Agents of S.H.I.E.L.D.: Pilot

Agents of S.H.I.E.L.D.: Pilot | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 5 obrázků
Představení prvního televizního seriálu ze sdíleného Marvel Universe a první dojmy z úvodní epizody.

Loni v létě Joss Whedon podepsal smlouvu o exkluzivní spolupráci s Marvelem, která bude trvat přinejmenším do roku 2015. Součástí kontraktu nebylo jen natočení Avengers: The Age of Ultron a dozor nad ostatními chystanými celovečerními filmy, ale také příprava televizního seriálu. Joss  tedy dal hlavy dohromady se svým bratrem Jedem Whedonem a Jedovou manželkou Maurissou Tancharoen a společně připravili seriál Agents of S.H.I.E.L.D. který od 24. září 2013 každé úterý vysílá americká stanice ABC, vlastněná, stejně jako Marvel, gigantem Disney. Normálně se na FandimeFilmu.cz věnujeme pouze celovečerním filmům, ale protože Agents of S.H.I.E.L.D. patří do provázaného Marvel Universe, který máme jednoduše rádi, budeme se seriálu pravidelně věnovat.

Seriál se soustředit na případy agentů S.H.I.E.L.D.u, organizace, která funguje jako hráz mezi širokou veřejností a jevy, na které ta veřejnost prozatím není připravena. Jak jsme mohli vidět v Avengers, ne vždycky je tahle hráz plně funkční, avšak invaze Chitauri byla zkrátka nad síly jakýchkoliv smrtelníků a tak bylo zapotřebí povolat superhrdiny. Jak ale říká sám seriál, ne všichni hrdinové jsou super a kde se S.H.I.E.L.D. dokáže obejít bez vrtošivých nadlidí, tam zasahují speciálně školení agenti. Jejich úkolem je řešit „nadpřirozené“ jevy už v zárodku, likvidovat následky superhrdinských šarvátek a obecně se agentura věnuje především monitorování a špionáži.

Děj se odehrává bezprostředně po událostech filmových Avengers a Iron Mana 3, kdy se do nepovolaných rukou dostalo značné množství mimozemských a jiných pokročilých technologií. A zdá se, že největší potíže budou s organizovanou skupinou The Rising Tide. Na sledování skupiny je v rámci S.H.I.E.L.D.u vyčleněna speciální jednotka, kterou nevede nikdo jiný, než fanoušky milovaný Agent Coulson (Clark Gregg). Ten sice zemřel v Avengers rukou samotného Lokiho, ale „po pár týdnech na Tahiti“ je zpátky v poli. Jeho zázračné znovuzrození bude i podle samotných tvůrců jednou z dlouhodobých záhad, kterou nám seriál nabídne a z toho co jsme viděli v první epizodě se zdá, že se Coulsonovi způsob jeho resuscitace nebude vůbec zamlouvat. Jaký je váš tip? Je Phil Coulson naklonovaný? Oživila ho nějaká zázračná technologie?

Tak či tak, je moc dobře, že je zpátky, protože komediální timing Clarka Gregga je vynikající a role týmového zkušeného guru s vizáží maloměstského taťuldy mu perfektně sedí. Se zbytkem týmu se zatím seznamujeme, nicméně Whedonův rukopis se nezapře. Pětice nesourodých potížistů má lepší výsledky pohromadě než zvlášť, ale můžete se spolehnout, že nás čeká celá řada více či méně kamarádského pošťuchování a posléze snad i časem utužená týmová chemie, jakou známe z Whedonových starších seriálů. Jak už to tak u Jossových seriálů bývá, na první pohled zaujmou především ženy.

Asi vůbec nejlépe na mě působila prostořeká hackerka Skye v podání Chloe Bennet, která do víru událostí spadla jak slepý do pohozeného futrálu od příslovečných houslí. Její nadšení pro cokoliv superhrdinského a skutečnost, že doposud nebyla zvyklá fungovat ve služební hierarchii S.H.I.E.L.D.u, z ní dělá ideálního prostředníka televizních diváků. Daleko víc z vás by mohlo znát herečku Ming-Na Wen, která se zhostila výrazných rolí v seriálech Pohotovost či Stargate Universe. V Agentech SHIELDu hraje zkušenou špionku, která po traumatické události uteče z pole do kanceláře, avšak když ji agent Coulson přesvědčí, aby pro něj dělala „jenom řidiče“, váhavě se vrací do zbraně. Je jasné, že v krizové situaci nenechá navzdory svým vnitřním obavám kolegy ve štychu – její likvidace policisty s brokovnicí si v ničem nezavdá se schopnostmi Černé vdovy.

Třetí dámou do party je Jemma Simmons (málo známá Elizabet Henstridge), specialistka na biochemii, která vedle nadšení pro vědu a silného britského přízvuku zatím příliš nepředvedla. Jejím mužským protějškem je technický specialista Leo Fitz (doposud nepříliš úspěšný Iain De Caestecker). Ten má podle všeho za úkol divákům představovat moderní technologické vychytávky, které S.H.I.E.L.D. schovává ve svých skladech. A konečně hrubou sílu má zajistit Grant Ward (Brett Dalton – opět nikterak známý herec), zkušený agent bourneovského střihu, který mistrně ovládá infiltraci, boj se zbraní i bez ní.

Pilot se soustředil především na představení týmu, takže co se uvedení do širší mytologie nebo vykreslování světa týče, budeme si muset počkat do dalších epizod, nicméně aktuální zápletka byla dobrou ilustrací toho, jak se bude seriál vyvíjet. Na základě vyšetřování aktivit The Rising Tide bude Coulsonův tým řešit dílčí případy, které nám vždy prozradí něco nového o našich ústředních postavách, přidají další dílek do mozaiky dlouhodobého příběhu a pro fanoušky připojí několik odkazů na marvelovské komiksy nebo filmy.

V Pilotu agenti pronásledují muže, kterému nebezpečná technologie zprostředkovala nadlidskou odolnost a sílu. Po zdech nešťastník zatlačený do kouta šplhá skoro jako Spider-Man a obecně svými schopnostmi i podobou připomíná Luka Cage, za kterého jej původně některé spoilery označovaly. A skutečně – autoři nevyloučili možnost, že se v seriálu objeví někteří marvelovští hrdinové / záporáci, kteří nejsou úplně vhodní pro filmové plátno, popřípadě by se mohli v seriálu objevit na zkoušku a v případě pozitivních ohlasů dostat šanci i ve filmu. A na komiksy nebudou odkazovat jenom osoby – takové létající auto je čtenářům příběhů s S.H.I.E.L.D.em (například česky vydávaný Captan America od Eda Brubakera) také moc dobře známé.

Co se provázanosti s filmy týče, je zjevných odkazů snad ještě více. Agenta Coulsona přeskočíme a podíváme se na zoubek rovnou agentce Marii Hill (Cobie Smulders). Ta se prozatím objevila pouze v pilotu, aby tvůrcům pomohla s nakopnutím seriálu nějaká známější tvář, ale dovedu si představit, že jakmile herečce skončí závazky u sitcomu How I Met Your Mother, mohla by herecký ansámbl Agents of S.H.I.E.L.D. rozšířit natrvalo. Hned v úvodu epizody se mluví o událostech v New Yorku a postupně o drtivé většině Avengerů. Ve výloze obchodu superhrdiny vidíme jako hračky – žijeme ve světě, který o nich ví a bere je jako každodenní realitu. Dále se mluví o séru supervojáka známém z Captaina Ameriky, o Chitauri a za nadlidskou sílu pronásledovaného Michaela Petersona může modifikovaná látka Extremis, známá z Iron Mana 3. Už několikrát filmaři hovořili o tom, že seriál bude kličkovat mezi jednotlivými filmy a skalním fanouškům přinese zajímavé dokreslení sdíleného světa. Obecně bude hodně zajímavé sledovat, jak moc na sebe budou filmy se seriálem reagovat, pokud Agents of S.H.I.E.L.D. vydrží ve vysílání po několik dalších sezon.

To samozřejmě závisí čistě na úspěchu u diváků, který lze zatím jen těžko odhadovat. Jak už jsem naznačil, na mě osobně první působil poměrně slušně, Agents of S.H.I.E.L.D. rozhodně není žádné béčko ala Smallville, ale o žádné jednoznačné terno se zatím také nejedná. První epizodě nelze upřít slušnou akci, triky na úrovni a všeobecně vysoké „production values“ (poctivé kulisy, kostýmy, kamera atd.), postavy/herce s potenciálem a geekovský humor a nadhled, na které jsme od Whedonových seriálů zvyklí. Navzdory všem pozitivům ale chyběl nějaký výraznější moment překvapení, dialogy občas šustily papírem (tovární dělník Michael Peterson deklamoval jak zhrzený poeta) a všeobecně mi u Pilotu scházel takový ten wow efekt, který nabídly seriály jako Breaking Bad, Game of Thrones, popřípadě Lost, mám-li zůstat u nekabelové produkce. Potřeba okamžitě si pustit další díl, se prozatím nedostavila.

Navíc je třeba vzít v potaz, že první epizodu pomáhal napsat a osobně režíroval zkušený Joss Whedon, který ale pouze pomohl nastavit kurz a nadále předává kormidlo Jedovi Whedonovi a Maurisse Tancharoen. Ti oproti svému mentorovi zatím napsali podstatně menší množství seriálových epizod a jako vedoucí producent zatím nepůsobil ani jeden z nich. Navíc nehledě na to, jaké bude mít seriál kvality, nikde není psáno, že jej americká veřejnost přijme. Whedonovy seriály jako by v posledních letech pronásledovala nějaká kletba a navzdory mnoha kladům byly rušeny jak na běžícím pásu. Seriál sice bude možné naprosto bez problémů sledovat i bez znalosti marvelovských celovečerních filmů, avšak stále není jistá, zda Agenty SHIELDu nepoznamená jakési „komiksové stigma“. To co v posledních letech funguje dobře v kinech, nemusí ještě nutně zabírat na malé obrazovce (kupříkladu s úspěšným seriálem Arrow nelze srovnávat – tam se bavíme o úplně jiných rozpočtech a úplně jiných ambicích podstatně menší televizní stanice, zaměřené na mládež). Ve stejném čase navíc běží na ostatních kanálech poměrně silná konkurence. Nové sitcomy na Foxu jsou asi bez šance, avšak The Voice na NBC a především NCIS na CBS jsou léty prověřené stálice, které se svých diváků nevzdají bez boje. Budeme tedy sledovat, jestli se Marvelu podaří přilákat k televizním obrazovkám svou vlastní cílovou skupinu.

AKTUALIZACE: Několik hodin po dopsání textu konečně vyšly televizní ratingy a zatím to vypadá skvěle! Pilot sledovalo 11.9 milionu diváků a rating v demografické skupině 18-49 byl 4.6, což je fantazie a podobný výsledek, jako měl The Voice! Teď jen aby čísla vydržela nebo ještě lépe rostla.

V diskusích se budeme těšit na vaše názory na odvysílaný Pilot a snad se rozjede i zajímavá diskuse o tom, co se stalo Agentu Coulsonovi a kam by obecně mohl seriál směřovat. Jen vás poprosím, abyste se vyvarovali spoilerů, seriálová diskuse na FandimeFilmu.cz bude pro diváky, kteří chtějí být u sledování Angents of S.H.I.E.L.D. překvapení a chtějí si zaspekulovat! Ode mě je to pro tuto chvíli vše a uvidíme se spolu zase za týden, tentokrát už v podstatně kratší podobě.

Naše hodnocení
7/10

Galerie: 6

Agents of S.H.I.E.L.D.: Pilot | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: Pilot | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: Pilot | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: Pilot | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: Pilot | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: Pilot | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest