Nejúspěšnější filmy roku 2013

Nejúspěšnější filmy roku 2013 | Fandíme filmu
Marvel Studios
Který film letos utržil úplně nejvíc? Který původní námět bodoval mezi záplavou pokračování a remaků? To a mnohem víc se dozvíte v našem souhrnu.

Největší propadáky z krku už máme, teď je čas ohlédnout se zpátky a podívat se na filmy, kterým kinosály nestačily. Tentokrát ale vynecháme obyčejnou TOPku a místo toho vám nabízíme nejrůznější kategorie, aby bylo ohlédnutí trochu pestřejší.

Nejvýdělečnější film: Iron Man 3

Dvojnásobek druhého dílu, přesněji řečeno 1, 215 miliardy dolarů. Tak na tomhle čísle se  zastavily tržby absolutního hitu roku 2013 a to při rozpočtu 200 milionů (což je mimochodem stejně jako u dvojky). Robert Downey Jr. asi dobře tušil, proč si nechat na tento rok jedinou filmovou roli. Abyste neřekli, že váš šidíme, doplňujeme, že na druhém místě skončil Já, padouch 2 (918 milionů), na třetím Hunger Games 2 (797 milionů), na čtvrtém Rychle a zběsile 6 (788 milionů) a na pátém Univerzita pro příšerky (743 milionů).

Nejvýdělečnější animovaný film: Já, padouch 2

Velký zásah pro studio Universal, které do pokračování nalilo 76 milionů dolarů a celosvětově se mu vrátilo 919 milionů. Po anglicky mluvících zemích se Gruovi a mimoňům výborně dařilo hlavně v Mexiku a ve Francii, domovině jednoho z režisérů - Pierra Coffina. Film se rekordně prodával i na digitálních nosičích, kdy během prvního týdnu utržil 80 milionů dolarů.

Nejvýdělečnější původní film: Gravitace

Žádná komiksová předloha, žádný novinový článek, žádný skutečný příběh, jen láska k filmu a pořádně velká odvaha. Z otce a syna Cuarónových se stává nejvýdělečnější rodinný podnik, na který nedosáhli ani bratři Weinsteinové. Při rozpočtu 100 milionů se celosvětové tržby zastavily poslední den roku 2013 na 653 milionech dolarů (7. nejvyšší tržby roku 2013). Technologicky průkopnický film se scénářem napsaným za 3 týdny by prý Alfonso Cuarón podruhé už nedělal. Studio Warner Bros. má určitě jiný názor.

Nejvýdělečnější mládeži přístupná komedie: Machři 2

Zdeněk Troška gratuluje Adamovi Sandlerovi k jeho vlastní buranské a veleúspěšné komedii z maloměsta. Celosvětové výdělky ve výši 247 milionů dolarů se nejeví při rozpočtu 80 milionů dolarů až tak oslnivě, jenomže zatím se aktuálně nejúspěšnější komediální parta do plusu pořád dostane, tak proč něco měnit?

Nejúspěšnější film s ratingem R: Pařba na třetí

Tak trochu vynucená trilogie studiu Warner Bros. rozhodně škodu neudělala. Třetí část se sice nedá považovat za čistokrevnou komedii, alespoň však neopakovala mustr předchozích dvou dílů. Diváci tak zakončili jízdu vlčí smečky ve velkém, kdy přiteklo z celého světa 351 milionů dolarů a na 100 milionový rozpočet bylo hned vyděláno.

Nejúspěšnější horor: Světová válka Z

Chybělo kousek a mohli jsme o ní hovořit v propadácích, adaptace populárního bestselleru ale zabrala a při rozpočtu 190 milionů pocuchaného přetáčkami nakonec skončila na metě 540 milionů dolarů (11. nejvyšší tržby letošního roku). Uvidíme, jak si nyní už osvědčená značka povede v druhém díle pod vedením Juana Antonia Bayony.

Nejvýnosnější film: Insidious 2

Dva hity letos potkaly režiséra Jamese Wana a druhá kapitola Insidious se navíc stala filmem s největším profitem. Zanedbatelný rozpočet 5 milionů dolarů totiž během 14 týdnů nasazení vystřídaly výdělky ve výši 160 milionů. Pokud nebudeme brát v úvahu propagaci a podíly kinařů, film utržil třicekrát více než stál. Věřím, že si stejnou třicítku přeje i studio Universal s Rychle a zběsile 7.

Nejúspěšnější film s ratingem NC-17: Život Adele

Lesbické drama se muselo potýkat nejen s nejpřísnějším mládeži nepřístupným ratingem, ale také jde o film tříhodinový a ještě ve francouzském znění. Adele si ale svoje diváky našla a jen v Americe utržila 2 miliony dolarů, což tam snímek řadí mezi desítku nejúspěšnějších nepřístupných filmů vůbec. Na svůj 5,5 milionový rozpočet ale samozřejmě vydělávala hlavně na neamerických trzích.

Nejúspěšnější americký film v limitovaném nasazení: Vše je ztraceno

S pouhou pětistovkou amerických kin a jednou jachtou si musel vystačit Robert Redford. Snímek Vše je ztraceno bez jediného dialogu vydělal v utlačené pozici 6 milionů dolarů a na svůj devítimilionový rozpočet teď sbírá výdělky ve zbytku světa.

Nejúspěšnější zahraniční film v Americe: Instructions Not Included

Režisér Eugenio Derbez, který sekundoval Adamovi Sandlerovi v Jackovi a Jill a jehož dcera si střihla jednu z rolí v česko-mexické koprodukci Přijde letos Ježíšek?, dorazil v amerických kinech se svým mexickým debutem až k částce 44 milionů dolarů a usadil se na pozici čtvrtého nejúspěšnějšího zahraničního filmu ve Spojených státech. Smutně na něj teď koukají například Amélie z Montmartru nebo Faunův labyrint.

Nejúspěšnější film v Číně: Journey to the West

Čínský trh rychle nabírá na obrátkách a už za pár let na něm budou lítat podstatně vyšší čísla, než v doposud vedoucích Spojených státech. Jaký film tam letos přitáhl nejvíce diváků? Necelý dvojnásobek čínských výdělků třetího Iron Mana vytřískal z čínských kin režisér Stephen Chow se svojí komediální adaptací literární klasiky. Journey to the West napravila režisérovu kasovní reputaci a celkově vydělala 206 milionů dolarů. Rozpočet znám není, ale Chow do této doby operoval povětšinou s produkcí ve výši 30 - 40 milionů dolarů.

Nejúspěšnější bollywoodský film: Dhoom 3

A nejen tohoto roku, ale všech dob. Třetí díl populární indické akční série využil coby první bollywoodský film IMAXových projekcí a zvuku Dolby Atmos. Snímek utržil se svým 23 milionovým rozpočtem celosvětových 60 milionů dolarů, a to ještě není v kinech ani měsíc.

Nejúspěšnější studio: Warner Bros.

Hned 1,845 miliardu dolarů utržilo letos jenom ve Spojených státech studio Warner Bros. Podíl na výtečných výdělcích má především Muž z oceli, Gravitace, první i druhý Hobit, Millerovi na tripu, Velký Gatsby nebo V zajetí démonů. Problémy naopak producentům zadělala Jedna mezi oči, Kouzelníci nebo Jack a obři. Warner zvítězil i celosvětově, když utržil něco málo přes 5 miliard, zhruba o miliardu víc než druhý Disney.

Zdroj finančních dat: Box Office Mojo

 

 

 

Iron Man 3

03.05.2013 | USA, Čína
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest