Agents of S.H.I.E.L.D.: The Asset

Agents of S.H.I.E.L.D.: The Asset | Fandíme filmu
Do třetice všeho dobrého. Dokázali se Agenti konečně vzchopit?

Po slaboučké druhé epizodě, jsem k The Asset přistupoval se značnou skepsí, takže se dá říct, že jsem byl vlastně nakonec příjemně překvapen. Ne že bych skákal z nového příběhu Angentů S.H.I.E.L.D.u metr dvacet, ale aspoň to nebyla taková nuda jako posledně a obecně lze sledovat určitou vzestupnou tendenci. Tedy doufejme, že nešlo jen o náhodný výkyv.

Už cold open (část epizody před úvodními titulky) slibovala mnohé. Přepadení kamionu bylo dobře natočené, nechybělo napětí a moment překvapení. Následně jsme dostali nikterak výjimečný, avšak solidně zpracovaný špionážní příběh, ve kterém nechyběly týmové infiltrování nepřátelské základny ala Mission: Impossible, ani bondovské hračky. O milionáři Ianu Quinnovi (David Conrad) se sice nedá hovořit jako o nějak silném oponentovi, nicméně vše nám vynahradil doktor Franklin Hall (Ian Hart).

Ve chvíli, kdy se ukázalo, že se vědec S.H.I.E.L.D.u nechal Quinnem unést dobrovolně, změnila se Mission: Impossible v Akta X nebo nedávný Fringe. Změna gravitačního pole podzemní laboratoře byla hravá i vizuálně zajímavá a jasně ukázala, že autoři nápady mají. Docela by mě tak zajímalo, zda za kolísavou kvalitu seriálu může nedostatek zkušeností vedoucího tandemu Jed Whedon, Maurissa Tanchareon, anebo do výroby příliš mluví někdo shora, kdo chce za každou cenu točit sterilní podívanou pro masy.

Co se změnilo jen zanedbatelně, je vykreslení postav. Nějaký minimální vývoj má snad jedině Skye, u které stále není jisté, zda se S.H.I.E.L.D.em spolupracuje nebo v něm jen špicluje. Vypravěčské postupy seriál používá natolik ohrané, že je poměrně zřejmé, na kterou stranu se hackerka nakonec přikloní, ale i tak můžeme být rádi, že alespoň jedna postava zažívá nějaké dilema a emocionální vývoj. I když jej Chloe Bennet neumí moc dobře prodat.

Pak jsou tu ještě agent Coulson (Clark Gregg), „Kavalérie“ (Ming-Na Wen) a agent Grant (Brett Dalton), kteří mají alespoň nějakou minimální screen presence. Zato „ajťák a bioložka“ stále zůstávají plochými karikaturami, které jsou v příběhu úplně k ničemu a jejich funkci v posunu děje by mohla bez potíží zastávat jakákoliv jiná postava. Zatím to vypadá, že Marvel hodlá jednotlivé charaktery představovat postupně a pozvolna, což za správných okolností nemusí být na škodu, avšak pokud jsou nám na úpatí čtvrtého dílu prakticky všechny postavy pořád ještě jedno, něco je špatně.

A vycítili to i diváci, kterých opět ubylo. Třetí epizodu sledovalo už jen 7,8 milionu diváků a rating klesl na 2,8! Marvel se asi mylně domnívá, že v televizi není třeba se příliš snažit, že divákům budou stačit odkazy na celovečerní filmy. Ty nechyběly samozřejmě ani tentokrát. Opět je zmíněna Coulsonova smrt (pokud se o ní bude bez nových podrobností mluvit pokaždé, začne být jedna z nejsilnějších scén Avengers za chvíli docela otravná), ředitel Fury, Avengers a Coulsonův balíček sběratelských karet Kapitána Ameriky. Bez zajímavosti není ani dobrá připomínka, že za mimozemský útok na New York může svým způsobem S.H.I.E.L.D., který si prostě musel hrát s nebezpečnou technologií, o které prakticky nic nevěděl.

Poznámku pronesl doktor Hall, který byl předmětem závěrečné potitulkové scény. Posledně závěr epizody rozzářil Samuel L. Jackson, jehož účast měla podle producenta Jeffreyho Bella sloužit především k tomu, aby si diváci uvědomili, že na konci dílu nemají vstávat od televize, protože po reklamě je čeká ještě jeden úplně závěrečný bonbónek. Občas by nás mohlo čekat podobné překvapení jako s Nickem Furym, jindy nás nemine zajímavý teaser na budoucí události. To byl i dnešní případ, když se ukázalo, že Franklin Hall není mrtvý, ale je toliko uvězněný v oblaku pulzující energie.

Co to předznamenává? Z Halla by se mohl stát záporák zvaný Graviton, stejně jako v komiksech. I tam doktora potkala laboratorní nehoda, následkem čehož získal schopnost ovládat gravitační pole. Vedle schopnosti zvedat objekty nebo vznášet sám sebe, dovedl vystřelovat nejrůznější výboje, držet protivníky v šachu a podobně. V seriálu bude muset být jeho síla limitovaná, aby na ni stačil televizní rozpočet a lidští oponenti (v komiksech s ním měli problémy i ti nejsilnější suprhrdinové), což ale nevnímám jako problém. Daleko víc jsem zvědavý na to, jestli autoři dokážou z Gravitona udělat nějakou dlouhodobější dějovou linku (už by byla sakra potřeba) nebo ho zkrátka ještě jednou uvidíme jako takového „freak of the week“, neboli nadpřirozeného protivníka týdne, jaké jsme byli zvyklí vídat v už zmiňovaných seriálech Akta X nebo Fringe. I když, kdyby pak byli Agenti S.H.I.E.L.D.u se svými staršími bratříčky kvalitativně srovnatelní, tak vlastně proč ne.

Naše hodnocení
6/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest