Hobit: Velké preview - část 1.

Hobit: Velké preview - část 1. | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 15 obrázků
Nedávno jsme se ujistili, že ve filmu skutečně uvidíme Elronda. Ideální příležitost si Hobita konečně pořádně představit. Aneb jak málem nevznikl.

Nejdříve nejžhavější novinky, protože řada z vás natáčení Hobita jistě sleduje už od nejranějších příprav a všechny podrobnosti již dávno zná. Sir Ian McKellen na svém hobitím blogu popisuje další drobnou komplikaci, jež natáčení postihla: Martin Freeman, který hraje Bilba, se ještě před Hobitem upsal druhé řadě seriálového Sherlocka Holmese, a tak bude nějaký čas na Novém Zélandu chybět. Naštěstí s tím natáčecí rozpis počítal, a tak v mezičase přijdou na řadu scény, ve kterých Bilbo nevystupuje. Mimo to sir Ian zmiňuje několik navrátilců ve vedlejších rolích a také novinku nejzajímavější: Jen tak mezi řečí McKellen potvrdil, že ve filmu uvidíme Hugo Weavinga, který si zopakuje roli Elronda! Toliko úvodní novinkové drobečky a teď už slibované preview.

 

Velké Preview, část první

Pána prstenů četl nebo minimálně viděl skoro každý. Hobita tedy snad nebude potřeba dlouze představovat. Ale pro pořádek: Hobit je pohádkový příběh pro děti a mládež, ve kterém spisovatel J. R. R. Tolkien čtenáře poprvé zavedl mezi dobrácké hobity, moudré čaroděje, sličné elfy, zarputilé trpaslíky, krvelačné skřety...zkrátka do Středozemě. Té Středozemě, kterou tak barvitě přenesl Peter Jackson na filmová plátna v Hobitově volném pokračování, v Pánovi prstenů. Trilogie zaznamenala v pokladnách fenomenální úspěch a tak bylo jen otázkou času, kdy se začne natáčet i její „prequel“ Hobit.

 

O tom, jak Hobit málem nevznikl

První zájem o natočení Hobita projevil Peter Jackson dokonce už v roce 1995, kdy ho chtěl točit dohromady s Pánem prstenů a celý materiál pak vměstnat do tří filmů. Kvůli autorským právům se nakonec podařilo natočit „jenom“ LOTRa a Hobit šel k ledu. Tam zůstal až do roku 2006, kdy se studio MGM (držitel práv na Hobita) s Warner Bros. (vlastník New Line – společnosti, která produkovala Pána prstenů) definitivně dohodlo na koprodukci.

Ale to ještě ani zdaleka nebylo vyhráno. Tak zaprvé, od roku 2005 do roku 2007 se Peter Jackson soudil se společností New Line cinemas o podíly ze zisků, které mu dlužila za Společenstvo prstenů. Koncem roku se obě strany usmířily, Peter Jackson byl ustanoven výkonným producentem Hobita, ale jedním dechem oznámil, že dvoudílný film nechce režírovat. A ano, čtete správně, Warneři se s MGM dohodli na dvou filmech. Když už, tak už.

V dubnu roku 2008 byl jako režisér najat talentovaný Guillermo del Toro, ale tou dobou už měl Hobit další potíže. Vedle Petera Jacksona se finančně ošizeni cítili i Tolkienovi dědicové, kteří se se společností New Line soudili o procenta ze zisků Pána prstenů až do roku 2009! Po celou dobu tak hrozilo, že pokud se strany nedohodnou, přijdou veškeré pre-produkční práce vniveč a žádný film se točit nebude.

Další zdržení způsobila pečlivá práce na scénáři, se kterou Fran Walsh, Philippa Boyens, Guillermo del Toro a Peter Jackson nebyli hotoví až do začátku roku 2010. Premiéra prvního filmu tak musela být o rok posunuta na prosinec 2012 (druhý díl bude následovat o rok později). Scénář byl nakonec úspěšně dokončen, souběžně běžely práce na výtvarné koncepci a jiná pre-produkce. Pak přišla další pohroma.

Společnost MGM se už delší dobu topila v dluzích a v roce 2010 situace zvážněla natolik, že studio nedokázalo pořádně financovat ani své dva největší zdroje příjmu - agenta 007 a Tolkiena. Bondovská série šla k ledu úplně a Hobitova první klapka se odložila na neurčito. Pre-produkce byla prakticky dokončená a Guillermo del Toro už nečinné čekání nedokázal dál snášet. Koncem května se natáčení Hobita vzdal. (Ze stejného důvodu Hobita málem opustil i představitel Gandalfa Ian McKellen). Nějakou dobu se hledala režisérská náhrada, nakonec se projektu, ne zcela nadšeně, chopil sám Peter Jackson. Můžeme spekulovat o tom, zda už byl do projektu natolik emocionálně zainteresovaný, že by k němu v dané fázi vývoje nepustil někoho cizího, ale tak i tak šlo nejspíš o dobré rozhodnutí, protože všechny informace z natáčení naznačují, že je Peter opět ve svém živlu.

říjnu dostal projekt definitivní zelenou a začátek natáčení byl ohlášen na únor 2011. Tou dobou už ale samozřejmě hořel další problém – Produkce se dostala do konfliktu s novozélandskými hereckými odbory a v jeden okamžik byla situace tak vážná, že studio začalo hrozit přesunem natáčení do východní Evropy nebo Lon-dýnských ateliérů. Novozélanďané se zalekli, aby neztratili přímé i nepřímé příjmy z natáčení (práce pro místní herce a řemeslníky plus následný zájem turistů o natáčecí lokace) a neshody se rychle vyřešily.

Ne přátelé, ještě není konec. Další nepříjemností byl požár, který zachvátil dílnu, která pro Jacksonovy předchozí filmy vyráběla miniatury (jestli měl požár nějaký přímý vliv i na kulisy Hobita ale není ze zpráv zcela patrné). Při frekvenci problémů s jakou se film potýká, může štáb hovořit o štěstí, že se ho nijak nedotklo zemětřesení, které zemi v únoru postihlo. Poslední kapkou bylo, když Peteru Jacksonovi 26. ledna 2011 prasknul žaludeční vřed. Naštěstí to nebylo nic vážného a natáčení definitivně započalo 21. března 2011.

To je z první části vše, druhá část vás seznámí s tím, jak bude film vypadat a kdo v něm bude hrát. Kompletní galerii dostupných obrázků přinášíme už teď, první video z natáčení najdete na Facebooku Petera Jacksona.

Galerie: 16

Hobit: Velké preview - část 1. | Fandíme filmu Hobit: Velké preview - část 1. | Fandíme filmu Hobit: Velké preview - část 1. | Fandíme filmu Hobit: Velké preview - část 1. | Fandíme filmu Hobit: Velké preview - část 1. | Fandíme filmu Hobit: Velké preview - část 1. | Fandíme filmu Hobit: Velké preview - část 1. | Fandíme filmu Hobit: Velké preview - část 1. | Fandíme filmu Hobit: Velké preview - část 1. | Fandíme filmu Hobit: Velké preview - část 1. | Fandíme filmu Hobit: Velké preview - část 1. | Fandíme filmu Hobit: Velké preview - část 1. | Fandíme filmu Hobit: Velké preview - část 1. | Fandíme filmu Hobit: Velké preview - část 1. | Fandíme filmu Hobit: Velké preview - část 1. | Fandíme filmu Hobit: Velké preview - část 1. | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest