Box Office: Need for Speed potřebovalo spíše diváky

Box Office: Need for Speed potřebovalo spíše diváky | Fandíme filmu
Jak si vedla fanoušky financovaná Veronica Mars?

Žádný z filmů pro velké kluky nedokázal tento víkend pokořit animák Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana. S 21,2 miliony dolarů pomohla filmu hlavně slabá konkurence, ale těžko říct, jak si film povede dále. Tempo je rozhodně lepší než u Turba nebo Legendární party, ale znatelně horší než u Jak si vycvičit draka (taktéž březnový film od Dreamworks Animation). Navíc se blíží dvojka Muppetů, která bude dělat filmu neodvratné potíže. Naštěstí Peabody se Shermanem celkem prorážejí v zahraničí a celkově jsou tak na 148 milionech, což je zároveň udávaný rozpočet filmu.

S 19,1 miliony se na dvojku dostalo 300: Vzestup říše, které poctivě sleduje trajektorii prvního dílu. Tržby jsou ale samozřejmě výrazně nižší než před sedmi lety. Film je aktuálně na 236 milionech celosvětově a ještě má týden čas, než dorazí Sabotage, která bude chtít ukořistit většinu dospělé cílovky.

Až na třetím místě Need for Speed s 18 miliony dolarů. Film by mohl eventuálně prorazit v zahraničí, odkud už si téměř zaplatil svůj šedesátimilionový rozpočet, jinak ale potvrzuje spoustu negativních pravidel. V prvé řadě ukazuje, že populární televizní herec není tak velkou hvězdou na velkých plátnech. Aaron Paul zazářil v Breaking Bad, ale závoděním si spíše udělal ostudu, podobně jako Benedict Cumberbatch, kterého stejné studio protlačili do ultimátního propadáku The Fifth Estate. Zadruhé, když jsme už u DreamWorks - tohle studio neumí dělat bez Stevena Spielberga kvalitní hrané filmy (nebo jen výjimečně) a mělo by si pozvat někoho z animovaného oddělení, aby pomohl vybírat slušné náměty. A do třetice je tu samozřejmě prokletí videoherních adaptací, které se tentokrát podepsalo na Need for Speed zdrcující kritikou (viz naše recenze). Příští týden čekejte stejně zničující propady a do měsíce se film rozplyne mezi Kapitánem Amerikou a Divergencí.

Na čtyřce NON-STOP s kulatými 10 miliony dolarů, který právě profrčel kolem tržeb Neznámého (předchozí spolupráce Liama Neesona Jaumea Colleta-Serry) a a aktuálně sedí v Americe na 68 milionech. Stovka je z USA velice pravděpodobná.

Na čtyřce Single Moms Club s chudými 8 miliony. Tylera Perryho pomalu dohání jeho "talent", protože doposud neměl v kariéře takhle špatný otvírák, který by se nevyškrábal ani na 10 mega. Ano, pořád je to výdělečné jméno a některá menší studia by po Perrym určitě hned sáhla, tenhle tvůrce ale potřebuje hit, ve kterém se neobjeví v malé roličce nějaká hvězda bulváru nebo ve kterém se režisér neproducíruje v profláklém převleku báby Madey.

Z menších filmů je vhodné zmínit Grandhotel Budapešť, který si diváci zřejmě opravdu užívají (my si také užíváme - viz recenze) a jeho rozšíření do 66 kin dovedlo tuhle filmařskou hříčku až na osmé místo, kde čestně sedí s 3,6 miliony dolarů. Hlavouni ze studia Fox Searchlight určitě brainstormují jako šílení, aby přišli na to, jak film prodat mainstreamovému publiku a nezačaly tržby na jedno kino strmě padat, až se film objeví v ještě širším nasazení.

Všichni jsme byli zvědaví i na Veronicu Mars, celovečerní film, který z větší části financovali fanoušci a který se celkem nezvykle začal hrát jak v třech stovkách kin, tak i na internetu. Studio Warner Bros. muselo dokonce sehnat takové kinosály, které na podobný systém přistoupí, protože multiplexy nechtějí o nějakém vedlejším streamování ani slyšet. Fanoušci každopádně nezklamali a s velkými půlnočními premiérami nakonec za víkend vyplázli 2 miliony. Je to velký unikát a bude zajímavé v následujících týdnech sledovat, zda si film vydělá na svůj šestimilionový rozpočet, jak si povede na internetu, zda si nenajde diváky i mimo fanouškovské jádro nebo se do týdne propadne do zapomnění. Nezapomínejme totiž, že většina fanoušků, co film štědře podpořila, dostala online stream zdarma. Každopádně se nám tady tvoří historie a zatím je celkem zajímavá.

Objevily se i ještě menší snímky, o kterých se také letmo zmíním. Bad Words, režisérský debut oblíbeného komika Jasona Batemana, rozhodně v šesti kinech nezapadl a 120 000 dolarů je přijatelná tržba. Filmu by určitě slušelo širší nasazení, protože snímek není kdovíjaký art a Bateman je v Americe populární natolik, aby přilákal pár diváků lačnících po komedii, která je v těchto dnech celkem nedostatkovým zbožím. Z jednoho kina má 18 000 dolarů Nepřítel, číslo je to samozřejmě nic neříkající, ale uvidíme, jestli se další film Denise Villeneuvea pokusí na malém prostoru zopakovat úspěch Zmizení z minulého roku.

Příští týden bude studio Lionsgate startovat novou sérii pro mládež s názvem Divergent a vrátí se i oblíbení Muppeti s podtitulem Most Wanted.

Zdroj: Forbes

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest