Preview: Roland Emmerich chystá Nadaci

Preview: Roland Emmerich chystá Nadaci | Fandíme filmu
Autor Godzilly a Dne nezávislosti se pustil do sci-fi klasiky Isaaca Asimova.

Nenapravitelného megalomana Rolanda Emmericha už zřejmě omrzela demolice na domácí frontě a rozhodl se expandovat do vesmíru. Poslouží mu k tomu jedna z neoceňovanějších a nejpropracovanějších SF sérií všech dob - Nadace od Isaaca Asimova. Poslední filmová adaptace jednoho z Asimovových děl, Já robot v režii Alexe Proyase, nedopadla vůbec špatně, ovšem Nadace je ideologicky poněkud složitější. A také poněkud méně akční. Příběh načrtneme hodně zjednodušeně, tak snad to knižní fanoušky nepobouří. 

Ústřední postavou povídkové knihy Nadace je geniální matematik Hari Seldon, který v rámci nové vědecké metody “psychohistorie” dokáže na základě pozorování a složitých matematických výpočtů předpovídat chování společnosti v budoucnosti. Takové vědecké, sociologické jasnovidectví. Díky závěrům své studie pochopí, že vyspělá galaktická říše spěje k pomalému úpadku. Ten za pár stovek let způsobí pád říše do chaosu, který má trvat tisíc let. Všechno co lidstvo do té doby znalo zmizí a celý koloběh začne od začátku. S touto temnou vizí budoucnosti se Hari nehodlá smířit i když ví, že jí nezabrání. Ovšem je tu šance alespon na zkrácení doby chaosu. Vědec tedy založí dvě “Nadace”, vědecké misie, které mají nashromáždit a uchovat lidské vědění. Jedna Nadace je veřejně známá, druhá je utajena. Hari nakonec v úvodním příběhu umírá stářím a na hlavní myšlenku navazují další čtyři povídky, jejichž hrdinové Hariho záměr nadále rozvíjejí.

Tohle rozhodně nezní jako vhodná látka pro režiséra Dne nezávislosti, 10 000 BC a 2012. Pokud ovšem nechce úpadek lidstva uspíšit tím, že Nadace nechá vyhodit do povětří, aby doba chaosu nastala dříve. Kdybychom tuto zprávu četli před pár lety asi bychom si to vůbec nedokázali představit. Jenže letos Emmerich uvede další, pro něj naprosto netypický, film. Příběh “podvodníka Williama Shakespeara", Anonymus. Že by byl s explozemi konec?

Komplikovaný příběh Nadace do scénáře zpracoval Robert Rodat (Zachraňte vojína Ryana) a pak byl předán k úpravě Dante Harperovi, který je zatím podepsaný pouze pod chystanou variací na Jeníčka a Mařenku Hansel and Gretel s Jeremy Rennerem v hlavní roli. Samotného Emmericha fascinuje především představa rozlehlého vesmírného impéria a fakt, že celý tenhle spektákl bude natáčený ve 3D. Což jistě málokoho překvapí a třetí prostor by v Emmerichově bombastickém pojetí mohla být poměrně slušná podívaná. Na druhou stranu v únorovém rozhovoru pro Empire Emmerich tvrdil, že chce natočit "jinou sci-fi, kterou nebude tížit odpovědnost příliš velkého rozpočtu". Což myšlence megalomanské opulentnosti poněkud protiřečí.

Na Nadaci si ovšem ještě nějakou dobu počkáme. Dalším Emmerichovým projektem po nedávno dokončeném Anonymous bude Sci-fi Singularity, která by se měla začít natáčet v březnu příštího roku. A ani tady prý nemáme očekávat žádné destrukce. Že by na Rolanda přišla krize středního věku? Závěrem dodáme, že myšlenka zadaptovat Nadaci žije od roku 1998, kdy práva k zfilmování koupilo studio New Line Cinema, ale nakonec dalo přednost Pánovi prstenů. Emmerich se k látce dostal o jedenáct let později, když práva získalo studio Sony a pověřilo ho produkcí.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest