Recenze: Očista

Recenze: Očista | Fandíme filmu
Ethan Hawke se snaží přežít den, kdy jsou všechny zločiny povoleny.

Nic milovníka kinematografie nezklame tolik, jako originální námět, který selže v realizaci autorskou neschopností. Nebudu chodit dlouho kolem horké kaše, americký film Očista je ukázkový příklad.

Celá originální myšlenka o Americe v nespecifikované budoucnosti, kdy je na jednu noc v roce legální jakákoliv kriminální činnost, je divácky nadmírně vděčná. Nicméně každému musí být jasné, že uspokojení jednoho ze dvou lidských pudů definovaných Freudem, ke šťastné společnosti stačit nebude. Příběh rodiny Sandinových, kteří se poklidně připravují na den Očisty ve svém bezpečném domu, tak spíše než zobrazení utopické společnosti připomíná vyhrocenou alegorii na současný kapitalismus ve Spojených státech, jako na perverzní, bezohledný systém, kde přežijí jen ti nejsilnější (čti finančně nejsilnější).

Sandinovi naštěstí do této skupiny patří, James (Ethan Hawke) obchoduje s bezpečnostními systémy a na Očistě vydělává hromadu peněz. Spolu s dětmi a manželkou (Lena Headey, známá především ze série Hry o trůny) vlastní nádherný a hlavně bezpečný dům v rodinné čtvrti. Ještě v ranních hodinách blížící se Očisty se vzájemně zdraví s dobrosrdečnými sousedy a přejí si bezpečné přežití krvežíznivé noci, aniž by tušili, že si třeba vzájemně přejí šťastný lov. Idylu ve večerních hodinách zkazí syn, který není schopný amorální chování lidí kolem přehlížet a rozhodne se jednat, čímž uvrhne do rizika celou svou rodinu. Pustí do domu pronásledovanou oběť, s čímž se logicky její lovci nehodlají smířit.

Hlavní problém DeMonacova snímku tkví ve scénáři, který se po slibné expozici utápí v jednom klišé za druhým. Napětí a akci okamžitě přetíná deus ex machina nebo zvrat, který uhádnete i se zavřenýma očima. Jakoby se režisér doslova bál držet diváka v napětí, jakoukoliv zajímavou scénu zabíjí průměrnost a předvídatelnost. Zkrátka nápad natočit nízkorozpočtový thriller s chytlavou premisou a sympatickými herci nevyšel, chybí tomu skutečné napětí, propracovanější postavy a antagonista. Od naprostého průšvihu filmu zachraňuje sympatické herecké duo a prvních několik minut, potažmo tedy základní premisa.

Verdikt

Očista měla potenciál, který se po slibném začátku zcela rozplynul. Paradoxně další zajímavý film s Ethanem Hawkem, který ve výsledku drtivě zklamal (dalším je například Svítání). Béčková podívaná, která se neměla nikdy dostat na plátna našich kin.

Naše hodnocení
4/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest