Hobit: Trilogie bude ještě dražší, než se tušilo

Hobit: Trilogie bude ještě dražší, než se tušilo | Fandíme filmu
Před dvěma lety, když se chystali Hobiti jenom dva, mělo přijít natáčení na půl miliardy. Bude to víc. Mnohem víc.

Hobit sice bude patřit k nejúspěšnějším filmovým trilogiím všech dob (už Neočekávaná cesta pokořila jen v kinech miliardu dolarů), ale nebude to zadarmo. Už před dvěma lety se hovořilo o tom, že natáčení přijde na půl miliardy amerických dolarů, teď vyšlo najevo, že do března 2013 stála produkce Hobita 561 milionů. Jenže tady pouštění účetní žilou nekončí. Následovaly další zhruba dva měsíce dotáček a je třeba připočíst dodatečnou postprodukci nového materiálu. V minulosti byly náklady na dotáčky odhadovány na dalších až 170 milionů dolarů. Teoreticky by se tak celková cena Hobita mohla vyšplhat na necelou třičtvrtěmiliardu dolarů. Bez nákladů na propagaci. Pokud tak doposud mohli Hobita na prvním místě nejdražších produkcí ohrožovat Piráti z Karibiku (současné natáčení dvojky a trojky stálo podle nejnovějších informací až 525 milionů), teď už je Hobitovo prvenství jisté.

Jen tak pro zajímavost, podle aktuálních údajů stál Pán prstenů 281 milionů. Co Hobita tak šíleně prodražilo? Cena práce šla nahoru, Nový Zéland už dávno není laciný zapadákov, ale země s prvotřídním filmařským servisem. Natáčení novou technologií 48FPS si vyžádalo svou daň a trojrozměrné renderování triků také není zadarmo. A konečně je třeba pamatovat na to, že se Hobit kvůli problémům studia MGM připravoval řadu let, a že kvůli vleklé produkci přišlo mnoho prostředků vniveč. Navíc když si gigantickou sumu rozpočítáte, vychází jeden díl na zhruba 250 milionů, což v dnešní době u špičkových blockbusterů není nic neobvyklého.

O tom, jestli nakonec bude nebo nebude Hobit výdělečný, asi nemá smysl se bavit. Díky prodeji domácího videa, televizních práv a merchandisingu je velká část obřích nákladů pokrytá už teď a někdy během promítání druhého filmu začne Hobit vydělávat. Zlaté časy LOTRa už jsou asi nenávratně pryč, ale i tak si účetní musí mnout ruce. 

Zdroje: Variety

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest