Oscar 2014: Předpovídáme příští vítěze

Oscar 2014: Předpovídáme příští vítěze | Fandíme filmu
Kdo má největší šance odnést si při příštím předávání zlaté sošky? Představujeme žhavé kandidáty v šesti hlavních kategoriích.

A je to tady zas. Několikaměsíční klepy, dohady a předpovědi zakončené jedním slavnostním večerem na začátku března. Oscarová sezóna je už od konce srpna v plném proudu a je čas, abychom i my přispěli s naší troškou do mlýna a shrnuli, jak se celý závod o pozlacenou sošku zatím vyvíjí.

Na úplném konci srpna celou show nastartoval prestižní festival v Benátkách, na kterém mělo premiéru hned několik potenciálních uchazečů o nejdůležitější filmovou cenu. Přesto, že v letošním roce hostil festival například premiéru vynikající Cuarónovy Gravitace, tak jsou Benátky v prvé řadě přehlídkou s důrazem na evropský film, a tak do celého souboje nepromlouvají tak mocným hlasem. Větší váhu mají dva festivaly na americkém kontinentu, konkrétně festival v Torontu a Telluride. V době psaní tohoto textu se sice nacházíme zhruba ve třetině celé sezóny, nedá se ale říci, že by na první odhady bylo příliš brzy. Máme za sebou již zmiňovaný festivalový triptych, společně s rovněž důležitými přehlídkami v New Yorku a Londýně, a tak začínáme mít dobrou představu o favoritech, černých koních a filmech, které Akademie radši bude ignorovat.

Nejlepší film

S celou kategorií pořádně zamíchalo odložení velmi očekávaného Foxcatchera, který po průtazích v post-produkci rázem uvolnil místo jinému filmu. V současné době si můžeme být stoprocentně jistí nominacemi pouze u tří filmů. Gravitace Alfonsa Cuaróna, 12 Years a Slave Stevea McQueena a Inside Llewyn Davis bratří Coenů. Gravitace se po fantastickém uvedení v Benátkách dostala velmi vřelého kritického a finančního přijetí i za oceánem. Vzhledem k neustávajícím mediálním tezím o nejlepším sci-fi desetiletí a technickém pokroku o velikost Avatara je vyloučené, že by jméno filmu na nominační listině chybělo. Inside Llewyn Davis provází už od premiéry v Cannes pověst dalšího výjimečného díla od Coenů a 12 Years a Slave je údajně nejpřístupnějším filmem britského artového mága Stevea McQueena. Poslednímu jmenovanému pomáhá i fakt, že téma černošského otroctví je v Americe velmi vděčné.

Euforicky se hovořilo i o novém filmu Bena Stillera Walter Mitty a jeho tajný život, který je však po chladném přijetí na newyorském festivalu pravděpodobně ze hry. O to překvapivější je, že u Foxů filmu tak věřili, že Mittyho prostrčili až na vysoce uznávaný festival, aby se ukázal světu víc než dva měsíce před premiérou a rozdmýchal oscarovou konverzaci. Na nominace za nejlepší film pravděpodobně nedosáhne ani Dallas Buyers Club s Matthewem McConaugheym. Od toho sice můžeme očekávat pár nominací za herecké výkony, ale toto údajně rutinní drama na nejvyšší ocenění pomýšlet nemůže.

Zcela neočekávaně naopak do soutěže vstoupil nejnovější počin Spikea Jonzeho, Her s Joaquinem Phoenixem, který se zamiluje do umělé inteligence svého telefonu. Údajně citlivá a tragická romance je jedním z nejlépe hodnocených filmů roku, načež producenti okamžitě rozjeli oscarovou kampaň. Z prosincových filmů nejvíce očekáváme American Hustle Davida O. Russella, který loni zaválel s Terapií láskou a letos se pokusí její úspěch zopakovat.  

Jistoty: Gravitace, Inside Llewyn Davis, 12 Years a Slave

Velké šance: Kapitán Phillips, Blue Jasmine, Labor Day, Her

Netrpělivé očekáváme: American Hustle, Vlk z Wall Streetu, Zachraňte pana Bankse

Černí koně: Zmizení, Fruitvale Station, Mud

Mimo hru: Walter Mitty a jeho tajný život, Dallas Buyers Club

 

Nejlepší režie

Nejlepší režie je výrazně zahuštěnější kategorie než Nejlepší film. Mezi jistoty můžeme v klidu zařadit vizionáře Cuaróna, bez kteréhož by Gravitace rozhodně nebyla nabita několikaminutovými záběry plnými vizuální slasti. Za výbornou práci s herci a pokrokovými technologiemi je jeho jméno na nominační listině napsáno už teď. Totéž platí pro Stevea McQueena, chlápka, jehož surový režijní styl nemusí vyhovovat každému, ale ve spojení s žhavým tématem otroctví evidentně většině padl do noty. Pro nominaci si pravděpodobně doběhne i Paul Greengrass za Kapitána Phillipse. Snímek o hrdinství kapitána lodi unesené somálskými piráty je opěvován pro svou „greengrassovsky“ naturální a živelnou režii. Nic, co bychom od režiséra Bourneovské trilogie neočekávali.

Velká neznámá je zatím Vlk z Wall Streetu Martina Scorseseho. Pokud film nebude úplná katastrofa, tak se Scorsese kvůli svému jménu a kariéře (podobně jako Spielberg) v podstatě automaticky kvalifikuje na nominaci. Otázka je, jestli to Vlk z Wall Streetu do Vánoc vůbec stihne. V Paramountu jsou připraveni posunout Jacka Ryana na leden a Vlka šoupnout na Boží hod, to však za předpokladu, že Marty stihne svůj nejnovější epos sestřihat na nějakou rozumnou délku. Zatím s ním ale musíme počítat. Podobně jako s Russelovým American Hustle.

Jistoty: Alfonso Cuarón (Gravitace), Steve McQueen (12 Years a Slave), Paul Greengrass (Kapitán Phillips)

Velké šance: Joel a Ethan Coenovi (Inside Llewyn Davis), Martin Scorsese (Vlk z Wall Streetu), David O. Russell (American Hustle)

Černí koně: Richard Linklater (Před půlnocí), Denis Villeneuve (Zmizení)

Spíše ne: Ben Stiller (Walter Mitty a jeho tajný život)

 

Nejlepší herec v hlavní roli

Na první pohled se v této kategorii nerýsuje jasný vítěz jako loni Lewisův Lincoln. I tak je ale letošní pánské obsazení zatraceně silné. V čele pelotonu stojí Chiwetel Ejiofor za 12 Years a Slave. Nepříliš známý černošský herec vedlejších rolí dostal svou první větší příležitost v hlavní roli právě zde a podle všeho odvedl vynikající práci. Proč si to nepřiznat, jeho role otroka sloužícího dlouhých dvanáct let despotickému pánovi, je pro Akademii malinko záslužnější než jiné „běžné“ role. Podobný bonus si ale může přičíst i Tom Hanks, jehož kapitán Phillips je velevážená skutečná osoba, jejíž hrdinství inspirovalo tvůrce k natočení filmu. Tom Hanks údajně předvádí svůj nejlepší výkon za posledních deset let a na letošních Oscarech tedy rozhodně chybět nebude. Na lodi měl problémy i Robert Redford v dramatu Vše je ztraceno. Redford si po dlouhé době střihl málomluvnou, spíše přemýšlivou roli muže, který se zcela sám ztratí na moři. K nominaci mu jistě pomůže i pozitivní přijetí celého filmu.

Benedict Cumberbatch má za sebou výborný rok, ale jeho role Juliana Assange na oscarovou nominaci pravděpodobně nedosáhne. Cumberbatch je ve filmu sice údajně výborný, ale to se o filmu samotném už bohužel říct nedá. Při nejmenším rozporuplné reakce na Assangeův příběh totiž nepřímo způsobily to, že seriálový Sherlock si na svou první nominaci ještě chvíli počká. Čistě ve fázi spekulací jsou šance Christiana Balea. Ten pro American Hustle převedl další ze svých chameleonských přeměn a podle prvních trailerů to vypadá, že si společně s výstřihem Amy Adams bude celý film krást pro sebe. Už jen pro jeho maniakální přeměnu do zestárlého tlouštíka ho v letošní oscarové sezóně zkrátka musíme brát vážně.

Jistoty: Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave), Tom Hanks (Kapitán Phillips), Robert Redford (Vše je ztraceno)

Velké šance: Christian Bale (American Hustle), Bruce Dern (Nebraska), Hugh Jackman (Zmizení), Joaquin Phoenix (Her)

Černí koně: Forest Whitaker (Komorník), Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis), Idris Elba (Mandela)

Spíše ne: Benedict Cumberbatch (The Fifth Estate), Michael B. Jordan (Fruitvale Station)

 

Nejlepší herečka v hlavní roli

Už od srpna se jako o favoritce hovoří o Cate Blanchett v nejnovějším filmu Woodyho Allena Blue Jasmine. V půlce října je tato situace naprosto stejná. Cate zvládla roli neurotické, mentálně zatížené čtyřicátnice s brilancí a kdyby nebylo Meryl Streep, tak bychom jí už teď věštili vítězství. Jenže Meryl je matadorka filmových cen a její role v solidně přijatém dramatu August: Osange County jí s jistotou přinese zápis na listině nominovaných. August však rozhodně není one-woman-show a ensemble nátura celého filmu jí může tváří v tvář Blanchettinu sólu pouze uškodit. Šance Sandry Bullock byly před premiérou Gravitace čirou fantasií, ale po monumentálním úspěchu tohoto sci-fi je její nominace takřka jistá.

Kufry naopak sbalila Nicole Kidman, jejíž Grace of Monaco byla přesunuta na příští rok, kde o ní už z hlediska filmových ocenění nebude zájem. S velkou dávkou napětí očekáváme i výkon Amy AdamsAmerican Hustle, která má na svém kontě už čtyři neproměněné nominace. American Hustle bude však s největší pravděpodobností její pátá, protože v takto přeplněném ročníku je její šance na zisk Oscara jen titěrná. Zkrátka ženská verze Leonarda DiCapria. A bez šance je zřejmě i Naomi Watts. Před premiérou Diany se mohlo zdát, že životopisnou rolí míří přímo na branku, avšak slabé recenze film pravděpodobně z bojů o jakékoliv ceny diskvalifikují.

Jistoty: Cate Blanchett (Blue Jasmine), Meryl Streep (August: Osange County), Sandra Bullock (Gravitace)

Velké šance: Amy Adams (American Hustle), Judi Dench (Philomena), Kate Winslet (Labor Day)

Černý kůň: Julie Delpy (Před půlnocí)

Ne: Nicole Kidman (Grace of Monaco), Naomi Watts (Diana)

 

Nejlepší herec ve vedlejší roli

Zatímco čeští diváci jsou zatím přesvědčeni o tom, že sošku si nejvíce zaslouží Daniel Bruhl za svoje strhující ztvárnění Nikiho Laudy v parádním závodnickém dramatu Rivalové, za oceánem je mohutně vyzdvihován především Michael Fassbender za roli otrokáře v 12 Years a Slave. Kdyby Fassbender neukázal před dvěma lety své mužství ve Studu (což nepochybně šokovalo několik postarších Akademiků), pravděpodobně by na svém kontě už měl jednu nominaci, ale tentokrát už mu účast na slavnostním večeru neunikne. Totéž platí o Jaredu Letovi, jehož výborný výkon v dramatu Dallas Buyers Club byl jako blesk z čistého nebe.

Velkou neznámou je George ClooneyGravitaci. Reinkarnace Caryho Granta si zde sice střihla jednu z nejsympatičtějších rolí roku, ale omezený prostor astronauta Matta Kowalskiho na úkor Sandry Bullock, by mohl hovořit proti němu. Humbuk kolem Gravitace je však tak velký, že by Clooney mohl překvapit a nominaci přeci jen získat. Moje osobní přání na nominaci je Jake Gyllenhaal ve Zmizení. Gyllenhaal totiž zvládl cynickou a temnou postavu detektivka Lokiho s takovým přehledem, že by byl hřích přejít jeho fascinující výkon bez povšimnutí.

Slušným překvapením by byla i nominace pro bývalého komika Saturday Night Live Willa Forteho, který se skvěle uvedl v dramatické roli v novém filmu Alexandra Paynea Nebraska.

Jistoty: Michael Fassbender (12 Years a Slave), Daniel Bruhl (Rush), Jared Leto (Dallas Buyers Club)

Velké šance: Jake Gyllenhaal (Zmizení), Tom Hanks (Zachraňte pana Bankse), Josh Brolin (Labor Day)

Černí koně: George Clooney (Gravitace), Will Forte (Nebraska)

Spíše ne: Steve Coogan (Philomena)

 

Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Další herecká kategorie, další kralování 12 Years a Slave. Tentokrát v podání naprosto neznámé černošské herečky Lupity Nyong’o, která ztvárnila jednu z otrokyň na plantáži Fassbenderova otrokáře. Vypadá to, že Nyong’o bude letošní herecký suverén, jehož však ještě před rokem neznal ani ten nejzarytější cinefil. Kromě ní můžeme s klidem očekávat několik nominací pro ensemble podívanou August: Osage County. Největší šanci mají bezpochyby Julia Roberts a seriálová legenda Margo Martindale (Strážce pořádku, The Americans). Kromě hereckých kategorií ale od August neočekáváme, že by proklouzl dále do hlavních kategorií.

Už jen proto, že je Oprah Winfrey miláčkem americké (nejen) černošské komunity, tak je pravděpodobnost její nominace za Komorníka takřka stoprocentní. I přesto je ale Herečka ve vedlejší roli zdaleka nejvolnější kategorií, ve které je zatím v podstatě nemožné předpovědět její průběh. Minimálně v tomto případě je tedy na jakékoliv soudy ještě příliš brzy.

Jistoty: Lupita Nyong’o (12 Years a Slave), Julia Roberts (August: Osage County), Oprah Winfrey (Komorník)

Velké šance: Margo Martindale (August: Osage County).

Černí koně: Carey Mulligan (Inside Llewyn Davis), Jennifer Lawrence (American Hustle)

Spíš ne: -

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest