Box Office: Anarchistické opice točí sex tape v letadlech

Box Office: Anarchistické opice točí sex tape v letadlech | Fandíme filmu
Sex Tape, Očista: Anarchie a Letadla 2 útočí na americká kina, ale nejvíc si stejně pískají starší Úsvit Planety opic a Transformers: Zánik.

I když v kinech startovala celá řada novinek, na první příčku se opět vyšplhaly opice. Diváci si zřejmě dali vědět, že se Úsvit Planety opic povedl (viz naše recenze), a tak si inteligentní chlupáči odnášejí z amerických pokladen dalších 36 milionů. Mezinárodně to bylo ještě lepší. Po skončení mistrovství světa ve fotbale studio Fox nasazuje film na další a další trhy a tak ze světa připutovalo 61 mega. Dohromady už Úsvit utržil 240 milionů dolarů, tedy polovinu toho, co předchozí film utržil během celého svého tažení kiny.

Očista: Anarchie

Na druhém místě je první novinka víkendu, Očista: Anarchie. Z prvního dílu se stal nenápadný hit, a tak bude pro investory menším zklamáním, že pokračování ukořistilo jenom 28 milionů dolarů, oproti 34 milionům, které během premiérového víkendu uškudlila jednička. Na druhou stranu byl rozpočet minimální a dost možná se už zaplatil, nebo se zaplatí příští týden. Z mezinárodních trhů, kam se film ve větší míře teprve chystá, už poteče čistý zisk. Anarchie se navíc může pochlubit titulem nejlepšího hororového otvíráku letošního roku.

Sex Tape

Letadla 2 si také vylétala o něco méně než první díl, konkrétně 18 milionů. To asi není příliš překvapivé. Přeci jen jednička za moc nestála a diváci si mezi sebou nejspíš řekli, že z nich studio tahá plné vstupné za film, který měl původně frčet rovnou na DVD. Celosvětově už film utržil 27 milionů a padesátimilionový rozpočet by nakonec nějak splatit mohl. Na čtvrtém místě je další novinka, tentokrát pro dospělé diváky. Přisprostlá komedie Sex Tape lákala na již dříve ověřenou chemii Cameron Diaz a Jasona Segela (Zkažená úča) a vylákala 15 milionů dolarů. A to je strašně málo. Víc letos Diaz utržila jako Jedna za všechny (24 milionů) i před lety jako zmiňovaná Zkažená úča (31 milionů). Sony navíc údajně nalilo obrovské peníze do marketingu (v tomhle případě snad až 70 milionů) a tak bude mít co dělat, aby z filmu nebyl pořádný propadák. Rozpočet vyšel na 40 mega a ze zámoří zatím Sex Tape přidala jen nenápadné 3 miliony.

Letadla 2

Velice dobře si stále vedou Transformers: Zánik, kteří v USA přidali dalších 10 milionů a na mezinárodních trzích, podobně jako Úsvit Planety opic, využili konce mistrovství světa ve fotbale. Film otevřel v dalších sedmi zemích a celkově mezinárodní teritoria přidala více než 81 milionů! Celosvětově už mají roboti 886 milionů dolarů, a to po pouhých čtyřech víkendech. Miliarda je nevyhnutelná. Chlapectví Richarda Linklatera sice mělo premiéru už minulý týden, avšak z pěti kin rozšířilo své působení na plných 33, ze kterých dokázalo tento víkend v USA vytěžit nádherný milion a dvě stě tisíc k tomu. Podle mnohých se jedná o jeden z vůbec nejlepších filmů letošního roku (viz naše recenze), tak si jej rozhodně nenechte ujít, až se podívá v polovině srpna i k nám.

I Origins

Podstatně menší přízní diváci zahrnuli další „malý“ film, Wish I Was Here Zacha Braffa. Braffovi s rozpočtem pomohli jeho fanoušci, kteří v kickstarterové kampani přispěli přes 3 miliony dolarů. Fandové se ale v kinech příliš nepředvedli. Možná neměli vůbec příležitost, protože se zatím film promítal pouze v 68 kinech Spojených států a nebo jednoduše čekají na bezplatný online stream, který má většina dárců přislíbených. Mimo skalní Braffovy příznivce je o film zájem jen minimální, a tak do pokladen napadal jen necelý půlmilion dolarů. Příliš dobře si nevedlo ani Indie sci-fi I Origins (promítané ve čtyřech kinech), které bylo uvedené v rámci letošního festivalu v Karlových Varech. Tržby činily 28 tisíc USD. A jako poslední stojí za zmínku Pěna dní (naše recenze), promítaná v českých kinech taktéž od karlovarského festivalu, akorát toho loňského. Při americké premiéře film utržil ve dvou kinech 25 tisíc dolarů, ale režiséra Michela Gondryho to jistě nemrzí, celosvětově nastřádal už 9 a půl milionu a nejspíš už dávno řeší úplně jiný film.

Příští týden se nejspíš stále budou zuby nehty držet na předních pozicích Opice a Transformeři, ale ani novinky nejsou bez zajímavosti. Dwayne „The Rock" Johnson v Herculovi předvede, jestli diváky zvládne přitáhnout i na sandálovou fantasy řežbu. Scarlett Johansson se pustí do akce v Bessonově šílenosti Lucy a starší diváky se pokusí nalákat romantika And So It Goes, s Michaelem Douglasem a Diane Keaton. Menšího nasazení se dočkají i Kouzlo měsíčního svitu (novinka Woodyho Allena) a Nejhledanější muž, další špionážní thriller podle předlohy Johna le Carré (Jeden musí z kola ven) a zároveň jeden z poslední filmů zesnulého Philipa Seymoura Hoffmana.

Zdroje: BOM, Deadline I, Deadline II, Deadline III

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest