Avatar 2-4: Miliardový rozpočet bude stačit

Avatar 2-4: Miliardový rozpočet bude stačit | Fandíme filmu
James Cameron začne co nevidět natáčet a přirovnává pokračování svojí sci-fi ke Kmotrovi. Jake Sully nebude hlavní postavou.

Původně měl James Cameron rozložit práci na dalších Avatarech mezi své vlasntí studio v Los Angeles a ateliéry ve Wellingtonu, kde natáčí Peter Jackson, nicméně se zdá, že nakonec na Novém Zélandu připraví svou chystanou trilogii celou anebo alespoň z drtivé většiny. Cameron si Zéland oblíbil už v minulosti, krajina, kde si pořídil farmu, mu připomíná jeho dětství v Kanadě. Jeho děti můžou běhat bez dozoru a v polích za stodolou může Jim nadále rozšiřovat své ekologické aktivity. Nicméně opravdu důležité důvody k přesunu na Nový Zéland jsou dva.

Tím prvním je zázemí. Ateliéry v Miramaru nijak nezaostávají za těmi v Hollywoodu, ba naopak, a Jacksonova WETA digital, která připraví většinu vizuální podoby filmu, je na dosah ruky, takže není potřeba se dohadovat přes Skype. A pak jde samozřejmě také o peníze. Novozélandská vláda schválila pobídky a výrazné daňové úlevy pro zahraniční filmaře, které pro participující studia Fox a Lightstorm znamenají značnou finanční úlevu. Dohoda s místní vládou filmaře zavazuje k tomu, aby přímo na Novém Zélandu utratili minimálně 413 milionů dolarů, celkově se Cameron domnívá, že by se produkce tří filmů měla vejít pod miliardu. Suma je to nehorázná, nicméně vzhledem k výsledkům prvního Avatara studia zřejmě předpokládají, že se investice mnohonásobně vyplatí. Všechny tři filmy se budou natáčet najednou, po dobu zhruba devíti měsíců a stále se počítá s tím, že premiéra dvojky proběhne v roce 2016, tedy sedm let od prvního dílu.

Camerona v mezičase zaměstnávala celá řada dalších aktivit, nicméně práce nezahálely. Vyvíjel se nový software a chystal se scénář, se kterým nakonec Jimovi musel pomoct tým spoluatorů. O ději chystaných filmů už má Cameron zřejmě jasno a naznačuje, že se příběh tentokrát nebude soustředit primárně na Jakea Sullyho (Sam Worthington), ale zaměří se celou jeho rozvětvenou rodinu, kterou na Pandoře založil. V tomhle ohledu způsob vyprávění Cameron přirovnává dokonce ke Kmotrovi.

Původně se měj děj odehrávat na různých planetách, ale nakonec železný Jim usoudil, že je Pandora dostatečně fantastický svět na to, aby bylo možné různorodé kultury a prostředí zasadit všechny přímo tam. Celý měsíc tak prozkoumáme křížem krážem, setkáme se s novými klany Na'viů i s úplně novými myslícími tvory. Podle Jamese není úplně přesné, že by se dvojka měla z většiny odehrávat v oceánu, jak se doposud psalo, nicméně život u vody i pod vodou bude hrát ve všech dalších filmech nezandedbatelnou roli. Simulace realistické vody patří dodnes ve světě digitálních triků k tomu nejsložitějšímu, ale Weta už se prý nové výzvy nemůže dočkat.

Natáčení se tedy očividně blíží, takže v dohledné době čekejte záplavu dalších podrobností!

Zdroje: AP, The Wrap

Avatar 2

18.12.2020 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest