Filmové série s velikým počtem pokračování

Filmové série s velikým počtem pokračování | Fandíme filmu
Rychle a zběsile půjde minimálně do osmičky, Hvězdné války do devítky, tyto úspěšné franšízy ale nejsou ani prvními ani posledními.

Sequely, mor zastánců originální filmové tvorby. Nenechte se ale zmást, i tito odpůrci nekonečných filmových pokračování občas dokáží omluvit dvojku či trojku u některého z jejich oblíbených snímků. Někdy si to žádá tvůrčí záměr, kupříkladu USA - Land of Opportunities, nedokončená trilogie Larse von Triera obsahující filmy Dogville a Manderville, někdy se zase filmy musí držet původních knih a někdy se první díl jednoduše etabluje jako tak nezapomenutelná a výdělečná značka, že si diváci prostě skrze hlasité šustění bankovek žádají o přídavky. Tady jsou některé filmové série, kterým občas nestačilo ani jednociferné číslo. Samozřejmě se jedná jen určitý výřez, v diskusi neváhejte připomenout další "nekonečné" seriály.

Policejní akademie 

Sedmidílná série fungující deset roků mezi lety 1984 a 1994 je dodnes nejklasičtějším příkladem filmové série, který se údajně vyučuje i na filmových školách. Jak totiž narůstal s dalšími díly rozpočet jednotlivých filmů a vracející se herci si žádali větší a větší výplaty, klesala i návštěvnost a jakmile se obě čísla dostala do stejné roviny a film na sebe jednoduše nevydělal, vše se utnulo. Dodnes se Policejní akademie řadí mezi oblíbené kousky nedělních odpolední, ale málokdo se k ní vrací dále než za trojku. Nepřekvapivě se chystá remake.

Halloween

Není divu, že vídáme spousty pokračování právě u hororů, za málo peněz dokáží totiž nadělit spoustu muziky do našich kalhot. Michael Myers s ikonickou maskou bodal kudlou hned v osmi filmech, než si producenti uvědomili zoufalost najímaných scenáristů a vrahovo počínání po 24 letech utli. A že to měl na krajíčku už u třetího dílu. V roce 2007 přišel velký restart v režii Roba Zombieho, tak uvidíme na kolik kousků se tahle profláklá figura dostane tentokrát.

Rocky

Pravděbodobně nejslavnější filmový boxer je s námi už od roku 1976 a někomu může přijít jeho stárnutí před kamerou trochu depresivnější. Naštěstí je tu Sylvester Stallone, který má na pořádné rozdávání háků stále dostatek sil. Za 28 dní natočený snímek s rozpočtem jednoho miionu dolarů nastartoval Stalloneovu kariéru a vynesl Rockymu celkově přes 200 milionů a tři Oscary. Filmů jsme se nakonec dočkali rovnou šesti a díkybohu nebyly všechny tak špatné, jak by to sequelové pravidlo u podobných kousků pravilo. V roce 2015 bychom se měli dočkat nepřímého pokračování, ve kterém bude Rocky trénovat syna Apolla Creeda. Půjde o definitivní ukončení série nebo ještě neřekl Balboa svoje poslední slovo?

Saw

Sérii nastartovanou v 2004 aktuálním hororovým králem Jamesem Wanem považovali recenzenti za vyčpělou už u druhého dílu, pokračování ale přicházela jako na běžícím páse a Jigsawovi se ne a ne přestat chtít vymýšlet zvrácené způsoby, jak do někoho zašít kazetu. Tahle franšíza je i po sedmém dílu z roku 2010 pořád obrovsky výdělečným podnikem a možná tu ještě dalších deset let bude. Určitě by to ale už chtělo někoho, kdo by měl zájem tuhle sérii trochu "oživit". Momentálně je na cestě osmička.

Madea

Americký černošský fenomén, tím je právě obtloustlá a vulgární Madea, kterou zpodobňuje herec Tyler Perry. Původně divadelní hra se rozrostla hned do šesti filmů, z nichž ten poslední dorazí tyto Vánoce a další určitě příští rok. Filmy mívají hodně špatné recenze a tak nejste jediní, kteří se ptají, jak může být právě tahle klauniáda úspěšná. Odpověď je jednoduchá - studio Lionsgate, které film distribuuje, totiž pečlivě vybírá okruh kin, do kterých tyto filmy nasazuje a vyhýbá se tak zbytečné a nákladné expanzi. Cílovka, kterou jsou většinou černošky nad 35, pak projekce bez problémů najde. Nemyslete si ale, že je tahle série pouze doménou Spojených států, celkem slušné peníze totiž v poslední době vydělává i v Jižní Africe.

Pátek třináctého

Další ikonický vrah v masce je Jason Voorhees, který sice v prvním díle nikoho nezabil, protože se ve vší parádě objevil až v díle druhém a třetím a čtvrtém... Filmů bylo nakonec rovných deset a v posledním kulatém kousku se podle nepsaného béčkového pravidla dostal Jason až do vesmíru. V roce 2003 se pak utkal s Freddym Kruegerem a v roce 2009 se vrátil pod producentským dohledem Michaela Baye v chudém restartu. Pokud nedostane Jason v následujících dílech nějaké superhrdinské schopnosti, tak asi nemá cenu, aby se už s obyčejnou mačetou a pomalou chůzí vracel. Aktuálně hrozí, že už zase čeká sérii remake. 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest