Reportáž: Jak to vypadá na Comic-Conu

Reportáž: Jak to vypadá na Comic-Conu | Fandíme filmu
Pořád o nich čteme, ale málokterý český fanoušek se jich zúčastnil. Naše redaktorka navštívila holandské F.A.C.T.S. a přináší vám podrobnou reportáž.

Jakožto fanynka filmů podle komiksů a všeho, co se fantasy a částečně i sci-fi týče, jsem byla nadšená, když jsem zjistila, že ve městě Gent v Belgii, ve kterém momentálně studuji, se pořádá sci-fi, fantasy, manga a komiks konvence. A ne tak leda jaká – dokonce se slavnými osobnostmi. Účastnily se hvězdy jako Iain Glen (Jorah Mormont, Hra o trůny), Michael Shanks (Daniel Jackson, Hvězdná brána), Manu Bennett (Crixus, Spartakus, dále Arrow, Hobit), Julie Benz (Darla, Buffy/Angel), Michael Biehn (Dwayne Hicks, Aliens), Anthony Daniels (C-3PO, Star Wars), dvojčata Avellanova (Grindhouse, Machete) nebo Jennifer Blanc (The Victim). A já jsem samozřejmě taky nemohla chybět. Letos bohužel bez kostýmu.

Událost probíhala o víkendu na konci října na obrovském výstavišti ve dvou halách a lístky na akci stály v internetovém předprodeji 10 euro, na místě 13 euro za jeden den, tudíž dvakrát tolik na celý víkend. Pokud jste byli zaregistrováni jako Cosplay, cena byla o dvě eura levnější. Nejjednodušší cestou, jak se tam dostat, byly tramvaje (nebo kolo, které tady každý vlastní, ale v kostýmu Vetřelce by se vám přece jen nejelo zrovna nejlíp), takže se u vlakového nádraží do tramvaje narvalo nespočet nestvůr, všemocných hrdinů, manga postaviček či zloduchů a jen zlomek normálně vypadajících lidí. Po zdánlivě nekonečné době jsme se konečně dostali na místo, kde nás přivítala dlouhatánská řada až na parkoviště, která se postupem času rozšířila přes park a zakroutila se až skoro k samotnému vstupu.

Čas jsme si krátili poznáváním kostýmů a po otevření hlavní brány řada postupovala celkem rychle, což mě mile překvapilo a můžu jenom pochválit. U dveří se řada dělila na ty, co již lístek mají a ty, co si jej teprve kupují, a pod schody se obě řady poněkud nelogicky zase spojovaly, ale všechno proběhlo opravdu rychle. A za kontrolory lístků se nám otevřel pohled na obrovskou halu plnou prodejců, koutků pro hráče počítačových her a dalších šíleností. Prostě ráj pro všechny nerdy. Tímhle vším se proplétaly postavy ze Středozemě, Star Wars, komiksů, televizních seriálů, sem tam nějaká Manga či panáček Lego a dva Ježíšové.

V první hale jste tedy mohli zcela nasytit shopaholické touhy počínaje komiksy (nejen v holandštině či francouzštině, ale naštěstí i v angličtině), filmovými replikami konče. Mým spolunerdům padl do oka třeba klingonský bat’leth či samurajská katana, mně se zalíbila bezová hůlka a meč z Hry o trůny, nakonec jsme se ale všichni spokojili s trikem. Také jsme dostali příležitost zvednout Thorovo kladivo (a šlo to pěkně ztuha!) a zkusit tak vyhrát lístky na speciální půlnoční premiéru pokračování Thora, před nímž se promítaly Avengers.

Mohli jsme navštívit speciální herní autobus (a zahrát si například Assassin’s Creed IV) či porazit někoho ve vintage hrách jako Mario. V hale bylo také vystaveno 8 filmových aut, mezi nimi Herbie, Knight Rider (který vyhrával slavnou seriálovou znělku), úžasný DeLorean, dva kousky z A-Teamu a samozřejmě Bumblebee. Trochu zamrzí absence Batmobilu či Impaly ze seriálu Lovci duchů, ale zase nemůžou všechno vyplácat na jeden ročník. Zadní část potom byla zasvěcená komiksům a jejich tvůrcům – mohli jste umělce sledovat při práci a zakoupit si u nich jejich díla. K vidění byl i proces vyvíjení her. Samozřejmě nemohli chybět ani stánky s hříšně předraženým jídlem a pitím a vstup do další haly.

Ta byla především pro lovce fotek – na návštěvu nás pozval třeba C-3PO, dostali jsme jedinečnou šanci posadit se do kapitánského křesla Enterprise, u kterého probíhala sbírka na kapitánský můstek, o kousek dál se po nás zase sápaly zombie z The Walking Dead, u těch jste si také mohli nechat udělat autentický mrtvolný make-up. Po projití kolem pódia pro Cosplay soutěž jste se ocitli v japonské vesničce – vyučoval se tu boj s katanami, aikido a další bojová umění, naučili vás, jak se kreslí Manga nebo skládá Origami, a o kousek dále vám zapletli vlasy ve stylu Pána Prstenů. Také se zde prezentovala spousta fanklubů, snažících se nabrat nové členy.

V dalších místnostech pak probíhaly Q&A a sobotní promítání prvního dílu třetí série Hry o trůny a prvního dílu Agents of S.H.I.E.L.D., které bylo v neděli pro úspěch nahrazeno další dávkou Q&A. Ty jsem bohužel stihla jenom dvě, ale stály za to! První byl s Michaelem Shanksem neboli Danielem Jacksonem z Hvězdné brány. Tomu přibývající roky sluší a ještě k tomu sršel vtipem. Neustále si střílel ze spin-offů a někdy bylo až těžko posoudit, jestli je to všechno vtípek, anebo jestli opravdu Hvězdnou bránu tolik nesnáší, vzhledem k tomu, kolik toho na její účet zaznělo. Svěřil se, že lidi ze štábu už nikdy vidět nechce, dodal, že nechápe, proč se i po tolika letech o seriálu pořád mluví a že to všechno více méně protrpěl jen proto, aby si mohl pořídit nový dům. Pobavil také jeho nejtrapnější historkou z natáčení, kdy se několik hodin musel promenádovat nahý po parku, zatímco kolem něj lidé venčili psy. Nakolik to myslel vážně, se asi nedozvíme, nicméně Shanks je skvělý bavič a čas, který mu byl věnován zkrátka nestačil.

Dalšímu se pak pokládaly otázky Manu Bennettovi. I ten je výborný vypravěč, dokonce natolik, že se mu občas povedlo u svého přísného bodyguarda vyloudit pobavený úsměv. Hodně otázek se týkalo Spartaka, kterého jsem bohužel neviděla, takže jsem se trochu ztrácela a dozvěděla jsem se pár spoilerů, ale co se týče jeho role v seriálu Arrow, neustále opakoval, ať se těšíme na epizodu 9 (tak to jsem teda zvědavá!) a taky pověděl, jak k roli Sladea přišel. To takhle jednou trávil čas s chlapíky ze speciálních jednotek a ti mu darovali extra silný energetický dryák, kdyby někdy bylo potřeba. A hodilo se to zrovna, kdy měl jet leg a do dvou hodin se měl ukázat na konkurzu pro Arrow. Tak tam tedy došel, vypil onu zázračnou věc, dozvěděl se, že musí předvést scénu, kde herce uchopí pod krkem a šel na to. Se vší svou energií, kterou náhle pociťoval. S takovou vervou, že herec, který s ním roli sehrával, upadl do bezvědomí. Místo toho, aby byl režisér zděšený, okamžitě ho nadšeně opěvoval a společně se pak dívali na záznam, kde se ubožákovi protáčí panenky a upadá do blaženého spánku. Nebo se s námi podělil o fakt, že roli odporného skřeta Azoga (Hobit) se pokusil připodobit žralokovi a že bylo zatraceně těžké cítit se jako hrůzostrašný skřet v upnuté kombinéze s puntíky.

Přiblížit se hvězdám jinak než v rámci Q&A pak bylo z poněkud dražšího soudku. Za autogram, který hosté podepisovali celý den, jste zaplatili kolem 20 euro, a to i tehdy, když jste měli vlastní fotku, a jinak tomu nebylo ani při focení. Cena fotky s celebritou se pohybovala od 20 do 35 euro. My, chudí studenti, jsme na to šli chytře a cenu si jednoduše rozdělili, takže nakonec máme fotku s Jorahem Mormontem a Danielem Jacksonem. Vyfotit se ovšem třeba s predátorem bylo zdarma. Lidé v kostýmech se rádi nechali fotit a rádi se fotili společně, takže často vznikaly poněkud bizarní situace. Většina kostýmů byla naprosto neskutečná a autentická, bylo vidět, že si s nimi oni lidé skutečně vyhráli a utratili za ně nemalý peníz. Na druhou stranu se ale našly i kostýmy, které podle mě na takovou akci vůbec nepatřily. Na hraně byly například kostýmy Disneyovských princezen, za hranou pak princezny obyčejné, zvířecí kombinézy či prosté nasazení čelenky s ušima. Co mě ale skutečně vyvedlo z míry, byly zombie – jejich převleky byly až děsivě reálné a v kombinaci s bledými kontaktními čočkami se člověku při pohledu na ně na okamžik zastavilo srdce. Některé z nich chodily po hale s cedulkou Free Hugs, ale spousta lidí se neodvážila přiblížit. Naopak výborná byla rodinka s dvěma dětmi a otcem jako rytíři Jedi, zatímco jejich maminka představovala Darth Vadera.

Nebylo podle mě třeba účastnit se obou dvou dnů, v sobotu byla akce mnohem lepší, zejména díky soutěži kostýmů, přestože byly obě haly přeplněné, v jednu chvíli až k nevydržení a často bylo nedýchatelno. Druhý den již dav značně prořídl, kostýmů ubylo, řada se dramaticky zkrátila. Cosplay soutěž byla výborná, postavy měly za úkol co nejautentičtěji ztvárnit svou postavu a přestože se někteří jen tak procházeli po pódiu na nic neříkající píseň, většina se toho zhostila naprosto výborně. Různí herci u scén k focení ochotně pózovali a zvali vás k sobě.

Přestože to byla moje první takováto konvence a nemám to s čím srovnat, rozhodně si myslím, že se povedla, jak jen mohla, nezaregistrovala jsem žádné velké problémy s organizací ani ničím podobným, ani v odezvách na facebooku se neobjevilo nic závažného. Vyžití se našlo na oba dva dny, hvězdy, které byly pozvány, se zúčastnily všechny (podle organizátorů letos poprvé). Na Facebooku či Twitteru probíhala masivní kampaň, na všechny otázky bylo trpělivě odpovídáno, dlouho dopředu nás zásobovali fotkami a informacemi. Všechno bylo zvládnuté opravdu dobře. Tak dobře, že bych se na tuhle akci ráda příští rok vrátila, tentokrát v nějakém skvělém kostýmu a s velkým balíkem peněž na utracení. Nerdvana! Další fotky si můžete prohlédnout také na facebooku, oficiální stránky, kde se dozvíte více informací jsou www.facts.be.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest