Box Office: Diváci nadělovali Hobitovi

Box Office: Diváci nadělovali Hobitovi | Fandíme filmu
Spousta novinek, spousta zklamání. Jak se vedlo 47 Róninům, nejznámějším filmovým boxerům nebo Meryl Streep? A co Mark Wahlberg nebo Justin Bieber?

Poslední víkend tohoto roku si studia moc ruce mnout nebudou a mohou jen děkovat sváteční magii, která pomohla vytáhnout některé "jasné propadáky" alespoň na "skoro propadáky". Vezměme to ale od Hobita.

Šmakova dračí poušť je pro Warner Bros. pořád snadno vydělanými penězi a teď mluvíme o 30 milionech dolarů za víkend a 50 milionech za celých pět svátečních dní. Film má aktuálně ve Státech na kontě 190 milionů, což je o 30 mega méně než sesbírala do Vánoc před rokem Neočekávaná cesta. Celosvětově už dvojka překročila 614 milionů.

Absolutní trefou do černého je pořád disneyovka Ledové království, která se s 29 miliony dolarů zapisuje na druhé místo do žebříčku nejlepších šestých víkendů a sedá jen těsně za krasojízdu Avatara, který v šestém víkendu dokázal ukořistit 34 milionů. Studia se oháněla spoustou rodinných filmů, ale žádný nezapůsobil během svátků tak silně jako tohle pečlivě vykalkulované zimní Ledové království, které si jde pro 500 milionů z celého světa.

Na třetím místě s neškodným 20 % poklesem Zprávař 2, který nejenom, že ukořistil 20 milionů z Ameriky, ale slušné zisky přináší i ze zámoří, odkud připutovalo 25 milionů. To je pětkrát víc než dokázala vydělat za celou dobu mezinárodního promítání jednička. Dosavadních 84 milionů z Ameriky je pro změnu jen těsně pod celkovými výdělky původního filmu. Celosvětově už první Anchorman překonán byl. Dvojka má na kontě celkem 109 milionů a pokořila tak jedničku skoro o 20 mega. 

Na čtvrté pozici dospělácká volba těchto vánoc s názvem Špinavý trik. Diváci pravděpodobně nechtěli riskovat eRového Vlka z Wall Street, a tak přisypali do pokladnic Russellovy party 19,5 milionu. Studio určitě filmu prodlouží nasazení, aby ukázalo akademii, že si tahle divácky úspěšná jednohubka zaslouží nějakou sošku.

Až na páté pozici se usadila premiéra tohoto týdne Vlk z Wall Street, kterému to možná šlape na burze, ale 18,5 milionů vypovídá o slabé síle těchto filmových finančníků. Všechny výborné české ohlasy teď zapomeňte, protože Evropa není Amerika. Tam totiž film potkaly průměrné recenze, rozporuplná šuškanda a to všechno se ještě okořenilo kontroverzemi a "nepřijatelnou" glorifikací hlavních hrdinů. Na nového Oscara může Martin Scorsese zapomenout, protože akademie radši neškodné umění a filmy, které vydělávají a přináší tak kinematografii dobré jméno. Doufejme, že se po novém roce situace uklidní a zbytek světa si nenechá do téhle instantní klasiky mluvit, ten 90 milionový rozpočet je potřeba zacelit, tohle nejde Scorsesemu na stará kolena dělat.

Na šestce se výborně drží Zachraňte pana Bankse, které se svými 14 miliony lehce překročilo svůj 35 milionový rozpočet (celosvětově to dělá už 43 milionů). Tom Hanks coby pan Disney bude nesporně vydělávat až do konce roku a úvod roku příštího k němu bude určitě stejně tak přívětivý. Blockbuster to není, ale malý hit se z toho klube pomalu a jistě.

Až na sedmičce je Walter Mitty a jeho tajný život s 13 miliony pro Bena Stillera, který se pokusil vymanit z ryze komediální škatulky a moc to nedopadlo. Tropická bouře utržila před lety při premiéře dvojnásobek, jenomže Waltera Mittyho si trochu neprávem podala kritika a moc hvězd v něm taky nezáří. Kristen Wiig sedí týmovky typu Ženy sobě, Adam Scott se dopusud profiloval v nezávislých romantikách. Film ale ještě nezatracujte, protože si nese celkem slušnou šuškandu od diváků a mohl by se pasovat na hlavní oddychovku začátku příštího roku. Peníze se samozřejmě musí točit ve velkém, takže napříště se bohužel Stiller musí vykašlat na řemeslo a přinést druhého Zoolandera, aby se také svezl na Zprávařské vlně Frat packu.

S 10 miliony dolarů za víkend se do cíle dobelhalo 47 Róninů. Klasickou japonskou legendu producenti nejdříve zpackali přepisováním kvalitního scénáře z Black Listu a dílo pak dokonaly přetáčky a tragické recenze. Pro asijské publikum je film moc západní a vystrašený z experimentování (zahraniční tržby se zastavily na 42 milionech), pro americké plný neznámých jmen a bez posledního samuraje Toma Cruise. Beru ale zpět svoje dřívější slova o star power Keanu Reevese. Nebyl lepší film, který by v Americe více prověřil výdělečnost tohoto jména. Herec, který se naposledy objevil v blockbusteru před pěti lety, mohl strhnout všechnu pozornost na sebe a 20 milionů z pěti svátečních dnů tak bez okolků patří hlavně jemu. Producent, který si jako první uvědomil, že je film potřeba přepsat pro Reevese, by měl dostat poplácání po zádech a potom hned po obličeji za to, jak ho dramaturgicky nedokázal udržet. Relativně slušná šuškanda půjde následkem klamavé propagace, která dělala z dobové konverzačky fantasy epos, rychle dolů a debutant Carl Rinsch se pravděpodobně vrátí zpátky k reklamám, které nestojí 175 milionů dolarů.

Zpátky do ringu se vrátili o Vánocích Sylvester Stallone s Robertem de Nirem, kteří utržili průměrných 7 milionů za víkend a 13,4 milionů za pět dní. Naštěstí snímek hraje s malým rozpočtem 40 milionů a starší cílovka ho zřejmě ještě vyhledá po Novém roce. Robert a Sylvester by se ale měli po Silvestru pořádně zamyslet nad svými kariérami, protože tento rok to nešlo ani komediálním, ani mafiánským a ani akčním směrem.

Okolo Vánoc také pohrozil odchodem do důchodu Justin Bieber a nutno říci, že mu tenhle marketingový tah nijak nepomohl. Koncertní dokument Believe, za který Open Road Films vyplázli v součtu 10 milionů, se stěží vyšplhal na 4 miliony dolarů. Tenhle rok prostě vládli One Direction a tahle popová hvězdička pomalu zaniká jako všechny jí podobné předtím. Ještě před dvěma lety bylo jeho Never Say Never nejúspěšnějším koncertním dokumentem všech dob, který o premiéře vytřískal 29 milionů dolarů a v součtu skončil na 73 milionech. Kde ty časy jsou, co Justine?

V pěti kinech otevíralo Blízko od sebe s Meryl Streepovou a Julií Roberts. Malé jižanské drama ukořistilo 180 000 dolarů a asi by se mu dařilo lépe mimo sezónu. Jenomže Weinsteinovi zřejmě touží po Oscarové nominaci pro Meryl, a tak půjde film do široké distribuce zkraje příštího roku.

Na národní hrdost pak hrálo ve dvou kinech Na život a na smrt, ve kterém Mark Wahlberg bojuje v afghánských horách o přežití své speciální jednotky. Film vytřískal za pět dní slušných 155 000 dolarů.

Slušně se dařilo i Her, kterou Warner Bros. nasadili už do celkových 47 kin, ze kterých si romantika Spika Jonzeho odnesla rovný 1 milion.

Tak to je z dnešní nadílky vše. Děkuji, že jste s námi byli celý letošní rok a už se těště na ten další. Hned první víkend roku 2014 do kin dorazí Paranormal Activity: ProkletíNejvyšší nabídka, kterou už máme v Čechách dávno za sebou. Tak se nezapoměňte po dalších 365 dní vracet.

Zdroj: Forbes

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest