Box Office: X-Meni vládnou světu

Box Office: X-Meni vládnou světu | Fandíme filmu
Ohromující tržby ale od mutantů nečekejte. Definitivně také známe nejvýdělečnější film roku z 2013. AKTUALIZOVÁNO

AKTUALIZACE: Za celý prodloužený sváteční víkend nakonec X-Men: Budoucí minulost v USA utržili 111 milionů, což je pátý nejlepší výsledek, jakého se jakémukoliv filmu podařilo během Memorial Day víkendu dosáhnout. Celosvětově už X-Meni utržili 302 milionů dolarů. Godzilla během prodlouženého víkendu udělala 39 milionů (324 milionů celosvětově), Amazing Spider-Man 2 10 milionů a je na 676 milionech z celého světa. Podrobnosti o dalších filmech čekejte opět v neděli.

Původní text: V Americe se skládá pocta veteránům a do vší té slávy vklouzli ve velkém X-Meni: Budoucí minulost. Napříč několika časovými liniemi se hvězdný tým prokousal k 91 milionům dolarů. Tohle upřímně není žádná velká sláva, pokud chce studio 20th Century Fox zdolávat nějaké rekordy. Ano, v rámci tohoto roku je to čtvrtý nejlepší otvírák, jenomže z hlediska celé série film zaostává jak za x-mení trojkou (102 milionů), tak po inflačních přepočtech i dvojkou. Memorial Day a související prodloužený víkend mají na blockbustery všeobecně špatný vliv, jelikož filmy následně mohutně ztrácejí výdrž, znamená to tedy, že studio teď bude muset hledat spásu v zahraničí. Odsud mají X-Meni už 171 milionů a míří tedy k pondělku s 262 miliony celkově. Světové pokladny ale musí posílat peníze dál a dál, pokud se má ospravedlnit dvousetmilionový rozpočet.

Množství hvězd okupovalo v čele s Hugh Jackmanem nejrůznější marketingové kanály, podle prvních odhadů to ale vypadá, že nejlepším scénářem je v Americe konečná suma 250 milionů dolarů. Film ale taky může skončit s pouhou dvoustovkou a zaostávat tak za některými předchozími díly série až o 80 milionů. Zdá se, že v USA začínají být komiksárnami přesycení a hlavní váha se pomalu přesouvá na další kontinenty. Jak již bylo řečeno, tady může film zazářit více než slušně a kdyby byl prvním dílem nové série, zajisté by se tleskalo ve stoje. Takhle ale můžeme jen souhlasně pokyvovat. Hlavouni od Foxů se můžou tvářit jakkoli, ale s tolika jmény rozhodně čekali trojmístné cifry. Není to tam a těžko říct, jestli v budoucnu ještě někdy bude.

Na dvojce se udržela Godzilla, její propady ale i vůči konkurenci vystřelily trochu výš než je zdrávo. S 31 miliony z tohoto víkendu míří film k začátku týdne s nějakými 300 miliony celosvětově. V Americe už překonal kompletní tržby Emmerichovy Godzilly (136 milionů) a režisér Gareth Edwards dostal na starost mimo godzillího pokračování i spin-off Hvězdných válek, takže kdyby nic, Godzilla mu alespoň nadělila status lukrativního filmaře. V Americe film skončí někde těsně nad 200 miliony a značka bude výdělečná hlavně díky relativně střídmému rozpočtu (160 milionů).

Větší podpásovku než průměrný výkon X-Menů však zasadili diváci Adamu Sandlerovi s Drew Barrymore a jejich společnému projektu Blended. Měla to být rodinná komedie, kterou Sandler natočil na dovolené v Africe a proložil ji záběry na zebry. Podle kritiků se však film znovu zvrtl v grotesku, která si hraje na to, jaké má srdíčko. Tržba 14,5 milionů dolarů je jedna z nejhorších v hercově kariéře a ani osvědčené spárování s Barrymore oblíbenému komikovi k navrácení řádu kasovního tahouna nepomohlo. Pokud je to znamení, aby Sandler začal vybírat filmy typu Opilí láskou, je to jedině dobře. Diváci dnes už prostě raději zajdou na Sousedy nebo Jednu za všechny, tedy komedie, které se originálně alespoň tváří.

Právě Sousedi obsadili místo hned za Sandlerem se 14 miliony a aktuálně míří po celém světě k 200 milionům. Amazing Spider-Man 2 má z tohoto víkendu 8,7 milionů. V Americe překročil 180 milionů, ve světě pak úctyhodných 675 mega. Nebýt obrovského rozpočtu, předchozích Raimiho hitů nebo velkého očekávání, rozhodně bychom o filmu nijak negativně nemluvili. Bohužel se ale nová dvojka Spideyho s tou srovnávat musí a stále z toho nevychází kdovíjak úžasně.

Pokud Million Dollar Arm prorazí trochu v zahraničí (například v Indii, odkud má několik hlavních herců), nebude to s novou Disneyho hranou pohádkou o baseballistech zas tak špatné. Film i víkendu utržil 7 milionů, je aktuálně v USA na 22 milionech a se zahraničním přispěním by svůj pětadvacetimilionový rozpočet splatit mohl. O 3,6 milionů si polepšila Jedna za všechny, v Americe je na 77 milionech (celosvětově 164 milionů) a do TOPky se dostal i Chef díky širšímu nasazení, odkud vyvařil 2,2 miliony. Prozatím míří tenhle malý projekt Jona Favreaua k pěti mega.

A na závěr jedna trvalka. Ledové království dokázalo ke konci května překonat třetího Iron Mana a stává se tedy se zpožděním kasovně nejúspěšnějším filmem roku 2013. V tabulkách tak bude zapsáno do konce věků přes 1 miliardu a 219 milionů dolarů. Diváci by ale už opravdu měli "let it go", protože příští týden nás čeká další ženami tažená pohádka pod názvem Zloba s Angelinou Jolie. Alternativou pak budou Všechny cesty vedou do hrobu, kde se poprvé ukáže v hrané filmové roli Seth MacFarlane a pokusí se zopakovat úspěch Teda. Do kin se ještě také podívá v další roli James McAvoy, který opustí post Profesora X a stane se Sviňákem i v USA (u nás jsme snímek viděli loni).

Zdroj: Forbes

Amazing Spider-Man 2

02.05.2014 | USA
Akční, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest