bude (narozdíl od předchozích dvou dílů) mládeži přístupný. Poslední ranou do slabin je uniknutí filmu na internet, ke kterému došlo koncem minulého týdne. Včera analytická společnost Excipio tvrdila, že se film do nedělního odpoledne dočkal zhruba 1.1 milionu stažení, nicméně si dost dobře nedovedu představit, jak se firma k podobnému číslu mohla dopracovat. Některé sdílecí služby (jako třeba BitTorrent trackery) sice uvádějí množství stažení, avšak kanálů, kterými se po celém světě šíří pirátský obsah, je nepřeberné množství.

Není zřejmé, kdo za únikem stojí a jaká byla jeho motivace. Kopie se prvně objevila na internetu, nikoliv na pirátsky prodávaných nosičích. Nezdá se tedy, že by únik byl motivovaný osobním ziskem. Dle dostupných informací se jedná o kopii v DVD kvalitě, tedy o žádný pokoutně pořízený záznam, ale zřejmě o disk (soubor) vynesený přímo nějakým zaměstnancem studia nebo osobou úzce spolupracující.

Největší otázkou samozřejmě je, jaký bude mít únik vliv na výsledky filmu v kinech. Osobně se nedomnívám, že by zas tak velké množství diváků, kteří návštěvu kina plánovali, nakonec místo zastávky v multiplexu zvolilo stažení pirátské kopie. Nějací takoví určitě budou, ale část potenciálních zákazníků se o pirátské kopii nikdy nedozví, část ji bude ignorovat a část se po domácím promítání vypraví ještě do kina. Jako daleko větší riziko bych vnímal šuškandu. Pokud se náhodou film příliš nepovedl a rozkřiklo by se to takhle dlouho před premiérou, váhající diváky by to u pokladen kin odradit mohlo.

Obecně se před svojí premiérou dostávají na internet převážně menší filmy, zvlášť takové, které mají v zahraničních kinech premiéru výrazně později, než v zemi původu. U hollywoodských blockbusterů ale něco takového běžné není. V živé paměti vytane snad jedině únik prvního Wolverina z roku 2009, který se však na internet dostal v nedokončené podobě, kdy ještě nebyly dotažené triky apod.. Je tedy těžké oba případy porovnávat, nicméně snímek X-Men Origins: Wolverine tenkrát utržil v kinech 373 milionů dolarů a to navzdory mizerným recenzím a skutečnosti, že místo celého x-menovského týmu diváci poprvé dostali pouze Wolverina. 373 milionů pro Wolverina dodnes znamená páté místo v sedmimístném kasovním žebříčku x-menovských filmů (a to bez promítání ve 3D, které pomohlo některým následovníkům).

Wolverine, newolverine, můžeme se spolehnout, že pokud Expendables 3 v kinech pohoří, bude z toho studio vinit pirátství, ať už bude samotný film jakýkoliv. Stejně tak, pokud Expendables 3 uspějí, bude Lionsgate tvrdit, že by bez úniku uspěli výrazně více. Realita je každopádně taková, že film potřebuje v kinech utržit minimálně 200 milionů dolarů, aby bylo vůbec teoreticky možné, že se ještě někdy bude točit další díl. Pokud to bude méně tak ani vymlouvání na piráty filmaře nezachrání. 250 milionů by bylo slušných, cokoliv přes 300 už by byl úspěch. Takže pokud sérii máte rádi, určitě vyrazte do kina. Podpoříte postradatelnou partu a možná je to také poslední šance, vidět některé z obsazených pánů na velkém plátně.

Doufám, že není potřeba připomínat, že jakékoliv šíření odkazů nebo žadonění o odkazy je v diskusi pod článkem přísně zakázáno a stejně tak sem nepište spoileru z vlastní či cizí zkušenosti. Samotný film můžeme všichni společně rozebrat hezky v klidu po premiéře.   

Zdroje: Variety

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest